Slucajna smrt jedng anarhiste (foto: Dragana Nedeljković)
Slucajna smrt jedng anarhiste (foto: Dragana Nedeljković)
12.11.2019, 20:20

Trijumf pozorišta iz Crvenke

č: | fb:

Predstava Darija Foa "Slučajna smrt jednog anarhiste" Pozorišta "Stevan Sremac" iz Crvenke, u režiji Igora Pavlovića, trijumfovala je na ovogodišnjem, dvanaestom izdanju Repassage festa, koji je na Ubu počeo 4. novembra, a završen večeras, svečanim proglašenjem laureata u Domu kulture.

 

Osim što je proglašena za najbolju predstavu u celini, Igor Pavlović kompletirao je het-trik, osvojivši nagrade za režiju, scenografiju i kostim, dok je jedno od četiri priznanje za najbolje glumačko ostvarenje pripalo Zoranu Raduloviću.

Zoran Radulović

Zoran Radulović (Foto: Nemanja Jovanović)

 

Nakon što je u takmičarskom programu odgledao šest dramskih ostvarenja pozorišnih amatera iz regiona, stručni žiri u sastavu Željko Hubač, dramski pisac, Ana Sofrenović, filmska i pozorišna glumica i prvak Drame beogradskog Narodnog pozorišta Zoran Ćosić, doneo je odluku da Crvenčanima dodeli pet od ukupno devet nagrada. U obrazloženju se navodi da je "Slučajna smrt jednog anarhiste" izuzetno uzbudljiva predstava, u kojoj dominira snažna ansambl igra.

 

"Jedan od najznačajnijih i, svakako, najigranijih dramskih tekstova velikog italijanskog nobelovca, reditelj Pavlović uprizoruje na izuzetno scenski zavodljiv način, vodeći računa, pre svega, o žanrovskim potencijalima komada, ali i o njegovoj aktuelnosti i kompleksnosti, nudeći glumcima značajan prostor za igru".

 

Scenografija predstave je znakovno jasna, funkcionalna i likovno svedena, te na trenutke postaje aktivan činilac dramske akcije, dok kostimografska rešenja podržavaju kompleksne karaktere, vodeći računa o skladnosti likovne celine.

Strulni žiri

Strulni žiri (Foto: Isidora Ignjatović)

 

Što se tiče nagrade za glumačko ostvarenje, koja je dodeljena Zoranu Raduloviću za ulogu upravnika policije u predstavi "Slučajna smrt jednog anarhiste", u obrazloženju se precizira da na sceni pokazuje  izuzetnu glumačku ekspresivnost i osećaj za meru u kominčnom, što je veliki zadatak za ovaj žanr.

 

Ostale tri nagrade za najbolja glumačka ostvarenja pripale su predstavnicima Crne Gore, Makedonije i Slovenije.

 

U muškoj konkurenciji, ovo priznanje dobio je i Filip Medenica, koji je tumačio lik Volođe u predstavi Ljudmile Razumovske "Draga Jelena Sergejevna" Art Srudija "Solaris" iz Mojkovca, čiji je scenski izraz „zasnovan na jednostavnim, konkretnim i nadasve sugestivnim glumačkim sredstvima".

Filip Medenica

Filip Medenica (Foto: Isidora Ignjatović)

I u ženskoj konkurenci dodeljene su dve nagrade za najbolje glumačko ostvarenje. To su Kristina Nikolovska za ulogu Eve u "Umri muški" Tome Atanasova Teatra "Mirka Ginova" iz Demir Kapije, a u obrazloženju odluke stoji da lakoća scenskog izraza, osećaj za komični karakter, kao i osećaj mere, ukazuje na darovitu glumicu značajnih potencijala.

Kristina Nikolovska

Kristina Nikolovska (Foto: Isidora Ignjatović)

Druga nagrada pripala je Nejki Berce Čeligoj za izvedbu sekretarice Tanje u komadu "V našo skuto ne pojdejo" pozorišta Amaterski mladinski oder iz Nove Gorice i to za slojevito i precizno tumačenje lika, zasnovano na unutrašnjoj ekspresiji.

Nejka Berce Čeligoj prva levo

Nejka Berce Čeligoj prva levo (Foto: Nemanja Jovanović)

Specijalnu nagradu za kolektivnu igru poneo je ansambl predstave "Noć kad se" Teatra "Fedra" iz Bugojna, rađenu po delima Muze Pavlove, gde "četvoro kvalitetnih glumaca, igrajući različite uloge sa osvešćenim i do kraja razvijenim partnerskim odnosom, pokazuju u kojoj meri temeljan rad sa rediteljem na planu značenja komada utiče na kvalitet celine".

 

Na 12. Repasaž festu, jedinstvenoj smotri najboljih amaterskih pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije, u zvaničnoj konkurenciji prikazano je šest ostvarenja dramske produkcije, nagrađenih na državnim festivalima u Srbiji, Sloveniji, BiH, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, koji su upravo na Ubu ponovo odmerili snage i "doigrali" do konačnog pobednika.

 

Posle svake odigrane predstave, u prostoru Male scene Doma kulture organizovan je Okrugli sto kritike, kada je žiri publike, u sastavu: Sanja Lalić, Rade Živanović i Radovan Ostojić dodeljivao nagradu "Glumac večeri".

 

U okviru ovogodišnje teatarske smotre amatera, upriličena su i dva prateća programa. Prvi je bio posvećen sećanju na Petra Lalića (Golubinci 1945-2018. Novi Sad)), profesora književnosti, novinara i misionara kulturnog života Uba, između ostalog i pokretača Memorijala "Raša Plaović", koji je kasnije prerastao u Repasaž fest. O njegovim delima i danima na Ubu, gde je proveo gotovo pola veka i ostavio neizbrisiv trag, govorili su Lalićevi bivši učenici, prijatelji i saradnici: Gordana Crnobrnja, Zoran Savković, Dragan Savić, Radovan Puletić, kao i njegova ćerka Ana.

 

Drugi prateći program bila je izložba likovnih radova grupe autora "Velikani srpskog pozorišta" u holu i Klubu Doma kulture, koju čini preko 40 portreta naših najpoznatijih glumaca.  Udruženje građana "Žanka Stokić" iz Rabrova i Centar za kulturu "Veljko Dugošević" Kučevo, organizatori su ovog projekta, gde se na poziv za slikanje portreta pozorišnih bardova odazvalo preko stotinu umetnika.

Izložba portreta

Izložba portreta (Foto: Isidora Ignjatović)

 

Dvanaesto izdanje međunarodne kulturne manifestacije, posvećene velikanima srpske pozorišne umetnosti i rođenim Ubljanima, dramskom piscu Aleksandru Popoviću i glumcu Radomiru Plaoviću, održano je pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, a u organizaciji Ustanove za kulturu i sport.

 

Svečana ceremonija zatvaranja festivala

 

U pozorišnoj sali ubskog Doma kulture, ispunjenoj do poslednjeg mesta, večeras je održana svečana ceremonija  zatvaranja 12. Repasaž festa, gde su proglašeni pobednici, a najboljim učesnicima ovog sabora pozorišnih amatera nagrade su uručili članovi stručnog žirija i Aleksandar Tadić, organizator festivala.

Dobitnici nagrada sa žirijem i domaćinima

Dobitnici nagrada sa žirijem i domaćinima (Foto: Nemanja Jovanović)

Već tradicionalno, i ovdašnje Pozorište "Raša Plaović" na završnoj večeri Repasaža dodeljuje dve godišnje nagrade za doprinos razvoju amaterizma na Ubu. Ovogodišnji dobitnici su doajeni ubskog pozorišnog amaterizma i višestruko nagrađivani glumci Žikica Milošević i Voja Raonić, koji su plakete sa likom Raše Plaovića primili od Vlade Tadića, direktora ubskog pozorišta. Milošević je tetarski amater sa 40 godina scenskog staža, dok je Raonić dve decenije na daskama koje život znače.

 

Večeras je uručena i nagrada "Raša Plaović" dramskoj umetnici Neli Mihailović. Ovo prestižno glumačko priznanje zajednički dodeljuju Narodno pozorište iz Beograda i Opština Ub za najbolje ostvarenje na beogradskim scenama u sezoni, a Mihailović je pripalo za ulogu Danice Čvorović u predstavi "Balkanski špijun" nacionalnog teatra.

 

Poznatoj umetnici, koja je istakla da je "ponosna Valjevka a samim tim donekle i Ubljanka", plaketu "Raša Plaović" uručila je Tanja Mimić, direktorka Ustanove za kulturu i sport.

 

Tanja Mimić i Nela Mihailović

Tanja Mimić i Nela Mihailović (Foto: Nemanja Jovanović)

Ovogodišnji Repasaž zatvorio je ubski pisac i kolumnista Radovan Puletić, koji je u šaljivom stilu objasnio kako izgledaju pripreme za ovaj značajan kulturni događaj u regionu, a u istom tonu je završio rečima: "Al' smo ga opravili, svaka nam čast!".

Radovan Puletić

Radovan Puletić (Foto: Nemanja Jovanović)

U nastavku programa, Nela Mihailović i njen kolega Boris Pingović su u čast nagrađenih odigrali predstavu "Mali bračni zločini", prema tekstu francuskog pisca Erika Emanuela Šmita, u režiji Filipa Grinvalda.

 

U fokusu ove priče su moderni supružnici Žil i Liz. Saznavši da joj suprug ima amneziju, žena pokušava da to iskoristi i ubedi bračnog druga u nešto što se nije desilo. Njih dvoje već odavno bauljaju u dosadnoj svakodnevici. Strasti su se ugasile, a gunđanja procvetala. Uprkos čamotinji koja je nagrizna brak, oni očajnički traže ljubav.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 21 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara