14.08.2014, 11:05

Biće šljiva, ali i razonode

č: | fb:

Ove godine u Podgorini nema šljiva kao prethodnih sezona, što je posledica vremenskih neprilika, ali će ih, ipak, biti dovoljno na 9. Sajmu šljiva, koji će se održati u Osečini od 29. do 31. avgusta. Na stotinak izložbenih štandova voćara naći se najbolji deo ovogodišnjeg roda u svežem stanju, a posebno brojne prerađevine, koje postaju ili već jesu brendovi ovog kraja: suve šljive, pekmez, slatko od šljiva, rakija, prirodni energent „karaban” i stari kolač „šljivko”.

- Na još nekoliko desetina štandova u hali Sportskog centra i ispred nje, među brojnim izlagačima iz regiona čija je delatnost povezana sa šljivarstvom, voćarstvom, poljoprivredom i turizmom, pored stalnih učesnika biće i nekoliko uspešnih kompanija koje će se ovde po prvi put predstaviti – najavljuje Miodrag Stanišić, koordinator opštinske Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, a Dušan Vučićević iz Poljoprivredne stručne službe podseća da ni ovog puta neće izostati izložbe poljoprivredne mehanizacije i sadnog materijala na zasebnim lokacijama.

Uz edukaciju putem predavanja domaćih vrhunskih predavača na najaktuelnije teme vezane za šljivarstvo, kao i prestižno  ocenjivanje kvaliteta jakih voćnih alkoholnih pića od strane vodećih stručnjaka u toj oblasti, u tek objavljenom programu ovogodišnje privredno - turističke i kulturno – zabavne manifestacije najavljuje se zanimljiv i raznovrstan program u  turističkom i festivalskom delu Sajma šljiva i to  uprkos znatno skromnijem budžetu u odnosu na ranije godine.

- Tradicionalni defile gradskim ulicama, dečji maskenbal i mini koncert braće Teofilović, zatim koncerti Goce Tržan, Saše Kapora i Ljupke Stević, onda nastupi folklornih ansambala iz Osečine i Pecke, nadmetanje zdravičara i demonstracija starih veština i zanata, kao i izložbe „Zlatne ruke” i Muzejskog odeljenja, samo su deo bogatog sadržaja namenjenog za dobro raspoloženje posetilaca i učesnika Sajma – kaže Nikola Tomić, direktor Turističke organizacije „Podgorina”, napominjući da će za ovu priliku najvažnije turističke destinacije u ovom kraju biti posebne uređene i dostupne i da će opet biti organizovano atraktivno takmičenje kulinarskih ekipa u pripremanju gulaša u kotlićima.

Nenad Stevanović na sastanku u Privrednoj komori Srbije

Nenad Stevanović na sastanku u Privrednoj komori Srbije

Sajam šljiva otvara Željko Sertić predsednik Privredne  komore Srbije

Prihvatajući poziv Nenada Stevanovića, predsednika Opštine i Organizacionog odbora Sajma da otvori 9. privredno -turističku i kulturno - zabavnu manifestacije u čast šljive, Sertić je na sastanku u Beogradu rekao da Privredna komora Srbije podržava lokalne samouprave koje žele da se bave privredom oslanjajući se prvenstveno na svoje resurse.  On je ukazao na mogućnosti Komore da pruži podršku privrednicima na domaćem i međunardnom terenu u oblasti edukacije, brendiranja, ali i na rešavanju pravnih problema ili problema sa naplatom.

- Sajam, koji se organizuje od 2006. godine, okupiće više od 200 izlagača, među kojima će biti i gosti iz zemalja u okruženju i Austrije. Opština Osečina, poznata kao prestonica šljive, na svojoj teritoriji ima približno milion stabala ovog voća. Uspešna privatizacija „Podgorke” od strane austrijske kompanije „Grinevald”, koja je ovde osnovala uspešnu firmu „Podgorina-fruht”, donela je ozbiljne investicije i sada Osečina ima najmoderniju hladnjaču u Srbiji - rekao je Stevanović i naglasivši da u opštini radi i oko 200 sušara za šljive, a da se veći deo proizvedenih količina suve šljive izvozi se u Rusiju.

 

Aktuelno

Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
Zbog ulaganja u Privrednu zonu Pre 6 minuta

Prvi rebalans budžeta već na početku godine

Prvim rebalansom budžeta Valjeva za 2023. godinu gradska kasa biće "teža" za 326,6 miliona dinara. Novac je neophodan za ulaganje u Privrednu zonu. Korekcija gradske kase rađena je i u februaru...

Prizanje za Mionicu (foto: www.mionica.rs)
U 2022. godini Pre 4 minuta

Priznanje Mionici za unapređenje e-Uprave

Opština Mionica jedna je od najuspešnijih lokalnih samouprava prema ostvarenim rezultatima na polju razvoja eUprve u lokalnoj zajednici u 2022. godini.

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 22 sati 19 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara