Centar Uba (foto: Dragana Nedeljković)
Centar Uba (foto: Dragana Nedeljković)
30.07.2018, 08:56

Određene cene za održavanje stambenih zgrada

č: | fb:

Veće Opštine Ub je na svojoj poslednjoj sednici usvojilo predlog Odluke o minimalnoj visini iznosa za tekuće i investiciono održavanje zgrada i naknade koju plaćaju vlasnici u slučaju prinudno postavljenog profesionalnog upravnika u stambenim i stambeno – poslovnim objektima.

 

Istom odlukom utvrđen je i mesečni iznos naknade koju će vlasnici koji nisu izabrali svoju upravu, plaćati za usluge profesionalnog upravnika koga postavi lokalna samouprava

 

Minimalni iznos mesečnog izdvajanja na ime troškova za tekuće održavanje je 270 dinara za zgradu bez lifta za svaki stan bez obzira na veličinu, a sa liftom 351 dinar.

 

Kada je reč o investicionom održavanju zajedničkih delova zgrade, plaća se po kvadratu stambenog ili poslovnog prostora u zavisnosti od starosti objekta.

 

Najviše će morati da izdvajaju stanari u zgradama preko 30 godina starosti i to 9,36 dinara po kvadratu, a najmanje u zgradama do deset godina starosti - 3,74 dinara, odnosno 4,87 dinara ukoliko ima lift. Minimalni iznos mesečnog izdvajanja za troškove investicionog održavanja za zgrade starosti od 10 do 20 godina je 5,62 dinara, a od 20 do 30 godina starosti 7,49 dinara po kvadratu.

Opštinsko veće

Opštinsko veće (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Istom odlukom utvrđen je i mesečni iznos naknade koju će vlasnici koji nisu izabrali svoju upravu, plaćati za usluge profesionalnog upravnika koga postavi lokalna samouprava.

 

Za stan i poslovni prostor zgrade do osam stanova, mesečni iznos naknade za rad prinudnog upravnika je 180 dinara, za zgrade od osam do 30 stanova 216  dinara, a za zgrade sa više od 30 stanova 252 dinara.

 

Na teritoriji ubske opštine, popisano je 57 stambenih zajednica, od kojih je tek 11 registrovano, što znači da bi u preostalih 46 moglo doći do prinudne uprave ukoliko oni sami ne izaberu svoje upravnike. Prinudni upravnici po stambenim zgradama neće krenuti pre septembra, kada će se o ovom predlogu definitivno izjasniti odbornici lokalnog parlamenta.

 

Obrazlažući predlog Odluke, sekretar Skupštine opštine Ub Dragan Radojčić je ukazao da prema Zakonu o stanovanju, održavanje i upravljanje stambenim zgradama je od javnog interesa.

 

- Na osnovu takve zakonske odredbe, utvđena su nova pravila, kako za one koji žive u stambenim zgradama, tako i za jedinice lokalne samouprave. Zakon je uveo obavezu da vlasnici stanova i posebnih delova zgrada plaćaju naknadu za tekuće i investiciono održavanje, kao i da imaju upravu nad stambenom zgradom. Ta uprava može biti dobrovoljna, da sami izaberu svog upravnika, ili prinudna, i u tom slučaju će opština imenovati upravnika zgrade, koga oni moraju plaćati. Zakon je ovlastio jedinice lokalne samouprave i da utvrde minimalne iznose za tekuće i investiciono održavanje, koje su vlasnici stanova i posebnih delova zgrade dužni da plaćaju, a Vlada Srbije je donela pravilnik o kriterijumima za utvrđivanje minimalnog iznosa i na osnovu tih elemenata sačinjen je predlog ove odluke - objasnio je Radojčić.

 

Ubuduće idejna rešenja za letnje bašte

 

Na poslednjem zasedanju, članovi Opštinskog veća su doneli i Plan o određivanju mesta i tehničkim uslovima za privremeno postavljanje montažnih i drugih objekata na javnim površinama.

 

U dokumentu, koji će važiti naredne četiri godine, zadržane su sve postojeće lokacije za kioske, bilborde, pultove, tezge, tende i druge objekte, s tim da je najviše pažnje posvećeno postavljanju letnjih bašti.

 

Ono što je novina u odnosu na prethodni Plan jeste da će se za postavljanje letnjih bašti na novim lokacijama, koje nisu definisane Planom, od invetitora ubuduće tražiti idejno rešenje. Opštnska uprava dobila je diskreciono pravo da predloženo idejno rešenje odbije ukoliko proceni da estetski izgled letnje bašte ne odgovara traženoj lokaciji.

 

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 3 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...