Nenad Stevanović (foto: Dragan Savić)
Nenad Stevanović (foto: Dragan Savić)
24.07.2014, 07:09

Na dnevnom redu rebalans budžeta

č: | fb:

Rebalans budžeta za 2014. najvažnija je tačka dnevnog reda današnje sednice SO Osečina, potvrdio je Kolubarskim.rs predsednik te Opštine, Nenad Stevanović. Dodao je da će, bez obira na visinu pomoći Vlade Srbije za sanaciju šteta majskih poplava i klizišta, „neke planirane obaveze, koje nisu neophodne, ali i u budžetskom fondu i Opštinskoj direkciji za izgradnju, biti kresane“.

„Do septembra ćemo znati, posle odluka Kancelarije za obnovu Vlade Srbije, koji su dalji koraci, koje valja činiti, kako bismo osposobili puteve da se njima bar može proći“, kazao je Stevanović.

On je podsetio da je prva procena šteta u Podgorini iznosila  430 milona dinara, bez novca potrebnog za izgradnju devet kuća u kojima se ne može živeti. Štete na infrastrukturi procenjene su na 200 miliona dinara – 63 miliona na mostovima, a 137 miliona na putevima. Drugostepena, republička komisija je iznos ukupnih šteta uvećala za 20-tak miliona dinara, što je bio dokaz da su opštinske komisije korektno obavile posao.

Takođe, štete u poljoprivredi iznosile su 137 miliona dinara jer je odneto oko 100 hektara zemlje, 60-tak miliona dinara bilo je štete u privredi, a 21 milion dinara prvobitna procena štete na kućama, koje je valjalo sanirati posle majskih poplava i klizišta.

„Iz sopstvenih sredstava sanirali smo neka klizišta, delove rečnih korita i dva kanala u samoj Osečini kako bismo predupredili moguće štete u slučaju novih sličnih ili manjih padavina, kao i delove putne mreže kako bi se do sela i pojedinih zaselaka kako-tako moglo proći. Od države smo dobili 20 miliona dinara ’prve pomoći’ za najhitnije radove koje smo imali posle 14. maja“, rekao je Stevanović.

Dodao je da su i podgorski zemljoradnici od Ministarstva poljoprivrede Srbije, preko Zavoda za poljoprivredu u Valjevu, dobili semenski materijal i dizel gorivo za presejavanje poplavljenih njiva već zasejanih kukuruzom.

Na pitanje Kolubarskih.rs, da li je eventualno Osečina, kao lokalna samouprava u kojoj SNS nije na vlasti bila u „nemilosti“ Vlade Srbije, Stevanović  je odgorio da ne zna šta se dešava u drugim opštinama ali da se taj „problem u Osečini ne oseća“.

„SNS u Osečini nema predsednika Opštine (Stevanović je član URS-a, prim. a.), ali je kod nas SNS u vladajućoj koaliciji (Zlatija Miličić je načelnica Opštinske uprave, prim. a.). Prava ocena o svemu biće moguća za mesec dana posle odluka Vladine kancelarije za obnovu“, precizirao je Nenad Stevanović.

Aktuelno

Tamara Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Nakon Tešnjarskih Herceg Novi… 16.08.2022

Sjajna Tamara Jokić preko celog sveta do Valjeva

"U Valjevu uvek imam tremu i određenu odgovornost. Kada uporedim sa svim skorašnjim nastupima kao što su Njujork, Lisabon, Beograd, Smederevo i tako dalje, u Valjevu uvek postoji dodatan osećaj...  · 7 komentara