Nov informatički kabinet u ubskoj školi (foto: Telekom Srbija)
Nov informatički kabinet u ubskoj školi (foto: Telekom Srbija)
27.09.2019, 14:06

Ubska osnovna škola dobila 27 računara

č: | fb:

Kompanija Telekom Srbije danas je ubskoj OŠ "Milan Munjas" uručila računarsku i prateću opremu za informatički kabinet, čija je vrednost milion dinara.

 

Pored generalnog direktora Telekoma Predraga Ćulibrka, svečanom otvaranju savremenog kabineta, sa 27 novih laptop računara, prisustvovao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Predrag Ćulibrk

Predrag Ćulibrk (Foto: Telekom Srbija)

 

Opremanje informatičkih kabineta u osnovnim školama realizuje se u okviru projekta "Stvaramo znanje", koji je Telekom pokrenuo 2017. godine, povodom dve decenije postojanja. Tokom tri godine, računarsku opremu dobilo je 60 škola širom Srbije, podsetio je prvi čovek Telekoma Predrag Ćulibrk.

 

- Naš cilj je da učenicima i nastavnicima obezbedimo savremene uslove za rad, kako bi digitalnu pismenost podigli na još viši nivo. Mislimo da je digitalno opismeniti mlade genercije velika zaloga za budućnost, a u toj budućnosti pobeđivaće samo ona društva koja ovladaju modernim tehnologijama i koja budu znala da te moderne tehnologije stave u funkciju sopstvenog razvoja. Pokretače razvoja i pozitivnih promena u društvu vidimo u novim naraštajima i upravo je osnaživanje i ulaganje u mlade nešto čemu naša kompanija tradicionalno posvećuje veliku pažnju - izjavio je Predrag Ćulibrk, uz najavu da će i sledeće godine, u saradnji sa Ministarstvom prosvete nauke i tehnološkog razvoja, nastaviti sa sprovođenjem akcije "Stvaramo znanje".

Ministar Šarčević sa učenicima

Ministar Šarčević sa učenicima (Foto: Telekom Srbija)

 

Imajući u vidu da je informatika i računarstvo danas obavezan predmet u višim razredima osnovnih škola, donacije Telekoma su od izuzetnog značaja, istakao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.  

 

- Kako bismo ostvarili kontinuitet informatičkog obrazovanja, formirali smo Radnu grupu za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta i u prvi ciklus osnovnog obrazovanja. Time ukazujemo da se osnovne digitalne kompetencije grade prevashodno u sistemu obrazovanja od najranijeg uzrasta. Čeka nas još mnogo posla, a država će obezbediti značajna sredstva da u školama gde su računari već zastareli kupimon nove. U Sbij je veoma popularno baviti se IT tehnologijma i to je nama vrlo rastuća grana privrede. Imamo dovoljno dobrih fakulteta gde možete da studirate i da se dalje u Srbiji bavite IT tehnologijama za dobre pare - poručio je ministar Šarčević ubskim osnovcima.

Živana Baratović

Živana Baratović (Foto: Telekom Srbija)

Opremu za informatički kabinet OŠ "Milan Munjas" dobila je glasanjem putem interneta. Tokom trajanja akcije "Stvaramo znanje", glasalo se za četrdeset škola u Srbiji, a dvadeset sa najviše glasova, među kojima je i ubska, nagrađeno je savremenom informatičkom opremom. Direktorka OŠ "Milan Munjas" Živana Baratović ukazala je na značaj angažovanja lokalne zajednice tokom internet glasanja i izbora škole.

 

- Za učešće u projeku "Stvaramo znanje" predložila nas je Školska uprava Valjevo, jer je verovala u naše resurse, dok nam je lokalna samouprava i čitava lokalna zajednica svojim glasanjem pomogla da ostvarimo cilj, a to je 27 novih računara.  Ta oprema je za nas izuzetno važna i znamo da će u visokom stepenu podići kvalitet, ne samo nastave informatike, već i ukupne nastave i vannastavnih aktivnosti koje možemo da ponudimo učenicima. Ovakvi projekti pokazuju koliko je važno da se oko zajedničkog cilja, a u ovom slučaju to je dobrobit učenika, ujedine svi akteri obrazovnog procesa u školama, lokalna zajednica, nadležno ministarstvo i društveno odgovorne firme - rekla je Živana Baratović.

Nemanja Dragićević

Nemanja Dragićević (Foto: Milovan Milovanović)

 

Nastavnik informatike u OŠ "Milan Munjas" Nemanja Dragićević takođe je istako značaj Telekomove donacije.

 

- Naši učenici do sada su na raspolaganju imali 25 računara, koji su bili stari deset godina, često su se kvarili i nije ih bilo u dovoljnom broju da bi svako dete imalo svoj računar na času. Sada, kada smo dobili novu opremu, situacija je mnogo bolja, jer novi računari nam omogućavaju potpunu realizaciju digitalne nastave. Đaci mogu da prate udžbenike u digtalnom obliku, da se upoznaju sa pojmom elektronskog učenja, da samostalno rade projekte, da ih čuvaju i ulaze u svet tehnike i informatike. Pored toga, svako dete sada će imati svoj laptop. S obzirom na broj đaka, trebao bi nam najmanje još jedan opremljen računarski  kabinet - smatra nastavnik Nemanja Dragićević zaključivši: što više računara – to bolje i za đake i za nastavnike.

 

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 28 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 22 sati 56 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...