Kosidba na Rajcu (foto: Vlada Ivanović)
Kosidba na Rajcu (foto: Vlada Ivanović)
16.07.2019, 10:53

Kosidba pod kišobranima

č: | fb:

Vuk Vučković (21) iz Preljine kod Čačka, ovogodišnji je pobednik manifestacije "Kosidba na Rajcu", organizovane po 47. put na izletištu u blizini Ljiga. Prošle godine bio je drugi, a 2017. godine prvi put je osvojio priznanje "Zlatnu kosu", sa samo 19 godina. Drugo mesto pripalo je Mariu Prljeviću sa Kupresa, a treće Mirku Kecmanu iz Bosanskog Petrovca.  

Vuk Vučković, pobednik Rajca

Vuk Vučković, pobednik Rajca (Foto: Vlada Ivanović)

 

Na Rajcu nastupaju samo najbolji kosači, pobednici kosidbi u okruženju, koje se od  sredine maja održavaju na raznim stranama. Bačko Dobro Polje, Slovenija, Kupres, Mrkonjić Grad, Bosanski Petrovac, Pljevlja, su "viza" za košenje ljute planinske trave na Rajcu. Onda Rajac dođe kao kosački Vimbldon, kako je najavljivano pred početak kosidbe. Ove godine, 21 kosač iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine takmičio se u zvaničnom programu za glavno priznanje.

 

Revijalno košenje, koje prethodi glavnom takmičenju, vodio je Slavkovčanin Nenad Radivojević, prošlogodišnji đidija, uz poštovanje starih običaja, otkivanje kose 47 puta, zdravice, trubače, pevače, ručkonoše i vodonoše.

 

Izabran je i njegov naslednik, Drago Ivanić, domaćin kosidbe sledeće godine, đidija izdaleka, čak iz Bosanskog Petrovca. Nije samo dobro košenje preporuka za đidiju, ima tu više "začina", pevanje, izgled, nošnja koju prikaže, a i pogledi žena se računaju.

 

I ekipno košenje planinske trave privlači pažnju publike. Kao i prošle godine, najbolja je bila ekipa Srbije, drugi su kosači sa Kupresa, treća Romanija. Ovde su se takmičila po četiri kosača, štafetno.

Radoš Kotlaja

Radoš Kotlaja (Foto: Vlada Ivanović)

 

Radoš Kotlaja iz Pljevalja nadmašio je sopstveni rekord u širini otkosa postavljen prošle godine (od 5,5 metara), nova širina je 6 metara. Specijalnu kosu je sam napravio. Trenirao je u svom rodnom kraju, ima se tamo šta kositi.

 

Koliko su vremenske prilike dozvoljavale, ispoštovani su svi običaji, osim ručka na travi, zbog kiše, koja je kao retko kada, padala gotovo sve vreme manifestacije. Domaćice iz ljiškog udruženja „Zlatne ruke“, iznele su pred kosače, u šator, i slano i slatko, uglavnom jela prošlih vremena, koja su retko na trpezama.   

 

Bio je na Rajcu i folklor, i  trubački orkestar, a pevač Radoslav Ponjavić  Džoni izazvao je posebnu pažnju, baš kao i na Ljiškim kulturnim večerima, završenim dva dana ranije.

 

Pri kraju manifestacije, pojavilo se sunce. Dara Bubamara nije  se pojavila, koncert je otkazan.  

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 55 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 19 sati 50 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...