Saborni hram Hrista Spasitelja (foto: Dragan Belajac Džagi)
Saborni hram Hrista Spasitelja (foto: Dragan Belajac Džagi)
06.01.2018, 08:40

Lomljenje božićne česnice na Ubu

č: | fb:

Na Ubu će drugu godinu zaredom, zahvaljujući Pekari "Srba", biti organizovano osvećenje i lomljenje božićne česnice, u kojoj će biti i dukat. Obred će se održati sutra, na Božić, sa početkom u 12 časova na platou ispred Tržnog centra "Lazić".

 

Vlasnik pekare "Srba" Čedomir Jakovljević, koji je prošle godine pokrenuo ovu manifestaciju u želji da i građani ubske opštine, a pre svega najmlađi, uživaju u lomljenju česnice za najradosniji hrišćanski praznik, ponovo će za svoje sugrađane sam zamesiti i ispeći prazničnu pogaču i darovati zlatnik.

 

- Za ovogodišnju manifestaciju kod zlatara sam poručio da se uradi dukat sa motivom Hristovog rođenja, koji je težak 3,5 grama. Pošto je dukat veći i teži nego prošle godine, sada ću umesiti i veću česnicu. Prošlogodišnja je bila teška desetak kilograma i imala je 297 delova, a praznična pogača za ovogodišnji Božić biće sastavljena od oko 350 delova - obećava pekar Čedomir Jakovljević i poziva Ubljane da zajedno sa svojom decom sutra učestvuju u svečarskom ritualu lomljenja božićne česnice.

 

Čedomir Jakovljević i Đorđe Lazić

Čedomir Jakovljević i Đorđe Lazić (Foto: Dragan Belajac Džagi)

Pored pekare "Srba", sponzori ovogodišnje manifestacije su Milan Petrić i Đorđe Lazić, koji će za prisutne obezbediti čaj i kuvano vino, a za svu decu slatkiše, koje će im deliti Deda Mraz.

 

Prošlog Božića, veliki broj Ubljana prisustvovao je osvećenju i lomljenju božićne česnice iako je bilo izuzetno hladno - živa u termometru je u najtoplijem delu dana bila minus deset stepeni. S ozborom na to da za sutra metereolozi najavljuju čak 17 stepeni u plusu, očekuje se da ovај dogođaj okupi rekordan broj građana.

 

Badnje veče

 

Pripreme za proslavu Božića počinju danas, obeležavanjem Badnjeg dana i večeri, kada se služe liturgije u crkvama, pale badnjaci, a porodica okuplja za posnom večernjom trpezom. Ovaj dan, koji najavljuje praznik rođenja Isusa Hrista, na Ubu će početi večernom službom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u 17 časova. Nakon toga, u 17,30 sati, u crkvenoj porti obaviće se tradicionalno paljenje badnjaka, što će biti propraćeno vatrometom.

 

Božično praznovanje nastvalja se kulturno-umetničkim programom članova crkvenog hora "Presvete Bogorodice Trojeručice" i učenika veronauke ubske OŠ "Milan Munjas" koji će izvesti igranu predstavu o vertepima, vesnicima Hristovog rođenja. Kao i prethodnih godina, u porti će biti postavljena improvizovana vitlejemska pećina, puna poklona za najmlađe, dok će stariji moći da se posluže čajem, kuvanim vinom i rakijom.

 

Svečana Božićna liturgija 7. janura počinje u pet časova, narednog dana u sedam časova, a 9. januara, na treći dan Božića, kada se proslavlja Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefa, jutrenje počinje u šest, a sveta liturgija u 7.30 časova.

 

Sveštenik Dragan Alimpijević

Sveštenik Dragan Alimpijević (Foto: Dragan Belajac Džagi)

Starešina ubskog hrama, protojerej stavrofor Dragan Alimpijević kaže da se Crkvena opština Ub i ove godine potrudila da se što bolje pripremi za doček jednog od najvećih praznika posle Vaskrsa.

 

- Ni za jedan praznik nije vezano toliko običaja i pripreme, kao što se hrišćanska duša postom, molitvom, dobrim delima i verom priprema za dolazak praznika rođenja Isusa Hrisata. Mudri vladika i pesnik Njegoš kaže "nema dana bez očinjeg vida, niti prave slave bez Božića" i zaista je tako. Neka ovi nastupajući praznici budu ona pesma koju su anđeli pevali kada se rodio Hristos Bogomladenac "Slava Bogu na visini, i na zemlji mirmeđu ljudima dobra volja". Da u srcima našim, u domovima našim, u porodicama našim, kod prijatelja i braće naše zavlada mir, zavlada ljubav, sloga i da svemilostivi Gospod Bog, Bogomladenac Hristos podari svima nama izobilje nebeskih i zemaljskih blagoslova -poručio je sveštenik Dragan Alimpijević, starešina ubskog Sabornog hrama Hrista Spasitelja.

 

I u ostalim tamnavskim crkvama večeras će se Badnje veče obeležiti loženjem badnjaka i bogosluženjima. 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 7 sati 13 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 dan

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 7 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...