Sednica SO Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Sednica SO Ub (foto: Dragana Nedeljković)
16.12.2017, 14:27

Rekordni budžet od 1,4 milijarde dinara za rekordne investicije

č: | fb:

Budžet opštine Ub za 2018. godinu iznosiće rekordnih 1.412.700.000 dinara, jednoglasno su odlučili odbornici lokalnog parlamenta na jučerašnjem zasedanju.

 

U odnosu na ovogodišnji, budžet za narednu godinu veći je za preko 40 posto zahvaljujući prihodima po osnovu Sporazuma između lokalne samouprave i Elektroprivrede Srbije o realizaciji investicionog programa Površinskog kopa "Radljevo", a gotovo polovina od preko 1,4 milijarde dinara rezervisana je za direktne investicije u infrastrukturu. To je novina u odnosu na prethodne budžete, rekao je predsednik opštine Ub Darko Glišić obrazlažući najvažniji dokument lokalne samouprave.

 

- Sredstva po osnovu Sporazuma sa Elektroprivredom Srbije u iznosu od 580 miliona dinara ili 41 posto biće uložena u nekoliko kapitalnih projekata koji će, rekao bih, u poptpunosti promeniti lice naše opštine. Na nama je da utrošimo taj novac, da budemo marljivi i vredni, da nastavimo korektnu saradnju koju danas imamo u Skupštini i da se razumemo, kako bismo mogli brzo da radimo, jer je to u interesu svih građana naše opštine, bez obzira kome su dali svoj glas - rekao je Glišić.

Darko Glišić

Darko Glišić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Navodi da je za izgradnju obilaznice u novom naselju Murgaš, gde će se organizovano preseljavati stanovništvo sa prostora obuhvaćenog budućim površinskim kopom "Radljevo", predviđeno 120 miliona dinara, i taj tender je u toku. Trenutno se radi projekat za izgradnju novog objekta Predškolske ustanove, čija je procenjena vrednost 180 miliona dinara, a radovi bi trebalo da počnu najkasnije u maju.

 

- Nova zgrada vrtića gradiće se na prostoru nekadašnjeg SUP-a i sem što će za duži vremenski period rešiti problem nedostatka smeštajnih kapaciteta, ona će i ulepšati taj deo grada. Deca će imati neuporedivo bolje uslove, jer će to biti visoko standardizovan objekat, sa svim onim što poseduju ustanove tog tipa u svetu, ne samo kod nas, zbog čega i košta ovoliko. Takođe, sredstvima od Sporazuma sa EPS-om predviđeno je 200 miliona za eksproprijaciju zemljišta i 70 miliona dinara za poboljšanje infrastrukture na Ubu i selima koja gravitiraju ka površinskim kopovima. Za asfaltiranje puteva i gradskih ulica mi smo izdvojili još 70 miliona naših budžetskih sredstava, što bi investicioni deo popelo na 46 posto. Dobili smo i deset miliona dinara za projektovanje, pošto nemamo dovoljno validnih projekata kako bismo ukupan novac mogli da povlačimo. U narednoj godini planiramo da uradimo još nekoliko krupnih stvari, delom iz sopstvenih sredstava, a delom onako kako smo to radili u prethodnom periodu, naslanjajući se na republički javni sektor, koji nam je omogućio da do sada mnogo investicija realizujemo. Mi smo u ovoj godini asfaltirali 40 seoskih puteva koji opštinu nisu koštali ni jedan jedini dinar zahvaljujući našoj saradanji sa Putevima Srbije i to ćemo nastaviti u narednoj godini - rekao je Glišić.

 

Pored pomenutih projekata, u budžetu za narednu godinu predviđena su veća sredstva za potpunu rekonstrukciju Sportsko-rekreativnog centra "Školarac", zelene pijace i Doma zdravlja, kao i za završetak novog gradskog parka i izgradnju parkinga na Vašarištu. Opština Ub planira da uvede i najsavremeniji sistem video nadzora, koji košta 21 milion dinara, a koji će doprineti povećanju ne samo saobraćajne, već i opšte bezbednosti u gradu.

 

- Sa Ministarstvom privrede smo u sledećoj godini dogovorili izgradnju pet ulica: Alekse Martića, Nemanjine, Svetog Save, Aleksića imanje i 25. maja, a započećemo i asfaltiranje svih neasfaltiranih gradskih ulica. Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, osim što će finansirati rekonstrukciju i proširenje Doma zdravlja, izdvojiće i sredstva za izgradnju zatvorenog bazena, koji bi se naslanjao na ubsku Osnovnu školu "Milan Munjas". Ideja je potekla od direktora Kancelarije Marka Blagojevića, koji je rekao da sve moderne škole imaju i zatvoren bazen za školske namene. Preporučio nam je da odmah krenemo u projektovanje jednog aneksa zatvorenog bazena, koji bi oni u potpunosti finansirali. Pošto nemamamo nikakav papir, a ima i imovinskih stvari koje treba da se reše, možda bi druga polovina 2018. godine bio termin kada bismo mogli da kažemo sa smo spremni da krenemo u taj postupak, ali svakako smo stavili sebi kao cilj koji želimo da uradimo u narednoj godini - najavio je Darko Glišić.

 

Sednica SO Ub

Sednica SO Ub (Foto: Dragana Nedeljković)

Kako je ocenio na sednici Skupštine opštine Ub "veliki zadatak, veliki posao i veliki rad je pred nama da veliki novac potrošimo i što više planiranih investicija realizujemo". Takođe se zahvalio odbornicima na razumevanju i "na tome što u potpunosti svojim ponašanjem činite da politička situacija u opštini bude takva da smo privlačni za investicije i za saradnju, a ne da odbijamo, kao što je to slučaj u mnogim drugim opštinama".

 

Budžet opštine Ub za 2018. godinu usvojen je glasovima svih 36 prisutnih odbornika pozicije i opozicije. 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 17 sati 46 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 14 sati 56 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara