Ubljani u akciji I ja se borim (arhiva) (foto: Dragana Nedeljković)
Ubljani u akciji I ja se borim (arhiva) (foto: Dragana Nedeljković)
15.02.2018, 08:02

Ubljani treći put u akciji “I ja se borim”

č: | fb:

Povodom 15. februara, Svetskog dana dece obolele od raka, danas će na Ubu biti održan humanitarni skup podrške pod sloganom "I ja se borim".

 

Program počinje u 12 časova na Gradskom trgu, gde će za mališane biti organizovane razne aktivnosti, kao što su umetničko oslikavanje lica, šminkanje, friziranje, fotografisanje, animacije i drugi sadržaji. Gradski trg danas će posetiti i njihovi omiljeni psi heroji Patrolne šape, a imaće i jedinstvenu priliku da se druže sa srpskim vitezovima iz beogradskog udruženja "Beli orlovi", koji će prikazati viteške borbe i veštinu rukovanja srednjevekovnim oružjem (mačevi, lukovi i strele).

 

Tačno u 13 časova okupljeni će, kao u još 39 gradova u Srbiji, gde se obeležava ovaj dan, pustiti na stotine zelenih balona podrške za sve mališane koji se leče i u znak sećanja na decu koja su, na žalost, izgubila bitku protiv opake bolesti.

 

Novac koji se prikupi na današnjoj manifestaciji namenjen je za opremanje novog dečjeg Hematološko-onkološkog odeljenja u Nišu, čiju je izgradnju pre pet godina iniciralo Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR). Zahvaljujući pomoći velikog broja pojedinaca i kompanija, radovi na prvoj fazi gradnje su završeni decembra 2016. godine i objekat je stavljen pod krov.

 

NURDOR nastavlja sa prikupljanjem sredstava za drugu fazu gradnje (unutrašnji radovi) i, uporedo, za opremanje novog odeljenja nameštajem i aparatima. Krajem godine očekuje se završetak tog projekta od nacionalnog značaja koji će doprineti poboljšanju uslova onkološkog lečenja dece u južnom regionu Srbije. 

 

Kampanja "I ja se borim" se već treću godinu održava u centru Uba. Organizator humanitarnog događaja je NURDOR Ub, koji je na ovoj i svim drugim dobrotvornim akcijama u prethodne dve godine uspeo da prikupi oko milion dinara za nišku kliniku. Predstavnica NURDOR-a za ubsku opštinu Ivana Stanojlović kaže da je ponosna na svoje sugrađane.

 

- NURDOR Ub važi za veoma organizovano i uspešno udruženje zahvaljujući našim Ubljanima velikog srca, koji su se u velikom broju odazivali svim našim akcijama. Kada klinika u Nišu bude otvorena, budite ponosni, jer je jednim delom i naš mali grad, sa značajnom sumom novca, učestvovao u njenoj izgradnji. Zato je važno da se i danas okupimo u što većem broju, kako bismo pružili podršku deci koja se bore sa rakom. Ako se predomišljate zato što je hladno, setite se kako je bolesnoj dečici koja leže u bolničkoj sobi i koji bi sve dali samo da malo izađu napolje, da potrče, da puste taj balon. Dođite da ih podržimo, da im pokažemo da nisu sami, to je najmanje što možemo da učinimo - poručuje Ivana Stanojlović.

Ivana Stanojlović

Ivana Stanojlović (Foto: Dragana Nedeljković)

Ona poziva sve ljude dobre volje, pojedince, preduzetnike i firme da učestvuju u ovoj plemenitoj kampanji i pomognu da se završi dečje hemato-onkološko odeljenje u Nišu. Može se pomoći i slanjem SMS na 1150, a cena poruke je sto dinara za sve mreže.

 

Svakog dana u Srbiji, jedno dete oboli od raka, a svake nedelje jedno izgubi bitku sa tom bolešću. I pored poražavajuće i crne statistike, Ivana kaže da bolesna deca nemaju podršku države.

 

- Oni nemaju pravo na rehabilitacije niti na banjsko lečenje. NURDOR organizuje razne kampove za decu i radionice psihološke podrške za roditelje, koji se finansiraju donacijama. I sve roditeljske kuće u Beogradu su urađene zahvaljujući donacijama. Već godinama, NURDOR šalje Skupštini Srbije predlog na usvajanje da roditelji čija se deca leče imaju pravo na bolovanje sve dok traje lečenje deteta, što je minimum dve godine. Ja sam viđala roditelje koji su dobili otkaz, jer je prvih šest meseci majka bila sa detetom, pa dobila otkaz, a drugih šest meseci otac, pa je i on dobio otkaz. I ostali oboje bez posla na polovini lečenja deteta. Mnogo bi značilo kada bi država stala iza roditelja. Ne moraju oni imati plaćeno bolovanje, ali bar da ne smeju dobiti otkaz i kad prođe lečenje deteta da se mogu vratiti na posao. Roditelji su potrebni detetu 24 sata dnevno u bolnici po dve godine - priča Ivana Stanojlović o teškoj i mučnoj borbi roditelja čija su deca obolela od malignih tumora.

 

Aktuelno

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 20 sati 37 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...