Protivgradna stanica u Tularima (foto: Milovan Milovanović)
Protivgradna stanica u Tularima (foto: Milovan Milovanović)
07.12.2017, 09:56

Nova protivgradna stanica u Tularima

č: | fb:

Selo Tulari dobilo je protivgradnu stanicu na novoj lokaciji, čiju je izgradnju sa 720.000 dinara finanisirala lokalna samouprava iz svog budžeta. Stavljanjem u funkciju ovog objekta, zaokružen je sistem od 17 protivgradnih stanica (PGS), koliko je predviđeno da postoji na području ubske opštine.

 

Zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije Saša Spasić objašnjava da se nova stanica nalazi na najzapadnijoj tački opštinske teritorije, odnosno na pravcu odakle najčešće dolaze olujna nevremena – sa Drine i planine Cer.

 

- Kompletno smo uradili novu stanicu na novoj lokaciji, koja je u odnosu na staru lokaciju povoljnija za strelce i za gađanje. Opština Ub se nalazi u gradobitnom području koje je izuzetno ugroženo. Procenom rizika od elementarnih nepogoda, mi smo opasnost od olujnog nevremena procenili sa narandžastom opasnošću zbog stepena ugrožavanja, odnosno štete koju čini. Naime, jedno olujno nevreme u proseku napravi štetu od pet miliona evra, a procenjena vrednost štete od poplava 2014. godine je 25 miliona evra. U međuvremenu smo imali pet, šest olujnih nevremena, tako da je ukupna šteta samo od grada na našoj teritoriji veća nego što je bila od tih velikih poplava - napominje Saša Spasić.

Obilazak novog objekta

Obilazak novog objekta (Foto: Milovan Milovanović)

Uz podsećanje da je u ovoj godini izgrađena i PGS u Kožuaru, predsednik opštine  Ub Darko Glišić je prilikom obilaska novog objekta izrazio zadovoljstvo što će Tamnava spremno dočekati narednu sezonu odbrane od grada.

 

- Preduzeli smo sve mere, kupili dovoljno raketa i u Kožuaru i Tularima izgradili nove stanice, koje su prve na liniji odbrane naše opštine od elementarnih nepogoda, tako da smo spremni da reagujemo na adekvatan način i predupredimo eventualnu štetu koja bi nastala od grada. Ljudi treba da znaju da šta god i kako god da se desi, moglo bi biti i gore i dramatičnije i sa neuporedivo većom štetom  da nismo uradili šta smo uradili i da kontinuirano ne ulažemo u sistem protivgradne zaštite - rekao je Darko Glišić.

 

U poslednjih godinu i po dana dana, nove protivgradne stanice izgrađene su i u Lončaniku i Pambukovici, što je takođe finansirala lokalna samouprava, koja je u tom periodu iz sopstvenih sredstava nabavila i 64 protivgradne rakete.

 

Ove godine, van funkcije su bili protivgradni punktovi u Šarbanama, Brgulama i Zvizdaru, jer su strelci otkazali saradnju nezadovoljni naknadom od 4.000 dinara, koliko im tokom šest meseci angažovanja plaća Republički hidrometeorološki zavod.

 

Prema rečima Saše Spasića, obaveza Štaba za vanredne situacije i lokalne samouprave je da za njih pronađe strelce koji žive na tim područjima i mogu brzo da reaguju, kako bi narednu sezonu protivgradne zaštite ubska opština dočekala sa kompletnom „nebeskom artiljerijom“.

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 6 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 2 sati 6 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 2 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 2 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...