Svečana akademija (foto: Dragana Nedeljković)
Svečana akademija (foto: Dragana Nedeljković)
12.11.2018, 07:41

Radljevski đaci o Velikom ratu

č: | fb:

Povodom obeležavanja sto godina od kraja Prvog svetskog rata, u OŠ "Dušan Danilović" u Radljevu održana je svečana akademija, uz prisustvo predstavnika opštine Ub, Termoelektrane "Nikola Tesla", Rudarskg basena "Kolubara", Mesnih zajednica i crkve, direktora tamnavskih škola, opštinskih preduzeća i ustanova, pripadnika MUP-a, roditelja i meštana sela istočne Tamnave.

 

Mnogobrojne goste pozdravila je direktorka radljevske škole Svetlana Maksimović istakavši da je vek od završetka Velikog rat jubilej koji obavezuje današnje generacije da sačuvaju od zaborava mnoge pojedinosti iz tog razdoblja, važnog kako za srpsku, tako i za svetsku istoriju.

 

- Srbi su vekovima predano branili svoju tradiciju i čast. Obeležavanje ovog događaja potvrđuje činjenicu da i mi danas poštujemo svoju istoriju, da je pominjemo sa ponosom i prenosimo sa generacije na generaciju da se nikad ne zaboravi. Upravo kroz program nazvan “Da se ne zaboravi”, koji su pripremili naši učenici i nastavnici, podsetićemo se herojske prošlosti našeg naroda, zbog koje nam se u jednom trenutku čitav svet divio. Veliki čas istorije kome ćemo prisustvovati ujedno navodi da se ozbiljno zapitamo koliko smo mi, potomci, dostojni svojih junačkih predaka. Oni su znali kako se za otadžbinu umire, a nama je da naučimo kako se za nju živi, poručila je Svetlana Maksimović.

 

Nikola Tomić

Nikola Tomić (Foto: Dragana Nedeljković)

Prisutnima se obratio i Nikola Tomić, jedan od glavnih inicijatora i organizatora svečane akademije, nekada učenik radljevske škole, a sada direktor železničkog transporta u TE "Nikola Tesla". U svom govoru podsetio je na istorijske činjenice o stradanju srpske vojske i civila u Velikom ratu, na herojstvo i golgotu kroz koju su prošli naši preci u očuvanju slobode, ali i na humanizam stranih medicinskih misija u Valjevskoj bolnici. Srpski narod, proporcionalno broju stanovnika, bio je jedan od dva najstradalnija naroda u Velikom ratu. Srbija je kraj rata dočekala sa 28 odsto manje stanovnika- poginulo je 1.247.435 ljudi, od čega 845.000 civila.

 

- I iz ovih krajeva, Istočne Tamnave, veliki brog ljudi je stradao u Velikom ratu, mnogo više nego u Drugom svetskom ratu. Dovoljno je da kažem da je iz samo iz sela Brgula, prema popisu, stradalo njih 67, ali ima i onih koji nisu evidentirani, a koji su pomrli od gladi, bolesti, od tifusa. Čitava Srbija je bila groblje, nema porodice koja nekog nije izgubila. To je jedno veliko stradanje, ali i jednoveliko naravoučenije da treba gledati uvek i na svaki način da se rat izbegne. Mislim da bi naša najveća pobeda bila da su ti naši preci ostali živi i danas bi nas, verovatno, bilo 12 miliona - istakao je Tomić.

 

Prema njegovim rečima, solunski borici su zapostavljeni i skrajnuti duže vreme, pogotovo u malim i perifrnim sredinama.

 

- Svečanosti povodom značajnih datuma iz Prvog svetskog rata uglavnom se održavaju u većim centrima, pa sam smatrao da Radljevo, kao centar Istočne Tamnave, zaslužuje da obeleži stogodišnjicu njegovog završetka - rekao je Nikola Tomić o motivima da jedan veliki jubilej obeleži mala radljevska škola, koju pohađa 210 osnovaca.

 

Svečana akademija "Da se ne zaboravi" počela je državnom himnom u izvođenju školskog hora, nakon čega su učenici viših razreda OŠ "Dušan Danilović" rečju, stihovima i muzikom dočarali gubitke i muke Srbije, njenu golgotu i vaskrs. Kroz nekoliko scena oživeli su ličnosti onog vremena - vojvodu Stepu Stepanovića, Nadeždu Petrović i Milunku Savić, ali i doneli potresnu životnu priču o požrtvovanoj majci Makreni Spasojević, njenom poginulom sinu Marinku i čarapama kralja Petra, o ljubavi između srpskog vojnika i jedne Grkinje na Krfu, o uplakanim sestrama, koje su uzalud čekale svoju braću…

Svečana akademija

Svečana akademija (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Svojim nastupom iskazali su veliki trud i zalaganje, prožeto osećanjima i zahvalnošću prema precima, koji su svojim delima i životima zadužili srpski narod i državu. Sećanja na tragičan i, istovremeno, herojski i slavan događaj iz naše istorije upotpunili su stihovima Disa, Milutina Bojića, ali i Erićevom "Prkosnom pesmom", a predstava je završena na efektan način, izvođenjem numere "Pukni zoro", što je izazvalo mnogo emocija i suze kod prisutnih. Stoga, sve pohvale učenicima-izvođačima, nastavnici Jadranki Damnjanović, koja je osmislila program, njenim koleginicama Mariji Vučičević i Milici Marić, koje su pripremile istorijske podatke i uradile scenografiju, dok je Slobodanka Ašković rukovodila horom. 

 

Osim akademije, OŠ "Dušan Danilović" je u holu zgrade organizovala i izložbu likovnih i literarnih radova učenika posvećenu Prvom svetskom ratu.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 18 sati 1 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 15 sati 11 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara