Dragan Gavrilović:  (foto: Đorđe Đoković)
Dragan Gavrilović: (foto: Đorđe Đoković)
21.12.2017, 08:42

Gavrilović: Naš cilj je da građanima bude bolje, a razvoj opštine brži

č: | fb:

"Ukoliko budemo u vlasti sa Srpskom naprednom strankom, nećemo biti poslušnici nego partner koji bi svojim radom doprineo da ukupan položaj građana Mionice bude bolji, a razvoj opštine brži", rekao je u intervjuu za Kolubarske.rs, Dragan Gavrilović prvi na listi koalicije SPS-JS-SRS za izbore u Mionici. 

 

Predsednik OO SPS-a ne gaji nadu da će na izborima pobediti, ali veruje da će koalicija formirana za ove izbore ostvariti izuzetan rezltat koji će biti "iznenađenje za sve".

 

Uoči vanrednih lokalnih izbora, koji će u Mionici biti održani 24. decembra, sa Draganom Gavrilovićem govorimo o tome šta rukovodstvo opštine realno može da uradi, a da to nije predizborno obećanje koje ostaje samo obećanje, o neophodnoj pomoći države, o "svojim ministrima", o tome kako zadržati mlade...

 

Kolubarske.rs: Često se  predizborna obećanja razlikuju od onoga kako i šta, posle izbora, radi opštinsko ili gradsko rukovodstvo. Šta je to što je realno i šta može da učini lokalna samouprava nezavisno od države?

Dragan Gavrilović: Lokalna samouprava može da stvara ambijent i uslove za bolji život građana i to na razne načine. Dovođenjem investitora, zapošljavanjem mladih i stručnih kadrova, a lokalna samouprava može dosta toga da uradi i kroz poresku politiku. Način kako se sada vodi poreska politika nije dobar i adekvatan, velike su poreske obaveze građana, posebno bih istakao za seosko područje, koje je pre tri godine bilo izloženo poplavama, ove godine smo imali sušu, što je uticalo da prinosi poljoprivrednih kultura budu mali. Morala bi lokalna samouprava da razmišlja o tome kako će poljoprivredni proizvođači  da prehrane stoku, živinu, i kako će da plate poreske obaveze koje su značajna stavka u skromnom budžetu žitelja Mionice.

 

Kolubarske.rs: Osim investitora, zapošljavanja i poreske politike šta je to što još možete da uradite za vaše sugrađane?

Dragan Gavrilović: Ono što je važno jeste strategija razvoja opštine Mionica i mi ne bi smeli da odstupamo od toga, a strategija razvoja mora da obuhvati razvoj dve privredne grane koje su ključne za našu opštinu, a to su poljoprivreda i turizam. Lokalna samouprava treba više da se uključi upravo u te dve oblasti, tačnije u stvaranje uslova za razvoj poljoprivrede i turizma. Državna pomoć i podsticaji u poljoprivredi nisu dostupni svima, nego samo bogatijim građanima, ili onima koji već imaju ekonomsku snagu da mogu određene projekte da isfinansiraju sami, pa kasnije da dobiju povraćaj sredstava od države. Sigurno 90 posto građana koji žive od poljoprivrede nije u takvoj sutuaciji, niti su u prilici da iskoriste državni podsticaj, jer nemaju finansijska sredstva koja su neophodna za realizaciju nekog projekta. U takvim slučajevima treba da pomogne lokalna samouprava.


Kolubarske.rs: Kada kažete da lokalna samouprava treba da stvara uslove i za razvoj turizma, šta konkretno pod tim podrazumevate?

Dragan Gavrilović: U prethodnom periodu, tačnije prethodne tri godine, malo je rađeno na razvoju turizma. Mnogo više je bilo obećanja, nego realizacije. U Banju Vrujce skoro da ništa za ove tri godine nije uloženo, a data su velika obećanja 2014. godine prilikom dolaska na vlast SNS. Moram da podsetim da smo u vreme kada sam ja bio predsednik Mionice, a to je bilo do 2014. godine, radili dosta na rešavanju statusnih problema opštine, a jedan od njih je bio taj što Banja Vrujci zvanično nije postojala kao banja. Dve godine smo bili aktivni kako bi bila proglašena za banju i to nam je pošlo za rukom u martu 2014, kada je Vlada Srbije donela uredbu o proglašenju Vrujaca za banju. Time  je stvoren preduslov za aktivnosti koje nisu usledile, a trebalo je.

 

Kolubarske.rs: Pre četiri godine napravili ste protokol o saradnji tri opštine - Lajkovac, Lazarevac i Mionica sa ciljem da Banja Vrujci postane regionalni banjski centar.

Dragan Gavrilović: Činjenica je da su opštine Lazarevac i Lajkovac, sa prosečnom platom od preko 60.000 dinara, razvijenije od Mionice. Zaključili smo da bi građani te dve opštine bili potencijalni korisnici usluga Banje Vrujci, i onda smo radili na tome da i te dve opštine uključimo u razvoj banje i da učestvuju kroz projekte ili na neki drugi način. Ideja je bila i da radnici RB "Kolubara" budu korisnici usluga banje - fizikalne terapije i rehabilitacije i to bi omogućilo da Banja Vrujci bude živa i van sezone. I ne samo to, tri opštine lakše bi, zajednički, kod raznih fondova i Države konkurisale sa projektima za sredstva za unapređenje infrastrukture i razvoj banje. Nažalost nije se mnogo odmaklo od ideje i potpisanog protokola, jer vlast koja je došla posle nas to nije interesovalo.

Dragan Gavrilović:

Dragan Gavrilović: (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kolubarske.rs: Jedna od poruka svih partija, posebno isticane pred izbore, jeste da mlade treba zadržati u lokalnoj sredini. Pretpostaljam da je to i Vaš cilj, ali kako zadržati mlade, šta im možete ponuditi?

Dragan Gavrilović: Najvažnije pitanje za mlade je posao. Dakle, potrebno je dovesti investitore u Mionicu kako bi se mladi zaposlili u svojoj varoši. Ovo što se sada dešava, da se Mioničani zapošljavaju u Krušiku nije dobro. Da ne budem pogrešno shvaćen – dobro je to što ljudi dobijaju posao, ali da li je to doprinos ostanku ili doprinos odlasku mladih iz Mionice? Ako se mlad čovek iz sela zaposli u Valjevu, njegovo domaćinstvo ostaje bez radne snage. Mislim da bi veći interes opštine Mionica bio da organizuje kancelariju koja bi isključivo pružala pomoć poljoprivrednim proizvođačima, da im pomogne kod konkurisanja za sredstva kojih u državnoj kasi ima. U ovoj godini bilo je novca namenjenog za mlade poljoprivrednike, konkurisalo je desetak poljoprivrednih proizvođača i oni su iskoristili ta sredstva, ali to je nedovoljno s obzirom na broj poljoprivrednih domaćinstava na teritoriji opštine. Državni agrarni budžet morao bi da bude bar deset puta veći i to bi bila najbolja pomoć države za podsticaj zapošljavanja. Sigurno bi se kroz razvoj i ulaganja u seoska domaćinstva doprinelo da mladi ostanu na svojim imanjima. Na teritoriji opštine Mionica ima 36 naseljenih mesta, od toga su dva varoška – Mionica i Banja Vrujci, dok su ostala seoske mesne zajednice, što znači da se većina bavi poljoprivredom i živi na selu. Jedan od razloga zbog kojih mladi ne vide perspektivu ostanka na selu jeste i neizgrađena infrastruktura i nedovoljna komunalna opremljenost sela. Tu je ključna uloga opštine i tu možemo mnogo toga da uradimo, da investiramo u komunalnu izgradnju.

 

Kolubarske.rs: Na predizbornom skupu, prošle subote u Mionici, koalicija SPS-JS-SRS je poslala jednu realnu poruku svojim biračima, a to je da ne očekujete pobedu, ali da verujete da ćete osvojiti najmanje 20 posto glasova. Ukoliko izborni rezultat Vaše koalicije bude takav da možete biti deo vlasti, da li ćete prihvatiti eventualnu ponudu naprednjaka da budete zajedno sa njima u vlasti?

Dragan Gavrilović: Koalicija koju smo mi u Mionici napravili je izraz našeg dogovora i potrebe da se organizujemo kako bi rešavali nagomilane probleme građana Mionice na lokalnom nivou. Naša želja jeste da u lokalnoj vlasti imamo veće učešće nego što smo imali od 2014. godine, kada smo imali sedam odbornika. Mi bismo svojim iskustvom i znanjem pomogli da opština Mionica još brže napreduje. Ono što je još bitno jeste i činjenica da su ministri u nekoliko ministarstava socijalisti. Oni bi naravno i bez obzira na to ko je na vlasti pomogli opštini, ali budimo iskreni, mi bi u saradnji sa našim ministrima mogli brže da realizujemo neke projekte u Mionici. Uostalom to su nam ministri i nagovestili ovih dana, kada su nam bili u poseti, pa čak smo dobili i neka konkretna obećanja. Ministar energetike Aleksandar Antić nam je obećao da će Mionica u narednom periodu imati prioritet kada je reč o uređenju elektromreže.


Kolubarske.rs: Da li to znači da Mionica neće imati prioritet ukoliko socijalisti ne budu na vlasti i da SPS ministar neće pomoći da se uradi kvalitetnija elektromreža?

Dragan Gavrilović: Naravno da ne znači. Projekti se realizuju prema potrebama i priotitetima koje utvrdi vlada, ali već godinama je praksa da lakše i brže izlobirate neku investiciju za svoju opštinu ako je ministar vaš stranački kolega. Mi smo ministru Antiću predočili da postoji nekoliko mesnih zajednica u kojima su veliki problemi sa elektro snabdevanjem. Postojeći kapacitet elektroenergetskih objekata na teritoriji opštine Mionica neće moći da zadovolji potrebe budućih investitora. Zato nam je ministar obećao izgradnju trafostanice snage 110 kv, kolika je ukupna snaga postojeće tri trafostanice. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan nam je obećao pomoć za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, jer Mionica a ni Banja Vrujci nemaju izgrađen kolektor, niti imaju uređaj za prečišćavanje otpadnih voda. A zamislite banju bez  tih uređaja. To su velike i značajne investicije, koje Mionica bez pomoći Države ne bi mogla da realizuje.  

 

Kolubarske.rs: Nameće se zaključak da ste spremni da, nakon izbora, uđete u koaliciju sa naprednjacima. Da li ćete u tom slučaju biti poslušan deo vlasti koji će raditi onako kako odluči većinski partner ili ćete se boriti za vaše ideje i rešenja?

Dragan Gavrilović: Naš cilj je dovođenje investicija i razvoj Mionice. To je naš osnovni cilj, a ne dobijanje funkcija. Cilj nam je isključivo da pomognemo brži razvoj opštine, a to možemo uz znanje i iskustvo koje imamo, i naravno uz pomoć naših ministara u Vladi Srbije. A što se tiče Vašeg pitanja da li ćemo biti samo poslušnici, rećiću Vam sledeće - ukoliko budemo deo vlasti naše opredeljenje i predlog će biti da mi "pokrivamo" oblasti u kojima su socijalisti ministri. Sigurno ne bismo bili poslušnici, nego partner koji bi svojim radom doprineo da ukupan položaj građana Mionice bude bolji, a razvoj opštine brži.

 

Kolubarske.rs: Kako bi glasila poruka Mioničanima pred izbore u nedelju?

Dragan Gavrilović: Građanima Mionice poručujem da će zaokruživanjem broja 3, a to je lista SPS-JS-SRS, svoj glas dati za razvoj Mionice, za ljude koji imaju znanje i iskustvo, za one kojima je interes građana iznad svega, a ne lični interesi. Mi ćemo se truditi da svojim radom i delima opravdamo njihovo poverenje.

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
U eko fondu manje novca nego lane Pre 23 sati 36 minuta

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove...  · 2 komentara

Kulturni centar u Mionici (foto: Kolubarske.rs)
Radovi iz IUS "Trnavac" Pre 19 sati 4 minuta

"Izbor iz kolekcije" u Kulturnom centru u Mionici

U Umetničkom legatu Kulturnog centra u Mionici biće otvorena izložba radova "Izbor iz kolekcije", iz bogate zbirke savremenog likovnog stvaralaštva koju Internacionalni umetnički studio "Radovan...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
U Sinđelićevoj ulici 17.03.2024

Pucnjava u Valjevu, upucan muškarac

U subotu pola sata pre ponoći dogodila se pucnjava u Valjevu u Sinđelićevoj ulici u blizini KK "Student". Upucan je muškarac S. T. (25) iz Valjeva.    Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju...  · 12 komentara