Zlatni dan (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Zlatni dan (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
20.06.2019, 10:51

Dečji programi i koncert Saše Matića

č: | fb:

Na Ubu se početak leta proslavlja na naročit način. Zahvaljujući pokroviteljstvu lokalne samouprave i Ustanovi za kulturu i sport, kao organizatoru, dolazak najtoplijeg godišnjeg doba obeležava se šarenom zabavno-kulturnom manifestacijom Zlatni dan, koja će ove godine biti i raznovrsnija i atraktivnija i veća nego ikada do sada. Naime, programi sedme po redu ubske fešte umesto dosadašnjeg jednog, trajaće tri dana, od 21. do 23. juna, sa mnoštvom besplatnih sadržaja objedinjenih pod istim, starim i prepoznatljivim nazivom.

 

Sutra, prvi dan manifestacije nudi veliki broj zabavnih dešavanja, performansa i umetničkih programa, koji počinju u 19 časova i prvenstveno su namenjeni najmlađima. Kao i prethodni, i ovoletošnji Zlatni dan počeće defileom učesnika, nakon čega će kostimirani crtani i filmski junaci, štulaši, mađioničari, klovnovi, žongleri, akrobate, animatori i ostali majstori raznih veština "okupirati" ubski Gradski trg,  Glavnu ulicu i plato ispred Doma kulture, gde će predstaviti svoje talente, umeća i atraktivne nastupe.

 

Najbolju zabavu u godini svojim nastupima upotpuniće i UV denseri, članovi Baletskog studia "Atena" i hora OŠ "Milan Munjas", potom KUD "Tamnava", Ansambl "Liberta", ubski muzičari, Udruženje likovnih stvaralaca "Spektar", NURDOR sa humnanitarnim programom i bodi art umetnici. Ispred Galerije "Sveti Luka" biće organozovana slikarska radionica, a svoje mesto imaće i kutak sa dvorcima i zidom za penjanje. Šarenom i živopisnom centru Uba doprineće i prodavci rukotvorina, suvenira i slatkiša, dok će ljubitelji šopinga moći da uživaju u Noći kupovine i popusta.

Zlatni dan 2015. (ilustracija)

Zlatni dan 2015. (ilustracija) (Foto: Đorđe Đoković)

Čarolija Zlatnog dana nastavlja se u subotu, 22. juna, kada će u okviru programa "Deca deci" najpre u 19 časova, u sali Doma kulture učenici OŠ "Sveti Sava" iz Pambukovice izvesti predstavu "Ko to tamo peva", nastalu po motivima kultnog dela Dušana Kovačevića, u režiji nastavnika srpskog jezika Dušana Smolovića. Nakon toga, u 20 sati, gostuje tinejdž jutjub zvezda Lea Stanković, koja će predstaviti svoju knjigu "Izgradi svoj stil – Mali saveti" i družiti se sa fanovima.

 

Veliko finale trodnevne manifestacije doneće nedelja, 23. juna, kada će na Letnjoj sceni Doma kulture nastupiti popularni pevač Saša Matić. Koncert je poklon Opštine Ub sugrađanima, a počinje u 21 čas. U slučaju kiše, koncert će biti održan u sportskoj hali.

Tanja Mimić

Tanja Mimić (Foto: Vera Jelenić)

 

Zlatni dan je omiljena manifestacija Ubljana. Zanimljivog koncepta, pruža zabavu za sve uzraste i poziva na veselje, na druženje i susretanja, mami osmehe i dobro raspoloženje. Sve ono po čemu je ova specifična ulična zabava prepoznatljiva, ostaje isto i ovog leta, napominje Tanja Mimić, direktorka Ustanove za kulturu i sport.

 

- Pošto je Zlatni dan prevashodno namenjena deci, program za sutra je, kao i ranije, baziran na kombinaciji zabavnih i kulturnih sadržaja za najmlađe. Međutim, s obzirom na to da je manifestacija zaživela i prerasla u tradiciju, te da privlači ne samo Ubljane, nego i posetioce iz okruženja, odlučili smo da ove godine programe produžimo i za vikend. Koncepcija od tri dana je prvenstveno zato što se, na neki način, možda i spontano desilo da u nedelju Opština Ub organizuje koncert Saše Matića, a onda smo mi osmislili i program za subotu, 23. jun, pod nazivom "Deca deci". Osim izvanredne predstave pambukovačkih učenika, imaćemo i promociju knjige jutjuberke Lee Stanković. To je nešto što je popularno i što predstavlja nove trendove, deca to žele, pa smo imali sluha da im izađemo u susret - kaže o programima Tanja Mimić, uz napomenu da je za sedmo izdanje Zlatnog dana iz opštinskog budžeta izdvojeno 700.000 dinara.

 

Prema njenim rečima, i tradicionalni letnji festival - Ubske večeri, koji počinje 12. jula, takođe će obilovati nizom kvalitetnih i raznovrsnih sadržaja, a težište je na muzičkim. Tako, publiku očekuju koncerti Danice Krstić, grupa Legende i Ortodoks kelts, trubača, kao i Leontine i hora Čarolija. U okviru ove manifestacije biće priređeno i "Kulturno leto u Banjanima", gde će nastupiti seoski folklorni ansambl i tamburaški orkestar, a prvak Narodnog pozorišta iz Beograda Zoran Ćosić izvesti monodramu "Pripovetke jednog kaplara". Dešavanja se nastavljaju i u septembru, kada će prvi put na Ubu biti organizovan "Viteški dan".

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 3 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 53 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.