Registracija Prijava preko FB
Biljana Nikolić sa sinom Srećkom (foto: Dragana Nedeljković)
Biljana Nikolić sa sinom Srećkom (foto: Dragana Nedeljković)
08.01.2018, 13:04

Poranila, pa sreću ugrabila

č: | fb:

Česnica izrađena od 364 dela lomila se za ovaj Božić na Ubu, a zlatni dukat sa motivom Hristovog rođenja, težak 3,5 grama, bio je u parčetu koji odlomila Biljana Nikolić iz Murgaša.

 

Ona je sa suprugom i sinovima Veljkom i Srećkom među prvima došla na ovaj obred, koji je održan na platou ispred Tržnog centra "Lazić". Poranila, pa sreću ugrabila, kaže Biljana, koja je i kod svoje kuće pronašla novčić u božićnoj pogači. U šali dodaje da je suprug optužio da je kod kuće sebi "namestila" da izvuče paru, pošto je ona i umesila i ispekla porodičnu česnicu.

 

"Nisam namestila ni kod kuće, imala sam sreće, baš kao i ovde, kada sam od svih ja pronašla zlatnik. To je dupla sreća i nadam se da će me pratiti cele godine, kao što verovanje kaže. Presrećna sam zbog dukata, nisam ni sanjala da ću ga pronaći u tolikoj česnici i planiram da ga sačuvam. Prvi put učestvujem u zajedničkom lomljenju česnice i divno sam se provela", rekla je dobitnica dukata Biljana Nikolić.

Osveštavanje česnice

Osveštavanje česnice (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Obredu osveštavanja i lomljenja božićne česnice prisustvovao je veliki broj Ubljana, među kojima su prednjačili najmlađi. Manifestacija je drugi put zaredom održana u organizaciji Čedomira Jakovljevića, vlasnika pekare "Srba", koji je i ove godine sam pripremio česnicu i darovao zlatni dukat.

 

- Česnica prečnika 1,2 metra bila je sastavljena od 364 dela i težila je 14,3 kilograma, tako da je dosta teža i veća od prošlogodišnje, koja je imala 297 delova i desetak kilograma.  I ovogodišnji dukat je teži nego prvi i specijalno sam poručio kod zlatara da ga urade sa motivom Hristovog rođenja. Prezadovoljan sam kako je sve proteklo, naročito odzivom mojih sugrađana. Ove godine bilo je bar 50 posto ljudi više nego prošle, a moram da kažem da je tome pogodovalo i lepo vreme. Ubljani su očigledno lepo prihvatili svečarski ritual zajedničkog lomljenja česnice, što mi je veoma drago, pošto planiram da to postane tradicija moje pekare. Najradosniji hrišćanski praznik Božić između ostalog služi da se što više zbližimo, družimo, da osim sa porodicom i rodbinom, razmenimo lepe reči i sa prijateljima i poznanicima, a običaj kao što je zajedničko lomljenje česnice to omogućava. Nadam se da će nas sledeće godine biti još više - rekao je mladi, ali iskusni pekar Čedomir Jakovljević, inicijator i organizator ubske manifestacije lomljenja božićne česnice.

Lomljenje česnice

Lomljenje česnice (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Bez obzira na veliku gužvu, lomljenje česnice je kao i prošle godine obavljeno bez pometnje i guranja. Posle obreda osveštavanja ovog Božićnog simbola, svi prisutni su mogli da se posluže kuvanim vinom i čajom, što je obezbedio kafe "Pasaž", dok je Mladen Petrić u kostimu Deda Mraza najmlađim učesnicima manifestacije delio slatkiše i osmehe. 

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Uspešna akcija u zdravstvenim ustanovama Kolubarskom okrugu Pre 1 sati 26 minuta

Besplatno pregledano oko tri stotine građana

U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda pregledano je oko tri stotine građana u domovima zdravlja Kolubarskog okruga i Opštoj bolnici Valjevo. Devedesettrogodišnjak došao je da proveri...

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 4 sati 37 minuta

Prndekovac Times

"Postoje dve stvari koje imaju snažan uticaj na delatnost ljudi. To su ljubav prema vlasti i ljubav prema novcu, kada se ujedine daju najžešće moguće efekte", Areta Frenklin....

Evropska nedelja mobilnosti u Mionici (foto: Željko Maksić)
Kampanja za pešačenje i vožnju bicikla 21.09.2019

“Evropska nedelja mobilnosti” u Mionici

Mionica se ove godine po prvi put uključila u manifestaciju "Evropska nedelja mobilnosti". Za najmlađe je organizovano predavanje o bezbednom kretanju u saobraćaju, podeljeni su im fluoroscentni...