U dvorištu škole (foto: Miroslava Kojić)
U dvorištu škole (foto: Miroslava Kojić)
27.05.2019, 09:43

Jedan poseban vašar u Ljigu

č: | fb:

Višečasovni program nazvan Vašar nauke i umetnosti, održan je u dvorištu Srednje škole "Hiljadu trista kaplara". Spoj prošlosti i sadašnjosti, kroz više nauka, književnost, muziku, igru, primenjenu umetnost, okupio je kretivne ljude iz raznih krajeva Srbije, a bazu su činili ljiški studenti.

 

Ivana Petrović, nekada ljiška gimnazijalka, na Vašaru predstavila je Muzej čaja, Muzej kamena i Banku gena i semena starih sorti. Videli smo uzorke kamena iz našeg kraja, fosile na kamenju, zub mamuta, slepe miševe iz Ribničke pećine, slepog miša iz Južne Amerike (jednog od dva u Srbiji), razne vrste biljaka i semena.

Ivana Petrović pokazuje eksponate

Ivana Petrović pokazuje eksponate (Foto: Miroslava Kojić)

 

Ona je predstavila Poljoprivredno – turističko gazdinstvo "Petrović" iz Paštrića. Ovo domaćinstvo rado obilaze turisti, sve češće i đaci. Muzej kamena ima još jednu zanimljivost – pesme uklesane u kamenu. Prvo je uklesana pesma Matije Bećkovića.

 

Predrag Petrović, čuveni biolog i istraživač, može biti veoma ponosan na svoje ćerke, Ivanu i Jelenu. Jelena je profesor na Poljoprivrednom fakultetu, Ivana, master biolog sa prosekom 9,92, uskoro će doktorirati na istom fakultetu.

Ana Spasojević sa radoznalim devojčicama

Ana Spasojević sa radoznalim devojčicama (Foto: Miroslava Kojić)

 

Ana Spasojević, dizajner tekstila, na Vašaru prednost je dala srednjevekovnom odevanju. Saznali smo kako su se oblačili vitezovi, kakve tašnice su nosili muškarci i žene, kako su čuvali novac. Ko je želeo, crtao je grbove vitezova i pravio tašnice  za novac.

 

Marija Đorđević i Milica Obradović, studentkinje psihologije iz Ljiga, sa nekoliko kolega iz Beograda, predstavile su edukativne radionice za  adolescente "Svi smi isto različiti", projekat koji se sprovodi u Ljigu, Beogradu i Pančevu, a obuhvaćeno je oko 400 učenika.

 

Na Vašaru nauke i umetnosti bili su i istoričari i arheolozi. Videli smo srednjovekovna sečiva i oružja za borbu, odvažniji su isprobaliluk i strelu i druga sredstva za borbu. Videli smo i kosti ljudi, lobanju i saznali kako se određuje koliko je neki čovek bio star i od čega je bolovao.

Razgledanje  arheoloških eksponata

Razgledanje arheoloških eksponata (Foto: Miroslava Kojić)

Putovanje u prošlost

Putovanje u prošlost (Foto: Miroslava Kojić)

 

Jedan štand bio je posvećen plesu. Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa savremenim plesom kroz video prezentacije i razgovor, ali i jednu društvenu igricu za razmrdavanje. O budućnosti epske fantastike mišljenja su razmenjivali pisci, posebno se razgovaralo o hororu kao književnom  žanru.

 

Muzika za kraj, Enes i Mira, okupila je najviše ljudi.

 

Udruženje Limuntus, pred svega Aleksandar Đukić, Luka Đurić i Nenad Lazić organizovali su okupljanje mladih kreativnih ljudi. I ljiška biblioteka se uključila u organizaciju ovog zanimljivog događaja koji je u potpunosti uspeo. Mladi daroviti ljudi zaslužuju pažnju i podršku opštine.

 

Sponzori su bili Beotehna i Foto Zvonko.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 5 sati 25 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 5 sati 26 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara