Registracija Prijava preko FB
Deca i roditelji pred školom u petak 30.08. protiv upisa (foto: Kolubarske.rs)
Deca i roditelji pred školom u petak 30.08. protiv upisa (foto: Kolubarske.rs)
03.09.2019, 10:48

Roditelji popustili pod pritiskom – decu upisali u OVC

č: | fb:

Učenici Ekonomske škole-Izdvojeno odeljenje u Osečini, koje je odlukom Školskog odbora Ekonomske škole ukinuto u novembru prošle godine, školovanje će nastvaiti u novoosnovanom Obrazovno-vaspitnom centru u Osečini.

 

Uprkos protivljenju roditelja koji su smatrali da njihova deca treba da nastave školovanje u Ekonomskoj školi iz koje se nisu ispisala, a ne u Obrazovno-vaspitnom centru "Osečina", prvog školskog dana u klupama OVC je bio 75 od 85 đaka, koliko ih je pohađalo Ekonomsku školu-izdvojeno odeljenje.

 

Prema rečima direktora Obrazovno-vaspitnog centra Zorana Petrovića roditelji su pristali da upišu decu nakon razgovora i uveravanja da se radi o istoj školi, samo drugog naziva, i da deca ništa ne gube, tako da su skoro svi učenici doneli upisnicu i diplomu o završenom razredu.

 

Međutim, roditelji tvrde da nisu popustili nakon razgovora nego su popustili nakon "pritisaka". Kažu da nisu imali drugi izbor i da su bili "primorani". Na pitanje šta to znači primorani, odgovaraju da je bilo raznih poziva pa i uslovljavanja.

 

- Protiv sile se ne može. A oni su bili silni da donesu odluku na štetu naše dece, a da nas o tome nisu obavestili. Bili smo spremni da našu decu ne upišemo u OVC po cenu da izgube godinu. Verovali smo da možemo da ostvarimo prava naše dece, da ih niko ne može primorati da uče školu koju nisu želela i koju nisu upisala i da je zakon na našoj strani. A znamo da nije po zakonu to što je OVC preuzeo podatke naše dece koji se nalaze u elektronskom dnevniku, ali šta nam vredi. Kažu nam, ako mislite da nije po zakonu, tužite – pričaju roditelji.

 

Od 85 učenika, koliko ih je pohađalo Ekonomsku školu-izdvojeno odeljenje u Osečini, u viši razred u Obrazovno vaspitni centar upisano je 75 učenika, navodi direktor OVC Zoran Petrović.

 

Dodaje da se troje nije upisalo u školu, nezvanično saznaje da će školovanje nastaviti u Beogradu, Loznici i Šapcu; četvoro je ponavljalo te će njih troje pohađati vanrednu nastavu, a jedan učenik ide na prekvalifikaciju; jedno dete će nastavu pohađati po IOP-u; dok su dve učenice trudne, tako da će najverovatnije školovanje nastaviti vanredno.

 

Odgovarajući na pitanje ko će predavati srednjoškolcima, Petrović kaže da je angažovano osmoro nastavnika koji su im predavali i lane, dakle iz Ekonomske škole, i to pretežno stručne predmete, dok će osmoro nastavnika iz osnovne biti predavači i u srednjoj školi.

 

U prvoj godini upisano 25, a planom predviđeno 60 učenika

 

Obrazovno-vaspitni centar "Osečina", u kome će obrazvanje sticati i osnovci i srednjoškolci, osnovala je opština Osečina u novembru 2018. godine. Većina profesora predavaće i osnovcima i srednjoškolcima, đaci će biti smešteni u dve zgrade, a imaće jednog direktora.

 

U Odluci o mreži srednjih škola, koju je u decembru prošle godine donela vlada Srbije, navedeno je da će OVC "Osečina" imati smerove: ekonomija, pravo i administracija; trgovina, ugostiteljstvo i turizam, kao i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

 

Potom Obrazovno-vaspitni centar dobija rešenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o verifikaciji nova dva smera – prehrambeni tehničar i plastičar.

 

Planom upisa u srednje škole Ministarstva prosvete za 2019/2020 godinu predviđeno je da u OVC može da se upiše 30 učenika na smer prehrambeni tehničar i isto toliko na smeru plastičar.

  

U novoj školskoj godini na oba smera u Obrazovno-vaspitni centar "Osečina" upisnao je 25 učenika, i to deset na smer prehrambeni tehničar i 15 učenika koji će završiti trogodišnju školu za plastičara.

 

Obrazovno-vaspotni centar "Osečina" je pilot projekat, koji će ubuduće, kako je nezvanično najavljeno, biti primenjen i u još nekim manjim opštinama u Srbiji, poput Mionice, Malog Zvornika...

 

Nezvanično saznajemo da ukoliko se već narednih godina pokaže da nisu potrebni plastičari i prehrambeni tehničari, otvaraće se novi smerovi prema potrebama tržišta.

 

Aktuelno

Željko Trifunović (foto: Lokakni front Va)
Oglasna poruka Pre 1 dan 2 sati

Mali i veliki problemi meštana Petnice

Meštani Petnice obratili su se medijima jer, kako kažu, jedino im je to preostalo da skrenu pažnju javnosti na brojne probleme sa kojima se suočavaju godinama unazad, ali i da lokalnu vlast podsete...  · 3 komentara

Grad Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Zbog epidemije i vanrednog stanja 3.06.2020

Naplaćeno manje poreza na imovinu

Za prvih pet meseci ove godine naplaćeno je 28 miliona dinara manje izvornih prihoda Grada. Od toga, porez na imovinu građana manji je za blizu šest miliona, a od pravnih lica za oko 10,7 miliona...