Bećković sa Danojlićem pred crkovom sa gostima (foto: Miroslava Kojić)
Bećković sa Danojlićem pred crkovom sa gostima (foto: Miroslava Kojić)
29.05.2018, 08:36

Petnaesto sabranje u zadužbini Milovana Danojlića

č: | fb:

I ove godine u Ivanovcima u porti crkve Svetog Nikole, zadužbini pesnika Milovana Danojlića, jedinstvenog ratara kačerske doline i kamaljskog liričara, tihog, tako bliskog, a opet dalekog... po petnaesti put su se okupili meštani, svečari da uz liturgiju i slavski kolač proslave crkvenu slavu, prenos moštiju svetog oca Nikole.

 

Što više čitate Danojlića, što ga češće susrećete na kačerskim stazama, sve ste zamišljeniji pred sobom i ovim čudnovatim svetom, ali i sigurniji da postoje za svakog od nas neke zavičajne oaze i utočišta gde se može biti spokojno i u skladu sa Bogom i ljudima. Milovan Danojlić podigavši crkvu nije samo odužio pravoslavni zavet Bogu, već je stvorio mesto verskog i kulturnog sabranja. Sličan Andrićevom neimaru koji stvara i ćuti, gradi i ne zaveštava i on stvara, piše, gradi crkvu..., a ona nas okuplja i gradi.

 

Sada već tradicionalno svake godine na Kamalj, zajedno sa domaćinom Milovanom Danojlićem, dolazi i neko od savremenih pesnika, književnika.

Bećkovic i Danojlić sa ljiškim profesorkama

Bećkovic i Danojlić sa ljiškim profesorkama (Foto: Miroslava Kojić)

 

Ovogodišnju slavu i sabranje uveličao je akademik Matija Bećković, koji se okupljenim meštanima, učenicima i građanima obratio istinski zadivljen lepotom prirode i mesta na kome je crkva podignuta. Rekao je da je Danojlić ovo brdo krunisao crkvom i da čovek gledajući je ima utisak da je ona tu vekovima, da bismo možda u njenim temenjima pronašli ostatke neke davnašnje bogomolje.

 

Podsetio je na značaj praznika, kao i isceliteljsku moć moštiju Svetog Nikole nad kojima je progledao oslepljeni Stefan Dečanski, a onda dodao da ćemo i mi "progledati" gradeći svetinje i okupljajući se oko njih i istrajavajući u patnji... Besedio je o Patrijarhu Pavlu, podsetio okupljene na njegove pouke i kazivao je svoje stihove, nadahnute pravoslavnjem, Kosovom.

 

Slavu je upotpunilo i učešće učenika Osnovne škole iz Ivanovaca, Kozelja, Ljiga, kao i iz Srednje škole "1300 kaplara" iz Ljiga, u čijem nadahnutom recitovanju je pesnik istinski uživao. Na Kamalju su se uz tamošnje slavuje oglasili i učenici Muzičke škole "Marko Tajčević" iz Lazarevca.

 

Bilo je to najbrojnije okupljanje kod crkve u Ivanovcima u protekloj deceniji, u organizaciji starešine ljiške crkve, protojereja Svetolika Markovića i žitelja sela Ivanovci.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 22 sati 18 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 19 sati 28 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara