Učesnici prošle godine (foto: Miroslava Kojić)
Učesnici prošle godine (foto: Miroslava Kojić)
13.07.2019, 13:41

47. put "Oj, oblače, nemoj na kosače..."

č: | fb:

Tradicionalna privredno-turistička manifestacija "Kosidba na Rajcu", započela je još u četvrtak koncertom Nataše Bekvalac na ljiškom Trgu. U petak, u večernjim i noćnim satima, mladi su prisustvovali programu "Livada žurka – di-džej Munja".

 

Izložba poljoprivredne mehanizacije je subotom već godinama, a večeras je festival folklornih društava, kojima je domaćin KUD "Ljig".

 

U nedelju, najpre je revijalno košenje trave, sa više od 60 učesnika, tačno u podne, potom najvažniji, takmičarski deo, nadmetanje najboljih kosača za prestižno priznanje "Zlatnu kosu". Sledi Međunarodno ekipno takmičenje u ručnom košenju trave, sa nekoliko ekipa iz okruženja.

 

Revijalno košenje trave

Revijalno košenje trave (Foto: Miroslava Kojić)

Gde ima kosača, tu su i vodonoše, ručkonoše, trubači, igrači, pevači, zdravičari, kao deo tradicije pri ručnom košenju trave. Zabeleženo je da je prvo takmičenje na Rajcu, uz vašar, održano još 1892. godine. Mnogo kasnije, narodna svetkovina na ovom izletištu, pretvorena je u turističku manifestaciju, koja se održava uvek u nedelju po Petrovdanu.

 

Domaćin ovogodišnje Kosidbe je Slavkovčanin Nenad Radivojević. On je prošle godine izabran za đidiju, kosača koji dobro kosi, lepo se nosi i miljenika žena. Naravno, đidija ume i da peva. Pesama na Rajcu biće raznih, a oriće se, kao i svih 46 godina, "Oj, oblače, nemoj na kosače, otiš’o mi dragi na košenje, nije odn’o gunja i amrela, pokisnuće košuljica bela..."! Ove godine, pesma će biti i te kako potrebna, pošto je moguća kiša pre podne, i u vreme takmičenja kosača.

 

Za kosačku trpezu na otkosu, zadužene su žene iz ljiškog udruženja "Zlatne ruke". Posle kosidbe sledi opuštanje uz pesmu, folklor i neizbežne trubače. Za kraj, koncert Dare Bubamare, ako koga bude na Rajcu u večernjim satima.

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 21 sati 4 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 23 sati 41 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara