Registracija Prijava preko FB
Nova kuća porodice Grbić (foto: Ana Perić)
Nova kuća porodice Grbić (foto: Ana Perić)
05.02.2018, 15:30

Nova kuća za porodicu Grbić

č: | fb:

Tročlana porodica Grbić iz mioničkog sela Donji Mušić, koja je ostala bez krova nad glavom tokom majskih poplava 2014. godine, dobila ja novu i kompletno opremljenu kuću površine 54 kvadratna metra, ukupne vrednosti 24.000 evra.

 

Donaciju je obezbedila Dobrotvorna organizacija Srpske Pravoslavne Crkve "Čovekoljublje" uz podršku opštine Mionica, čiji su predstavnici u društvu predsednika Mionice Bobana Jankovića posetili porodicu Stanice Grbić.

 

- Poplava nam je odnela sve kada je voda ulila u kuću i pomoćne objekta. Prvo smo dobili novčanu pomoć od Republike Srbije i Crvenog krsta. A uz posredstvo opštine Mionica došli su ljudi iz Fondacije i započeli su izgradnju nove kuće. Sami nikada ne bismo mogli da izgradimo jedan ovakav objekat, i sada imamo sve uslove za život – izjavila je više nego zahvalna samohrana majka Stanica Grbić.

 

Nova kuća porodice Grbić

Nova kuća porodice Grbić (Foto: Ana Perić)

Fondacija "Čovekoljublje" je tokom 2017. godine obezbedila finansijsku pomoć u iznosu od 52.000 evra za izgradnju dve i rekonstrukciju šest porodičnih kuća na teritoriji opštine Mionica, koje su pretrpele štetu tokom poplava u maju 2014. godine. Sem izgradnje i kompletnog opremanja jedne kuće i prve faze izgradnje još jednog stambenog objekta, pomoć je obuhvatala finansiranje građevinskih radova na stambenim objektima oštećenim tokom poplava, i u najvećem broju slučajeva je podrazumevala obnovu spoljne izolacije i fasade, zamenu spoljne i unutrašnje stolarije, molersko-farbarske radove, keramičarske radove, kao i radove na rekonstrukciji sanitarnih čvorova.

 

Koordinator projekta Dragana Levićanin kaže da je kuća Stanice Grbić jedna od osam stambenih objekata čiju je izgradnju ili kompletnu rekonstrukciju finasirala Fondacija u saradnji sa opštinom Mionica.

- Reč je o socijalno ugroženim domaćinstvima, staračkim domaćinstvima, porodicama samohranih roditelja, porodicama sa članom koji je osoba sa invaliditetom ili osoba sa teškom bolešću, kao i porodicama koje su izbegle iz Hrvatske ili Bosne i Hercegovine. Finasijska sredstva u iznosu od 52.000 evra obezbedili smo uz pomoć austrijske humanitarne organizacije "Diakenie Austria" i uz podršku Eparhije Zapadno Evropske i Sve Nemačke - izjavila je Levićanin.

 

Predsednik opštine Mionica Boban Janković je podsetio da je opština Mionica u poplavama 2014. godine pretrpela ozbiljna oštećenja na brojnim stambenim i infrastrukturnim objektima.

 

- U proteklom periodu dobili smo veliku pomoć od Vlade Republike Srbije i mnogih humanitarnih organizacija kako bi otklonili posedice poplava. Danas prisustvujemo pripopredaji ovog stambenog objekta koji je izgrađen sredstvima Srpske Pravoslavne Crkve i njene fondacije "Čovekoljublje", što predstavlja zaista lep gest i aktivnost koja je doprinela da oni koji su ugroženi dobiju pravu pomoć u vidu rekonstrukcije i izgradnje novih objekata, kao i njihovog opremanja – rekao je Boban Janković.

Aktuelno

Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Na sednici Skupštine grada o izveštaju gradonačelnika za 2018. Pre 5 sati 29 minuta

Napad je najbolja odbrana

Nezavisni odbornik Ljubomir Radović je rekao da je Slobodan Gvozdenović nesposoban i nedostojan funkcije gradonačerlnika, ostaće zabeležen po nezapamćenim zloupotrebama javnog novca. "Vi ste herpes...  · 5 komentara

Parking u centru grada (foto: Kolubarske.rs)
U planu sređivanje još dva Pre 11 sati 30 minuta

Završena rekonstrukcija parkinga u centru grada

Završena je rekonstrukcija parkinga preko puta zgrade Skupštine grada, između Karađorđeve i Ulice Vuka Karadžića. U planu je sređivanje još dva parkinga u centru grada.  · 1 komentar

Razgovori pod lipom (foto: Kolubarske.rs)
"Razgovori pod lipom" o brutalnim, nasilnim, vulgarnim napadima na neistomišljenike Pre 1 dan 4 sati

"Institucije će jednog dana proraditi"

Linč i progon, kojima su u Srbiji izloženi neistomišljenici aktuelne vlasti, su najbrutalniji, najnasilniji i najvulgarniji do sada, zaključak je "Razgovora pod lipom". Profesor Čedomr Čupić,...  · 2 komentara