Mališani u baštenskim poslovima (foto: Foto arhiva Vrtica)
Mališani u baštenskim poslovima (foto: Foto arhiva Vrtica)
17.06.2018, 10:40

Ubski mališani bave se organskim baštovanstvom

č: | fb:

Mališani iz Predškolske ustanove "Ub" i njihovi vaspitači ubrali su i pojeli prvu turu povrća iz svoje "dobre bašte", koju su sredinom aprila posejali u dvorištu Vrtića po svim principima organske proizvodnje.

 

Osim što su učestvovali u procesu setve krompira, mrkve, zelene salate, rotkivice, blitve, luka, paprike, paradajza i jagoda, biljke svakodnevno zalivaju, uništavaju korov, pleve, sa puno interesovanja i ponosa neguju i održavaju, pa plodovi njihovog truda dobro napreduju.

Mališani u baštenskim poslovima

Mališani u baštenskim poslovima (Foto: Foto arhiva Vrtica)

Eko bašta

Eko bašta (Foto: Dragana Nedeljković)

Između četiri tople leje sa povrćem, posejali su začinsko bilje-bosiljak, ruzmarin, lavandu, nanu i žalfiju, ali i čuvarkuću i cveće, a sami prave i kompost od ostataka voća i povrća iz kuhinje i koriste ga kao organsko đubrivo za biljke i oplemenjivač zemljišta.

 

Prve vrtlarske korake deca su napravila zahvaljujući "Azbuci dobrih navika", pilot programu Fondacije "Novak Đoković", koji se sprovodi u svega tri odabrana Vrtića u Srbiji, među kojima je i ubski. Program ima za cilj da pruži podršku u ranom razvoju dece kroz rad na pravovremenom usvajanju zdravih navika i u njega je uključeno 35 roditelja sa svojom decom, dva kuvara, vaspitačice Jelena Urošević, Gordana Jakovljević, Nataša Banović i Gordana Stajčić, dok je koordinator projekta Nevenka Dragićević, sestra na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti u Predškolskoj ustanovi. Ona kaže da su se prijavili za projekat jer žele da deca od malena stiču svest o značaju pravilne ishrane, koja će im pomoći da u kasnijim godinama ostanu zdravi.

 

- Takođe je veoma važno da kao mali shvate da kada nešto rade, sade, gaje i neguju, na kraju mogu i ubirati plodove svoga truda, što kod njih podstiče i odgovornost. Lepo je gledati te male ruke kako se guraju oko leja, pleve i zlivaju, istovremeno istražujući, otkrivajući i učeći o prirodnim procesima na jedan kreativan i njima zanimljiv način. Značajan aspekat ovog projekta je i edukacija vaspitača i roditelja o organskoj proizvodnji, kako bi dalje prenosili deci stečena znanja i iskustva, a možda i sami posejali svoju eko baštu - napominje Nevenka Dragićević.

Nevenka Dragićević

Nevenka Dragićević (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Paralelno sa uspostavljanjem modela "dobre bašte", u okviru projekta realizuju se i edukativne radionice kuvanja za decu i roditelje, gde učestvuju i vaspitači i kuhinjsko osoblje. Osmišljene su kao zajedničko vreme, pre svega dece i roditelja, koji imaju priliku da razvijaju svoju kulinarsku kreativnost uz zabavu, druženje i usvajanje novih znanja o zdravoj ishrani, a na kraju I da konzumiraju obroke delom pripremljene i od organskog povrća iz svog vrta.

 

Svakoj radionici prethodi predavanje za roditelje i vaspitače o kvalitetnoj ishrani i njenim osnovnim načelima, značaju formiranja pravilnih navika, posledicama nezdrave ishrane, alternativnim vidoviva ishrane i sličnim temama.

 

Radionica kuvanja

Radionica kuvanja (Foto: Foto arhiva Vrtica)

Realizaciju projekta "Azbuka dobrih navika" u ubskom Vrtiću, Fondacija Novaka Đokovića podržala je kroz obezbeđivanje organskog semena i svega ostalog potrebnog za formiranje i održavanje eko bašte, potom kuhinjskih aparata, kao što su blender, sokovnik, daske za seckanje, posuđe, escajg i uniforma za decu i roditelje.

 

Partneri na projektu su GIZ, "Serbia Organika" (predavanja za roditelje i vaspitače i radionice kuvanja), Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" (predavanja za roditelje), a zavnično je podržan i od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 

Prema rečima Nevenke Dragićević, nakon realizacije projekta, koji se završava u septembru, Predškolska ustanova planira da iskoristi stečeno znanje, tako da će i sledeće godine u svom dvorištu imati baštu sa mnogo organskog povrća.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 5 sati 34 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 2 sati 44 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 5 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara