Ružno pače (foto: FOTO PANI)
Ružno pače (foto: FOTO PANI)
05.04.2019, 16:22

"Ružno pače" pobednik ubskog festića

č: | fb:

Nakon četiri dana pozorišne igre, lepote i druženja, radosti i navijanja, danas je spuštena zavesa na drugi Prolećni ubski festić, dramske susrete vrtića iz Kolubarskog i Mačvanskog okruga u organizaciji Predškolske ustanove "Ub".

 

U takmičarskom programu prikazano je osam predstava, a apsolutni pobednik je "Ružno pače" Vrtića "Švrća" iz Jevremovca pri šabačkoj PU "Naše dete". Pored diplome za najbolju predstavu u celini, Šapčanima su pripale i nagrade za muziku i kostim, kao i tri glumačke, koje su otišle u ruke Dunji Petrović, Marku Jakovljeviću i Lani Tošić. Pobedničku predstavu pripremile su dve predškolske pripremne grupe sa vaspitačicama Jelenom Mijalčić i Vesnom Ostojić.

Ružno pače

Ružno pače (Foto: FOTO PANI)

Čudna šuma

Čudna šuma (Foto: Mirjana Simić)

Zmaj golubijeg srca

Zmaj golubijeg srca (Foto: FOTO PANI)

Drugo mesto na ovogodišnjem Prolećnom festiću osvojila je "Čudna šuma" u izvođnju mališana iz koceljevačkog obdaništa "Poletarac", koja je osvojila i nagrade za kostim i scenografiju, baš kao i trećeplasirana predstava "Zmaj golubijeg srca" PU "Neven" iz Mionice.

 

Žiri u sastavu: Jasmina Ašković, profesorka srpskog jezika i književnosti i glumci amaterskog pozorišta Raša Plaović Vladimir Tadić i Aleksandar Tadić, ukupno je dodelio sedam ravnopravnih glumačkih nagrada. Za uloge koje su ostvarili, preostale četiri poneli su Aleksa Andrić ("Čudna šuma"), Lenka Simović  ("Zmaj golubijeg srca"), Danica Milićević (predstava "Bajka" iz parka ljiške PU "Kaja") i Aleksa Mićić (za ulogu u predstavi "Crvenkapa" vrtića "Crvenkapa" iz Malog Zvornika), dok je diploma za najedukativniju predstavu pripala "Cigančici" PU "Slava Ković" iz Bogatića.

 

Žiri je bio darežljiv kada su u pitanju nagrade, pa je ukupno dodelio pet ravnopravnih za kostim i četiri za scenografiju, tako da su se i ostali učesnici festića kućama vratili barem sa jednom diplomom (valjevska PU "Milica Nožica" sa predstavom "Ježeva kućica"i lajkovačka PU "Leptirić" koja je igrala "Mocartov čarobni život").

Dobitnici nagrada i žiri

Dobitnici nagrada i žiri (Foto: FOTO PANI)

Nakon ceremonije proglašenja najboljih i dodele nagrada, starija grupa Predškolske ustanove "Ub" je u čast pobednika odigrala izvanrednu muzičko-scensku predstavu "Na krilima proleća", koju su dugo i vredno pripremali sa svojim vaspitačicama Sanjom Jakovljević i Anom Savić i uz pomoć Tanje Maksimović, profesorke violine u Muzičkoj školi Petar Stojanović.

 

Sve predstave izvedene su u Domu kulture, a sa velikom pažnjom pratila ih je raspoložena mala publika, polaznici ubskog Vrtića, aktivno učestvovala u njima i svojim bodrenjem učinila puno na stvaranju pravog pozorišnog ambijenta u sva četiri festivalska dana. Bili su to melemni i okrepljujući dani i za njih i za njihove goste, jer je drugi festival dečjeg dramskog stvaralaštva odisao maštovitošću, entuzijazmom, lepršavošću, talentom i pozorišnom čarolijom najmlađih. I kada prerušeni u druge katkada zaborave tekst, kad pozorišno sriču i mucaju, i kad suviše mašu rukama po vazduhu ili su ukočeni i kada promaše scenu – deca uvek pogode metu smisla lepote igre.

 

Na krilima proleća

Na krilima proleća (Foto: FOTO PANI)

Zmaj golubijeg srca

Zmaj golubijeg srca (Foto: FOTO PANI)

Na krilima proleća

Na krilima proleća (Foto: FOTO PANI)

I ove, kao i prošle godine, sve pohvale inicijatoru i domaćinu scenskih susreta najmlađih, kolektivu Predškolske ustanove "Ub" na odličnoj organizaciji, velikom zalaganju i trudu. Direktorka Vrtića, Gordana Milosavljević Marković ne krije zadovoljstvo zbog jedinstva i požrtvovanosti svih zaposlenih.

 

- Kolege koje su dolazile na festić pohvalile su našu ustanovu zbog dobre organizacije, što je velika zasluga celog kolektiva. Inače smo takvi, pomažemo jedni drugima i nadam se da će to tako i ostati. Posebno se zahvaljujem Sanji I Ani, vaspitačicama koje su pripremile predstavu u čast pobednika, uz muzičku podršku profesorke violine Tanje Maksimović, koja je mesecima dolazila i vežbala sa našom starijom grupom. Treba reći i da su prelepi kostimi u predstavi osmišljeni i napravljeni na radionicama sa roditeljima. Nismo želeli da ih kupimo, već smo ih zajedno pravili, što deci mnogo znači i sa oduševljenjem ih nose - rekla je Gordana Milosavljević Marković.

Gordana Milosavljević Marković

Gordana Milosavljević Marković (Foto: FOTO PANI)

 

Idejni tvorac festivala, Mirjana Simić, vaspitačica i glumica u ubskom amaterskom pozorištu Raša Plaović, takođe je srećna što je manifestacija prošla u najboljem redu.

 

- Meni je zadovoljstvo što je naš Vrtić imao priliku da dočeka blizu 200 dece i vaspitača, a bilo je i nekolicina roditelja. Trebalo je to sve organizovati, dočekati i pri tome raditi. Naša ustanova je normalno funkcionisala tokom festivala i iza ovih pet dana stoji cela naša Ustanova, naša kuhinja, naši domari, spremačice, koleginice. Svaki učesnik imao je svog domaćina, koji ga je dočekao, ispratio i bio sa njim sve vreme. Kada imate dobar kolektiv, u kome sve funkcioniše, u kome na "hoćemo li", čujete jednoglasno "idemo", onda mora da bude dobro. Prvi festić okupio je sedam vrtića iz Kolubarskog i Mačvanskog okruga, sada ih je bilo osam i očekujem da će ih svake godine biti sve više. Bitno je da nema tenzije i pritiska, jer deca tada dobro igraju. Prevashodna svrha ovog festivala je da se upoznamo, družimo, da deci i vaspitačima bude lepo.Naša deca su uživala, pet dana su provela u pozorištu, vreme im je bilo ispunjeno, tako da su puni utisaka i priča o festivalu i predstavama. I to je najveće zadovoljstvo. Zbog toga i radimo, zbog tih osmeha, zbog dečjih aplauza, dečjeg smeha i igre - istakla je Mirjana Simić.

Mirjana Simić

Mirjana Simić (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

Opština Ub, kao generalni pokrovitelj manifestacije, na pravi način je razumela svrhu i značaj dramskih susreta najmlađih, a pridružili su joj se i drugi sponzori svojim uzdarjem i time doprineli njenom uspehu. Ove godine, realizaciju Prolećnog ubskog festića pomogli su Gradska biblioteka "Božidar Knežević", Ustanova za kulturu i sport, Zemljoradnička zadruga "Trlić", "Neretva komerc", Pekara "Srba" i Igraonica "Džungla". 

Na krilima proleća

Na krilima proleća (Foto: FOTO PANI)

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 22 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 17 sati 17 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...