Izdvojeno odeljenje Ekonomske škole u Osečini (foto: D.Simić)
Izdvojeno odeljenje Ekonomske škole u Osečini (foto: D.Simić)
27.08.2019, 09:47

Srednjoškolce u Osečini primoravaju da uče školu koju nisu upisali

č: | fb:

Srednjoškolci, koji su upisali valjevsku Ekonomsku školu–Izdvojeno odeljenje u Osečini, ne žele da nastave školovanje u Obrazovno-vaspitnom centru Osečina, a na to ih primoravaju oni koji su odlučili da bude ukinuto Izdvojeno odeljenje Ekonomske škole, a da bude otvoren Obrazovno-vaspitni centar.

 

Miodrag Stefanović, otac učenice koja je završila prvi razred, kaže da su roditelji ogorčeni jer ih niko nije pitao da li su saglasni, niti ih je obavestio o tome da će od ove školske godine njihova deca učiti u Obrazovno-vaspitnom centru. "Radi se o našoj deci i njihovoj budućnosti, trebalo je da nas pozovu na sastanak i da nas obaveste o njihovim namerama, a ne ovako da nas dovedu pred svršen čin", kaže Stefanović.

 

On naglašava da decu, a njih je osamdesetoro, neće upisati u tu novu školu, po cenu da izgube godinu, jer, kako reče, "šta je godina u odnosu na ceo život!".

 

- Svi nas ubeđuju da je Obrazovno-vaspitni centar Osečina osnovan u skladu sa zakonom. Tvrde da naša deca neće biti oštećena i da je to ustvari ista škola samo drugog naziva, što naravno nije tačno. Naša deca su upisala i započela da uče Ekonomsku školu, neko pre godinu, neko pre dve i tri godine. I umesto da uče školu koju su izabrala i upisala, i da tu školu završe, primoravaju ih da školovanje nastave u Obrazovno-vaspitnom centru. Nemamo mi ništa protiv tog centra i da se tu školuju prehrambeni tehničari i plastičari. Ali naša deca žele da završe Ekonomsku školu i da dobiju svedočanstvo i diplomu valjevske Ekonomske škole, a ne Obrazovno-vaspitnog centra Osečina – navodi Stefanović.

 

Kada su saznali da se od ove školske godine zatvara Izdvojeno odeljenje valjevske Ekonomske škole u Osečini i da će biti otvoren Obrazovno-vaspitni centar, roditelji su pokušali da svoju decu upišu u Ekonomsku školu u Valjevu, ali im to nije dozvoljeno.

 

- Prvog  jula smo došli u Valjevo u Ekonomsku školu da upišemo svoju decu, ali direktor škole Dragan Timotić to nije hteo da učini. Nije obrazložio razlog, samo je rekao da on našu decu ne sme da upiše. Navodno mu je naloženo iz Ministarstva prosvete da ne upisuje nikoga iz Osečine. U međuvremenu je petnaestoro dece uspelo da se upiše u ekonomske škole u drugim obližnjim gradovima, dok je osamdeset učenika ostalo neupisano – kaže roditelj.

 

Dodaje da su se za pomoć obratili Školskoj upravi u Valjevu, načelnici Zorici Jocić koja ih je primila i saslušala, ali je objasnila da to nije u nadležnosti Školske uprave i zakazala im je sastanak u Ministarstvu prosvete.

 

- Krajem prošle nedelje bili smo Bogradu na sastanku sa pomoćnikom ministra za srednje škole Aleksandrom Pajićem i on nam je rekao da je urađeno sve po zakonu, da deca ništa ne gube i da je to praktično ista škola koju su upisali, samo što je promenila naziv. Zvaničan odgovor i obrazloženje iz Ministarstva prosvete mi nemamo, taj dopis-odgovor upitili su Školskoj upravi u Valjevu – kaže Miodag  Stefanović.

 

Prema nezvaničnim saznanjima, kako prenosi, profesori iz Ekonomske škole, koji su radili u Izdvojenom odeljenju, neće predavati od ove školske godine u Osečini, ali roditelji nisu saznali ko hoće, koji profesori će raditi u Obrazovno-vaspitnom centru? "Razne su tu priče, da će doći neki novi ljudi, čak i neki iz Osečine koji nisu nastavnici niti su ikada radili u prosveti", kaže Stefanović.

 

Takođe, roditelji su nezvanično saznali da Osečina za osnivanje Obrazovno-vaspitnog centra od države dobija milion evra. Stefanović prenosi deo razgovora sa direktorom valjevske Ekonomske škole: "Rekao sam Draganu Timotiću – znači "prodali" ste decu za100 miliona dinara, a on mi je odgovrio – nije za 100 miliona dinara, nego za milion evra".

Dragan Aleksić i Zorica Jocić

Dragan Aleksić i Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsećam, na konferenciji za novinare u Školskoj upravi Valjevo, početkom aprila, predsednik Osečine Dragan Aleksić je najavio otvaranje Obrazovno-vaspitnog centra koji, kako je rekao, podrazumeva objedinjavanje osnovne i srednje škole u jednu obrazovnu ustanovu.

 

On je objasnio da je namera da se deca iz Osečine školuju za zanimanja koja su potrebna varoši a to su proizvodnja i prerada hrane,  i plastičari. Dodao je da su mnogi završili srednje i više ekonomske škole, ali ne mogu da se zaposle.

 

- U razgovoru sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem vrlo brzo smo se sporazumeli da su nama potrebni oni smerovi koje traži privreda. U Osečini ima 25 firmi koje se bave preradom plastike i desetak firmi koje se bave preradom voća. Zato nama trebaju ti profili, prehrambeni i plastičari. Ministarstvo je dalo rešenje da se napravi Obrazovno-vaspitni centar, u okviru koga će biti i osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. To znači da će biti jedan direktor, jedna administracija, i eto sticajem okolnosti, prvi smo u Srbiji koji smo uveli to tz. "vertikalno povezivanje" - srednje sa osnovnom školom u okviru jednog centra. Ovim ćemo izbeći i taj nesklad između onoga šta deca žele da upišu i onoga koja su zanimanja potrebna, odnosno onoga što traži privreda. Možda ima popularnijih smerova koja bi deca upisala, ali šta vredi kada oni sa tom završenom školom ne mogu da se zaposle. Zato je važno da upišu upravo one smerove sa kojima mogu da nađu posao – poručio je tada Dragan Aleksić predsednik Osečine.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 4 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara