Deca i roditelji pred školom u petak 30.08. protiv upisa (foto: Kolubarske.rs)
Deca i roditelji pred školom u petak 30.08. protiv upisa (foto: Kolubarske.rs)
03.09.2019, 10:48

Roditelji popustili pod pritiskom – decu upisali u OVC

č: | fb:

Učenici Ekonomske škole-Izdvojeno odeljenje u Osečini, koje je odlukom Školskog odbora Ekonomske škole ukinuto u novembru prošle godine, školovanje će nastvaiti u novoosnovanom Obrazovno-vaspitnom centru u Osečini.

 

Uprkos protivljenju roditelja koji su smatrali da njihova deca treba da nastave školovanje u Ekonomskoj školi iz koje se nisu ispisala, a ne u Obrazovno-vaspitnom centru "Osečina", prvog školskog dana u klupama OVC je bio 75 od 85 đaka, koliko ih je pohađalo Ekonomsku školu-izdvojeno odeljenje.

 

Prema rečima direktora Obrazovno-vaspitnog centra Zorana Petrovića roditelji su pristali da upišu decu nakon razgovora i uveravanja da se radi o istoj školi, samo drugog naziva, i da deca ništa ne gube, tako da su skoro svi učenici doneli upisnicu i diplomu o završenom razredu.

 

Međutim, roditelji tvrde da nisu popustili nakon razgovora nego su popustili nakon "pritisaka". Kažu da nisu imali drugi izbor i da su bili "primorani". Na pitanje šta to znači primorani, odgovaraju da je bilo raznih poziva pa i uslovljavanja.

 

- Protiv sile se ne može. A oni su bili silni da donesu odluku na štetu naše dece, a da nas o tome nisu obavestili. Bili smo spremni da našu decu ne upišemo u OVC po cenu da izgube godinu. Verovali smo da možemo da ostvarimo prava naše dece, da ih niko ne može primorati da uče školu koju nisu želela i koju nisu upisala i da je zakon na našoj strani. A znamo da nije po zakonu to što je OVC preuzeo podatke naše dece koji se nalaze u elektronskom dnevniku, ali šta nam vredi. Kažu nam, ako mislite da nije po zakonu, tužite – pričaju roditelji.

 

Od 85 učenika, koliko ih je pohađalo Ekonomsku školu-izdvojeno odeljenje u Osečini, u viši razred u Obrazovno vaspitni centar upisano je 75 učenika, navodi direktor OVC Zoran Petrović.

 

Dodaje da se troje nije upisalo u školu, nezvanično saznaje da će školovanje nastaviti u Beogradu, Loznici i Šapcu; četvoro je ponavljalo te će njih troje pohađati vanrednu nastavu, a jedan učenik ide na prekvalifikaciju; jedno dete će nastavu pohađati po IOP-u; dok su dve učenice trudne, tako da će najverovatnije školovanje nastaviti vanredno.

 

Odgovarajući na pitanje ko će predavati srednjoškolcima, Petrović kaže da je angažovano osmoro nastavnika koji su im predavali i lane, dakle iz Ekonomske škole, i to pretežno stručne predmete, dok će osmoro nastavnika iz osnovne biti predavači i u srednjoj školi.

 

U prvoj godini upisano 25, a planom predviđeno 60 učenika

 

Obrazovno-vaspitni centar "Osečina", u kome će obrazvanje sticati i osnovci i srednjoškolci, osnovala je opština Osečina u novembru 2018. godine. Većina profesora predavaće i osnovcima i srednjoškolcima, đaci će biti smešteni u dve zgrade, a imaće jednog direktora.

 

U Odluci o mreži srednjih škola, koju je u decembru prošle godine donela vlada Srbije, navedeno je da će OVC "Osečina" imati smerove: ekonomija, pravo i administracija; trgovina, ugostiteljstvo i turizam, kao i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

 

Potom Obrazovno-vaspitni centar dobija rešenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o verifikaciji nova dva smera – prehrambeni tehničar i plastičar.

 

Planom upisa u srednje škole Ministarstva prosvete za 2019/2020 godinu predviđeno je da u OVC može da se upiše 30 učenika na smer prehrambeni tehničar i isto toliko na smeru plastičar.

  

U novoj školskoj godini na oba smera u Obrazovno-vaspitni centar "Osečina" upisnao je 25 učenika, i to deset na smer prehrambeni tehničar i 15 učenika koji će završiti trogodišnju školu za plastičara.

 

Obrazovno-vaspotni centar "Osečina" je pilot projekat, koji će ubuduće, kako je nezvanično najavljeno, biti primenjen i u još nekim manjim opštinama u Srbiji, poput Mionice, Malog Zvornika...

 

Nezvanično saznajemo da ukoliko se već narednih godina pokaže da nisu potrebni plastičari i prehrambeni tehničari, otvaraće se novi smerovi prema potrebama tržišta.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 4 sati 53 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 6 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 2 sati 3 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 3 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 4 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara