Glasanje (ilustracija) (foto: Đorđe Đokovic)
Glasanje (ilustracija) (foto: Đorđe Đokovic)
15.12.2017, 11:48

Za 39 odbornika 142 kandidata

č: | fb:
Na vanrednim lokalnim izborima u Mionici, raspisanim za 24. decembar, za 39 odbornika kandidovala su se 142 punoletna građanina s pravom glasa na listama četiri partije i koalicije. Pune liste sa po 39 kandidata imaju Srpska napredna stranka (SNS) i koalicija SPS-JS-SRS. Demokrate (DS) imaju 37 kandidata, a PUPS ima 27 kandidata. 
 
 
Redosled izbornih lista na glasačkom listiću, određen po redosledu podnošenja i potvrđivanja lista, je: 1. SNS, 2. DS, 3. SPS-JS-SRS, 4. PUPS. U toku je predizborna kampanja "od vrata do vrata", a gostuju i pojedini stranački funkcioneri. Prema nezvaničnim informacijama Aleksndar Vučić, predsednik Srbije i SNS, koji je nosilac liste naprednjaka, posetiće Mionicu 21. decembra. Listu koalicije SPS-JS-SRS nose lideri Ivica Dačić, Dragan Marković Palma i Vojislav Šešelj, a PUPS-a predsedni te stranke Milan Krkobabić. 
 

Prema najavama iz mioničkog SPS-a, u subotu (16. 12.) u podne u Kulturnom centru na predizbornoj konvenciji zajednički, rame uz rame, biračima će se obratiti predsednik SPS-a Ivica Dačić, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma i predsednik SRS-a Vojislav Šešelj.

 
 
Listu DS-a "Demokratska stranka Mionica Milan Gavrilović Ćićovan" nosi prvi na listu, koji je, pretpostavljamo i kandidat za budućeg predsednika Opštine. Kod naprednjaka (SNS) to je Boban Janković, Dragan Gavrilović Gaca je prvi na listi koalicije SPS-JS-SRS, a Milorad Tomić na listi PUPS-a.
 
 
Na listama najviše kandidata je iz Mionice, koja sa Selom Mionica ima četiri Biračka mesta (u većinskom izbornom sistemu to su bile četiri izborne jedinice), dok su, osim kod PUPS-a, zastupljena i sva sela (bar sa jednim kandidatom). Otuda će dodatna zanimljivost vanrednih izbora u Mionici biti i "lokalni obračuni" kandidata u (gotov) svim naseljenim mestima te Opštine.
 
Birački spisak zaključen je sa 11.464 imena punoletnih građana s pravom glasa, koji će 24. decembra moći da glasaju na 38 biračkih mesta. U Brežđu će glasti meštani tog i sela Gornji Lajkovac. U Đurđevcu glasaju meštani Đurđevca i Klašnića na jednom biračkom mestu, a meštani susedne Šušeoke na drugom, takođe u školskoj zgradi. 
 
 
Osečenica sa susednim selom Krčmar, ima dva biračka mesta, u Osečenici i Krčmaru, a birači su grupisani po zaseocima i familijama koje u njima žive. Biračka mesta su u školama, seoskim domovima, MZ u Rakarima, odnosno Lovačkom društvu u Maljeviću i prostorijama Ustanove za gazdovanje Lepeničkom banjom za Sanković. 
 
 
Broj birača po birački mestima kreće se 82 u Golupcu do 728 na izbornom mestu Mionica 4. Po selima, najviše ih je u Popadiću 570, Dučiću 427 i Vrtiglavu 339, a najmanje u Golupcu i Gunjici (85).
 
 
Shodno važećim zakonskim odredbama, uz 11. 464 glasačka listića, štampaće se i 34 rezervna listića, što je 0,3 odsto od ukupnog broja birača u spisku. 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 7 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...