Učesnici prošle godine (foto: Miroslava Kojić)
Učesnici prošle godine (foto: Miroslava Kojić)
13.07.2019, 13:41

47. put "Oj, oblače, nemoj na kosače..."

č: | fb:

Tradicionalna privredno-turistička manifestacija "Kosidba na Rajcu", započela je još u četvrtak koncertom Nataše Bekvalac na ljiškom Trgu. U petak, u večernjim i noćnim satima, mladi su prisustvovali programu "Livada žurka – di-džej Munja".

 

Izložba poljoprivredne mehanizacije je subotom već godinama, a večeras je festival folklornih društava, kojima je domaćin KUD "Ljig".

 

U nedelju, najpre je revijalno košenje trave, sa više od 60 učesnika, tačno u podne, potom najvažniji, takmičarski deo, nadmetanje najboljih kosača za prestižno priznanje "Zlatnu kosu". Sledi Međunarodno ekipno takmičenje u ručnom košenju trave, sa nekoliko ekipa iz okruženja.

 

Revijalno košenje trave

Revijalno košenje trave (Foto: Miroslava Kojić)

Gde ima kosača, tu su i vodonoše, ručkonoše, trubači, igrači, pevači, zdravičari, kao deo tradicije pri ručnom košenju trave. Zabeleženo je da je prvo takmičenje na Rajcu, uz vašar, održano još 1892. godine. Mnogo kasnije, narodna svetkovina na ovom izletištu, pretvorena je u turističku manifestaciju, koja se održava uvek u nedelju po Petrovdanu.

 

Domaćin ovogodišnje Kosidbe je Slavkovčanin Nenad Radivojević. On je prošle godine izabran za đidiju, kosača koji dobro kosi, lepo se nosi i miljenika žena. Naravno, đidija ume i da peva. Pesama na Rajcu biće raznih, a oriće se, kao i svih 46 godina, "Oj, oblače, nemoj na kosače, otiš’o mi dragi na košenje, nije odn’o gunja i amrela, pokisnuće košuljica bela..."! Ove godine, pesma će biti i te kako potrebna, pošto je moguća kiša pre podne, i u vreme takmičenja kosača.

 

Za kosačku trpezu na otkosu, zadužene su žene iz ljiškog udruženja "Zlatne ruke". Posle kosidbe sledi opuštanje uz pesmu, folklor i neizbežne trubače. Za kraj, koncert Dare Bubamare, ako koga bude na Rajcu u večernjim satima.

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 16 sati 3 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 16 sati 4 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 10 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara