Kosidba na Rajcu (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Kosidba na Rajcu (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
14.07.2018, 12:40

"Oj, oblače, nemoj na kosače..."

č: | fb:

Tradicionalna privredno-turistička manifestacija "Kosidba na Rajcu", 46. po redu, počela je juče fudbalskim turnirom, a nastavljena danas odbojkaškim turnirom i izložbom poljoprivredne mehanizacije. U večernjim satima od 20 časova je koncert Tijane Dapčević.

 

Glavni dan je kosačka nedelja, najpre revijalno košenje trave, sa oko 65 učesnika, tačno u podne, potom najvažniji, takmičarski deo, nadmetanje najboljih kosača, njih 23, za "Zlatnu kosu". Sledi Međunarodno ekipno takmičenje u ručnom košenju trave, sa 4-5 ekipa iz okruženja. Gde su kosači, tu su i vodonoše, ručkonoše, trubači, igrači, pevači, zdravičari, i svi oni će na Rajcu pokazati svoje umeće, kao deo tradicije pri košenju trave.

 

Domaćin ovogodišnje Kosidbe je Goran Marjanović iz Ripnja, poreklom iz Bosanskog Petrovca. On je prošle godine izabran za đidiju, kosača koji dobro kosi, lepo se nosi i koji se dopada ženama. Naravno, i pesma đidije je važna. Pesama će biti raznih, a oriće se, kao i svih 45 godina, "Oj, oblače, nemoj na kosače, otiš’o mi dragi na košenje, nije odn’o gunja i amrela, pokisnuće košuljica bela..."!

 

Folklora će biti i ove godine na Rajcu, zastupnici folkloraša su članovi KUD "Ljig", najmlađeg i najagilnijeg ansambla, koji uspešno nastupa na raznim scenama.

 

Kosidba počinje fudbalom i pri kraju je takođe  fudbal, na livadi biće omogućeno gledanje finalne utakmice Svetskog prvenstva Francuska – Hrvatska i to je jedina novina ovogodišnje manifestacije.

 

Ko bude imao snage i vremena, može da prisustvuje koncertu ansambla Džipsi Aleksići. Reč je o koncertu romske muzike.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 13 sati 17 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 15 sati 54 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara