Registracija Prijava preko FB
Letnja scena Doma kulture (foto: Nemanja Jovanović )
Letnja scena Doma kulture (foto: Nemanja Jovanović )
12.07.2019, 09:23

Na Letnjoj sceni Haris Džinović, Legende, Keltsi,…

č: | fb:

Ustanova za kulturu i sport i ove godine organizuje letnji festival "Ubske večeri", koje počinju večeras i trajaće do kraja jula. Najveća i najdugovečnija kulturno-zabavna manifestacija na Ubu priređuje se dvadeset i prvi put zaredom pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

 

U odnosu na prethodnih desetak, pogram ovoletošnjeg izdanja "Ubskih večeri" je značajno bogatiji, kvalitetniji i ispunjeniji, i u znaku je atraktivnih koncerata i pozorišnih predstava manjih formi.

 

Večeras, u 21 čas, festival otvara Danica Krstić, jedan od najupečatljivijih balkanskih etno-vokala. Njen raskošni glas, koji je dobro poznat ljubiteljima naše tradicionalne muzike, mogao se čuti i na prošlogodišnjoj "Pesmi Evrovizije", gde je bila deo grupe "Sanja Ilić i Balkanika". Koncert će biti održan u porti hrama "Hrista Spasitelja", dok će se svi ostali programi odvijati na Letnjoj sceni Doma kulture, a u slučaju kiše u pozorišnoj sali.

 

Druge večeri ubskog festivala, u subotu, 13. jula, predviđen je nastup grupe Legende, koja se svojim akademskim pristupom starogradskoj i narodnoj muzici izdvaja iz estradnog proseka. Nedelja je rezervisana za ženski tamburaški sastav "La banda", čije članice ne sviraju tamburašku muziku, već uz zvuke tamburaških instrumenata i bubnjeva izvode kompozicije zabavne, popularne, filmske i autorske muzike. 

Ženski tamburaški orkestar La banda

Ženski tamburaški orkestar La banda (Foto: Privatni album)

 

Nakon tri koncerta, u ponedeljak, 15. jula, sledi pozorišna predstava "Pisma iz Avganistana" Narodnog pozorišta iz Šapca. Reč je o komadu rađenom po knjizi Branka Golubovića iz benda "Goblini", u kojoj se susreću dve generacije iz jednog grada, Srbija i Avganistan, pozorište i svirka i teatar kombinuje sa pank rokom.

 

Dan kasnije, pravu trubačku atmosferu na "Ubske večeri" doneće orkestar Marka Trnavca, višestrukog pobednika Sabora trubača u Guči, dok će u sredu 17. jula, svoje svakidašnje i nesvakidašnje doživljaje, uz pesmu i ples, na Letnjoj sceni doma kulture ispričati junakinje kabarea "Cimet i vanila" - Vesna Stanković, Vanja Milačić i Milica Janketić.

 

Posle dana pauze, ova besplatna zabava za građane nastavlja se u petak, 19. jula, malim pivskim festivalom, gde će nastupiti renomirani beogradski bend „Ortodoks kelts”, uz čiju muziku će posetioci moći da uživaju uz kraft i industrijska piva.

 

Nakon nedavnog koncerta Saše Matića, Opština Ub svoje sugrađane obradovaće i nastupom velikana narodne muzike Harisa Džinovića, u subotu, 20. jula.

 

Poslednji program na Letnjoj sceni Doma kulture namenjen je najmlađima, za koje će 22. jula održati koncert dečiji hor „Čarolija” i njihova mentorka Leontina Vukomanović.

 

Svi program počinju u 21 čas, a za vreme održavanja manifestacije ulica Vuka Karadžića od 18 do 24 časa biće zatvorena za saobraćaj.

 

U okviru 21. sezone "Ubskih večeri", biće priređeno i Kulturno leto u Banjanima u crkvenoj porti, gde će 30. jula prvak Narodnog pozorišta iz Beograda Zoran Ćosić izvesti monodramu "Pripovetke jednog kaplara", dok je za sutradan predviđen nastup tamburaškog orkestra "Za našu dušu" iz bačkog Ravnog Sela, banjanskog folklornog asambla i hora OŠ "Rajko Mihailović".

Tanja Mimić

Tanja Mimić (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

Vodeći računa o potrebama sredine, Ustanova za kulturu i sport "Ub" u toku godine realizuje na stotine različitih sadržaja, a nosilac je i svih dešavanja tokom leta. Iako ne povlađuje ukusu široke publike, za ovogodišnje programe "Ubskih večeri" može se reći da su večernja revija želja, jer su i raznovrsni i sadržajni i kvalitetni, tako da će zadovoljiti, pre svega, najrazličitije muzičke ukuse. Direktorka Ustanove, Tanja Mimić ističe da je Letnja scena uvek "poslovala" po principu – za svakoga po nešto.

 

- Potrudili smo se da publici pružimo ono najbolje, uvažavajući njenu različitost, a u okviru raspoloživih 1,2 miliona dinara, koliko je iz opštinskog budžeta opredeljeno za letnji festival. U ovaj iznos ne ulazi koncert Harisa Džinovića, koji je poklon lokalne samouprave sugrađanima. Na žalost, mnogim Ubljanima i ove godine more je daleko, a letovanje preskupo. Stoga, najbolja zamena svemu tome neka budu ubske večeri kulture i zabave pod vedrim nebom - poručuje direktorka Ustanove za kulturu i sport Tanja Mimić uoči večerašnjeg otvaranja 21. letnjeg festivala.

Aktuelno

Uručenje nagrade Vlajku Jovanoviću (foto: Jovanović)
Na 69. svetskom trofeju harmonike Pre 3 sati 34 minuta

Uspeh Alekse Mirkovića i Vlajka Jovanovića u Portugalu

Nekadašnji i sadašnji učenici valjevske muzičke škole Aleksa Mirković i Vlajko Jovanović ostvarili su izuzetan rezultat na Svetskom trofeju harmonike koji održan u Portugalu. Jovanović je pobedu u...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 6 sati 27 minuta

Zapamtimo neka imena! Osobito Mile Jovanović

Pohvalno i vrlo pohvalno slušamo o studentima Beogradskog univerziteta. Ne samo zbog uspeha u studijama, nego i onog što rade i što govore kao građani.   Oni pravi, obavešteni i objektivni,...

Ivana Vasić, Bojana Perić i Vladimir Bošković  (foto: Đorđe Đoković)
Kampanja Europroma Pre 8 sati 38 minuta

Dani domaćih u novembru u znaku "Carnexa" i "Nexta"

"Dani domaćih", kampanja vajevskog Europroma u okviru koje se svakog meseca predstavlja po jedan ili više domaćih proizvođača, nastavljena je i u novembru. Niže cene i promocije proizvoda kompanija...  · 1 komentar

Ikonopisac (Denis Petrulenkov) (foto: )
Večeras otvaranje izložbe Pre 5 sati 41 minuta

Ruski umetnik Denis Petrulenkov u "Trnavcu"

Izložba ruskog umetnika Denisa Petrulenkova pod nazivom "Akvareli", biće otvorena večeras u 19 časova u Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića".