Registracija Prijava preko FB
Nova zgrada za izbegličke porodice (foto: Zorica Jovanović)
Nova zgrada za izbegličke porodice (foto: Zorica Jovanović)
05.07.2019, 09:01

Na Ubu 20 stanova za izbegličke porodice

č: | fb:

Ključevi za dvadeset novih stanova na Sandića imanju sutra će svečano biti uručeni izbegličkim porodicama iz Hrvatske i BiH, koje imaju prebivalište na teritoriji ubske opštine.

 

Izgradnja objekta višeporodičnog stanovanja u ovom gradskom naselju počela je 6. septembra prošle godine, u okviru realizacije petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji.

 

Vrednost radova iznosila je oko pola miliona evra, uz učešče opštine Ub od 14 miliona dinara, koja je obezbedila plac, pribavila i finansirala sve potrebne saglasnosti, osigurala neophodnu infrastrukturu i priključenje zgrade na električnu mrežu, vodovod i kanalizaciju. Stanovi su prosečne površine 40 metara kvadratnih i njihovim završetkom svoje domove dobilo je 20 izbegličkih porodica, odnosno 55 korisnika.

 

Prema najavi organizatora, ceremoniji dodele ključeva sutra će prisustvovati Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, Darko Glišić, predsednik opštine Ub, Ivana Nikolić, narodni poslanik, njegova ekselencija Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Džozef Melot, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji, Dragan Katuca, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, kao i predstavnici drugih državnih i međunarodnih institucija i organizacija.

 

Regionalni stambeni program (RSP) je zajednički višegodišnji projekat Republike Srbije, BiH, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima EU, koja je najveći donator, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

 

Od sredine devedesetih godina, u opštini Ub utočište je našlo 300 porodica ili 1.332 osobe u izbegličkom statusu, a kroz razne vidove trajnog zbrinjavanja krov nad glavom do sada je obezbeđen za oko 220 porodica. U sklopu RSP dodeljeno je 17 seoskih kuća i 20 paketa građevinskog materijala, dok je zahvaljujući IPA projektima i organizaciji HELP izgrađeno 35 montažnih kuća i osam stanova, a tri porodice zbrinute kroz otkup seoskih domaćinstava. U saradnji sa organizacijom INTERSOS podeljeno je 40 paketa ekonomskog osnaživanja za porodice izbeglih (plastenici, mašine alati i slično).

 

Pored toga, uz podršku drugih donatora, omogućena je pomoć za još 96 izbeglih i interno raseljenih lica kroz otkup seoskih kuća (54) i dodelu paketa građevinskog materijala (42) na ime poboljšanja uslova stanovanja. Tokom poslednjih deset godina, ukupno učešče lokalne samouprave u navedenim projektima je blizu 25 miliona dinara. U planu je izgradnja još jedne stambene zgrade na Ubu, gde bi svoje domove dobilo 36 izbegličkih porodica.

 

Aktuelno

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 15 sati 13 minuta

Narode moj

"Kao što od nesposobnog i neiskusnog sudije ne možemo očekivati pravedne presude, tako se ne može očekivati da narod koji je pun zabluda  i neznanja bude, osim u retkim slučajevima, razborit i...

Aleksandar Kovačević, Gala, Nkika i Milorad Ratković (foto: Đorđe Đoković)
Bogojevljensko plivanje za Časni krst Pre 1 dan 10 sati

Pobednik Aleksandar Kovačević

Šesnaestogodišnji Aleksandar Kovačević, učenik valjevske Tehničke škole, osvojio je Časni krst na tradicionalnom "Bogojavljenskom plivanju za Časni krst", koje je održano po deseti put na brani...  · 2 komentara