Radovi na putu Novaci-Pambukovica (foto: Dragana Nedeljković)
Radovi na putu Novaci-Pambukovica (foto: Dragana Nedeljković)
28.07.2014, 09:34

Počela izgradnja puta Novaci - Pambukovica

č: | fb:

Javno preduzeće Putevi Srbije krajem nedelje započelo je zemljane radove na izgradnji 1,9 kilometara regionalnog puta Novaci- Pambukovica. Ukupna dužina te deonice sa makadamskom podlogom je 5,2 kilometara, ali će je investitor graditi u dve faze. Radovi su krenuli iz pravca Novaka, i ako sve bude po planu, asfaltiranje prvog dela trase biće završeno za 45 dana radnih dana.

- Nakon toga, odmah bi trebalo da usledi i druga faza, na pambukovačkoj strani, čime će ovaj, prilično naseljen deo, dobiti jednu funkcionalnu i modernu saobraćajnicu, širine šest metara. Sa lokalnim prevoznikom već je dogovoreno da se po okončanju projekta na tom pravcu otvori autobuska linija – rekao je predsednik opštine Ub Darko Glišić prilikom obilaska gradilišta u Novacima, uz napomenu da je izgradnja prvih 1,9 kilometara trebala da počne 15. maja, ali su radovi pomereni zbog poplava.

Na asfaltni put meštani dva sela čekaju više od pola veka, kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Pambukovica Dragomir Lukić.

- Kada je 1963. godine trebalo izabrati da li da se gradi put Šabac-Valjevo ili ovaj što od Karaule ide za Valjevo, mi smo se odlučili za prvi, pošto nam je malo važniji. Međutim, tada nismo znali da ćemo preko 50 godina morati da čekamo na asfalt. Novačani i Pambukovčani su napravili i ovu kaldrmu koja još uvek služi. Na delu kroz Pambukovicu, tri metra kamena je naslagano, pa nasuto sitnim  kamenom, dok je u Novacima loša podloga, samo sitan šoder je posipan – priseća se prvi čovek MZ Pambukovica.

Predsedniku ubske opštine jasno je zašto se u prethodnom periodu uvek odustajalo od ovog projekta.

- Bilo je, zaista, mali milion prepreka i administrativnih problema koje je trebalo preskočiti, ali smo sada uspeli da se izborimo za novac. Opština ne može sopstvenim sredstvima da isfinansira radove i da je do opštine, nikada ne bismo sagradili tu deonicu. Time što smo se izborili u resornom ministarstvu i kod mnogih javnih preduzeća, a i od premijera Vučića dobili smo pomoć i podršku -  uspeli smo da na dnevni red stavimo put od Novaka do Pambukovice i od države obezbedimo sredstva za njegovu izgradnju, navodi Glišić.

Rekonstrukcija prilaznog puta

Rekonstrukcija prilaznog puta (Foto: Dragana Nedeljjković)

Radovi na još dve deonice

Izgradnja regionalnog pravca Novaci - Pambukovica nije jedini projekat Puteva Srbije na teritoriji ubske opštine. U toku je i rekonstukcija orunulog prilaznog puta Ubu iz pravca Banjana,  a uz kilometar presvučenog asfaltom, biće izgrađen i trotoar sa jedne strane ulice. Po okončanju ovih poslova, uslediće i radovi na trasi od Uba do seoske škole u Sovljaku.

Vrednost sva tri projekta je preko sto miliona dinara. 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 18 sati 55 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 18 sati 56 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara