Letnja scena Doma kulture (foto: Nemanja Jovanović )
Letnja scena Doma kulture (foto: Nemanja Jovanović )
12.07.2019, 09:23

Na Letnjoj sceni Haris Džinović, Legende, Keltsi,…

č: | fb:

Ustanova za kulturu i sport i ove godine organizuje letnji festival "Ubske večeri", koje počinju večeras i trajaće do kraja jula. Najveća i najdugovečnija kulturno-zabavna manifestacija na Ubu priređuje se dvadeset i prvi put zaredom pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

 

U odnosu na prethodnih desetak, pogram ovoletošnjeg izdanja "Ubskih večeri" je značajno bogatiji, kvalitetniji i ispunjeniji, i u znaku je atraktivnih koncerata i pozorišnih predstava manjih formi.

 

Večeras, u 21 čas, festival otvara Danica Krstić, jedan od najupečatljivijih balkanskih etno-vokala. Njen raskošni glas, koji je dobro poznat ljubiteljima naše tradicionalne muzike, mogao se čuti i na prošlogodišnjoj "Pesmi Evrovizije", gde je bila deo grupe "Sanja Ilić i Balkanika". Koncert će biti održan u porti hrama "Hrista Spasitelja", dok će se svi ostali programi odvijati na Letnjoj sceni Doma kulture, a u slučaju kiše u pozorišnoj sali.

 

Druge večeri ubskog festivala, u subotu, 13. jula, predviđen je nastup grupe Legende, koja se svojim akademskim pristupom starogradskoj i narodnoj muzici izdvaja iz estradnog proseka. Nedelja je rezervisana za ženski tamburaški sastav "La banda", čije članice ne sviraju tamburašku muziku, već uz zvuke tamburaških instrumenata i bubnjeva izvode kompozicije zabavne, popularne, filmske i autorske muzike. 

Ženski tamburaški orkestar La banda

Ženski tamburaški orkestar La banda (Foto: Privatni album)

 

Nakon tri koncerta, u ponedeljak, 15. jula, sledi pozorišna predstava "Pisma iz Avganistana" Narodnog pozorišta iz Šapca. Reč je o komadu rađenom po knjizi Branka Golubovića iz benda "Goblini", u kojoj se susreću dve generacije iz jednog grada, Srbija i Avganistan, pozorište i svirka i teatar kombinuje sa pank rokom.

 

Dan kasnije, pravu trubačku atmosferu na "Ubske večeri" doneće orkestar Marka Trnavca, višestrukog pobednika Sabora trubača u Guči, dok će u sredu 17. jula, svoje svakidašnje i nesvakidašnje doživljaje, uz pesmu i ples, na Letnjoj sceni doma kulture ispričati junakinje kabarea "Cimet i vanila" - Vesna Stanković, Vanja Milačić i Milica Janketić.

 

Posle dana pauze, ova besplatna zabava za građane nastavlja se u petak, 19. jula, malim pivskim festivalom, gde će nastupiti renomirani beogradski bend „Ortodoks kelts”, uz čiju muziku će posetioci moći da uživaju uz kraft i industrijska piva.

 

Nakon nedavnog koncerta Saše Matića, Opština Ub svoje sugrađane obradovaće i nastupom velikana narodne muzike Harisa Džinovića, u subotu, 20. jula.

 

Poslednji program na Letnjoj sceni Doma kulture namenjen je najmlađima, za koje će 22. jula održati koncert dečiji hor „Čarolija” i njihova mentorka Leontina Vukomanović.

 

Svi program počinju u 21 čas, a za vreme održavanja manifestacije ulica Vuka Karadžića od 18 do 24 časa biće zatvorena za saobraćaj.

 

U okviru 21. sezone "Ubskih večeri", biće priređeno i Kulturno leto u Banjanima u crkvenoj porti, gde će 30. jula prvak Narodnog pozorišta iz Beograda Zoran Ćosić izvesti monodramu "Pripovetke jednog kaplara", dok je za sutradan predviđen nastup tamburaškog orkestra "Za našu dušu" iz bačkog Ravnog Sela, banjanskog folklornog asambla i hora OŠ "Rajko Mihailović".

Tanja Mimić

Tanja Mimić (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

Vodeći računa o potrebama sredine, Ustanova za kulturu i sport "Ub" u toku godine realizuje na stotine različitih sadržaja, a nosilac je i svih dešavanja tokom leta. Iako ne povlađuje ukusu široke publike, za ovogodišnje programe "Ubskih večeri" može se reći da su večernja revija želja, jer su i raznovrsni i sadržajni i kvalitetni, tako da će zadovoljiti, pre svega, najrazličitije muzičke ukuse. Direktorka Ustanove, Tanja Mimić ističe da je Letnja scena uvek "poslovala" po principu – za svakoga po nešto.

 

- Potrudili smo se da publici pružimo ono najbolje, uvažavajući njenu različitost, a u okviru raspoloživih 1,2 miliona dinara, koliko je iz opštinskog budžeta opredeljeno za letnji festival. U ovaj iznos ne ulazi koncert Harisa Džinovića, koji je poklon lokalne samouprave sugrađanima. Na žalost, mnogim Ubljanima i ove godine more je daleko, a letovanje preskupo. Stoga, najbolja zamena svemu tome neka budu ubske večeri kulture i zabave pod vedrim nebom - poručuje direktorka Ustanove za kulturu i sport Tanja Mimić uoči večerašnjeg otvaranja 21. letnjeg festivala.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 16 sati 54 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 16 sati 54 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 11 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara