Dejan Đorđević (foto: Dragan Belajac Džagi)
Dejan Đorđević (foto: Dragan Belajac Džagi)
23.10.2018, 16:20

Đorđević naslikao, a Matić otkupio portrete fudbalera

č: | fb:

Izdvojeno odeljenje ubske Osnovne škole "Milan Munjas" za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju danas je posetio Dejan Đorđević, koji im je poklonio svetlosni radni boks za senzornu sobu, čija je vrednost hiljadu evra.

 

Ovaj plemenit gest posebno je vredan poštovanja i divljenja, jer je Đorđević novac za donciju obezbedio tako što je nacrtao portrete celokupnog fudbalskog tima Mančester junajteda, koje je otkupio Nemanja Matić, vezista tog kluba i reprezentativac Srbije, rodom iz ubskog sela Vrelo. Vredno pomena je i to što dobrotvor ima svega 28 godina i radi u Policijskoj stanici na Ubu. Inače živi u Valjevu i slikarstvom se, kaže, bavi od malih nogu.

Ucenici i defektolozi sa direktorkom i donatorom

Ucenici i defektolozi sa direktorkom i donatorom (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

Upitan kako i zašto se odlučio da seriju od 25 portreta fudbalera slavnog engleskog kluba, u koje je uložio mnogo vremena, volje i truda, pokloni deci sa posebnim potrebama odgovara:

 

- Mnogo puta pored naše Policijske stanice su prolazila ova deca i ja sam obratio pažnju na njih, jer su se uvek javljala i mahala nam. Želeo sam nekako da im se odužim za to mahanje, a pošto se crtanjem bavim od ranog detinjastva, naslikao sam celokupni fudbalski tim Mančestera, za koji nastupa i naš Nemanja Matić. Nacrtao sam i prvu i drugu postavu kluba - priča Đorđević.

Portreti Dejana Đorđevića

Portreti Dejana Đorđevića

 

Portret Nemanje Matića

Portret Nemanje Matića

Do Matića, svetske fudbalske zvezde i skromnog dobročinitelja, Dejanovi portreti su došli zahvaljujući posredovanju kolega i Nemanjinog oca.

 

- Starije kolege Ivan Ignjatović i Petar Milutinović, kojima se zahvaljujem na pomoći i podršci, omogućili su mi da ostvarim kontakt sa Nemanjinim ocem Draganom, kome sam pokazao svoje portrete i objasnio šta mi je želja. On je to oberučke prihvatio, rekao da su crteži fenomenalni i dao ih Nemanji, koji ih je odneo u svoj klub u Englesku. Otkupio ih je za hiljadu evra, koliko je i bilo potrebno za kupovinu svetlosnog radnog boksa. Ja sam posle kontaktirao defektologa Mirjanu Jovanović, koja radi u Izdvojenom odeljenju za obrazovanje učenika sa posebnim potrebama, i koja je profesionalno i sa velikom ljubavlju prema ovoj deci sve organizovala i nabavila opremu. I sad naša dečica imaju opremljeniju senzornu sobu, što im je preko potrebno. Zahvaljujem se još jednom porodici Matić i svim ljudima koji su mi pomogli u ostvarenju cilja -  kaže veliki humanista i mladi policijski službenik Dejan Đorđević, suprug Nevenin i otac dvogodišnje Maše.

 

U ime OŠ "Milan Munjas", direktorka Živana Baratović zahvalila se Đorđeviću i porodici Matić na ovoj značajnoj donaciji.

 

"Mi znamo koliko je njima svaka oprema dragocena, koliko im je dobrodošla i koliko je važno da ova deca imaju što bolje uslove za rad i razvoj. Od srca se zahvaljujemo za ovu vrednu opremu i znamo da će biti iskorišćena na najbolji mogući način", kaže Baratović.

 

Svetlosni radni bosk sastoji od radne ploče sa UV zracima i služi kao istraživački kutak, u kome deca mogu da se igraju, a pozitivno deluje i na njihov razvoj. Defektolog Mirjana Jovanović, koja se takođe zahvalila dobročiniteljima, objasnila je značaj poklonjene opreme i njenu primenu. 

Senzorna soba

Senzorna soba (Foto: FOTO GAMA)

 

- Pored igre, imaće organizovane aktivnosti u okviru kojih može da se izvede deo nastave. Svetlosni radni boks služi za manipulativne aktivnosti, za razne vrste grafomotoričkih vežbi. Povoljno utiče na čulo dodira, vida i sluha i veoma je važan za decu koja imaju poremećaj senzorne integracije. Ono što je bitno jeste da deca i sama mogu da organizuju neku svoju aktivnost. Mi smo tu da ih usmeravamo i da im omogućimo da uz pomoć radnog boksa nešto novo i saznaju - rekla je Jovanović uz napomenu da je u ubskoj obrazovnoj ustanovi senzorna soba opremljena svim potrebnim elementima.

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 9 sati 37 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 34 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 16 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara