Narandžasti most na Ribnici (foto: www.mionica.rs)
Narandžasti most na Ribnici (foto: www.mionica.rs)
26.11.2019, 10:49

Most na Ribnici u narandžastom svetlu znak podrške ženama sveta

č: | fb:

Povodom obležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, most na reci Ribnici zasijao je sinoć u narandžastoj boji kao znak podrške svim ženama sveta.

 

Na mostu gde je organizovan program, predsednik opštine Boban Janković je rekao da su se građani i prijatelji opštine Mionica okupili na mestu gde je naš slavni vojvoda Živojin Mišić preokrenuo tok Prvog svetskog rata i srpski poraz pretvorio u pobedu srpskog naroda.

 

- Srpske majke, sestre, supruge i ćerke borile su se u ratu rame uz rame sa srpskim junacima, spremale ih, čekale ih i volele, a koji su sa fronta njima pisali ljubavna pisma sa jednom jedinom željom- da se vrate svojim ognjištima, svojim dragama i deci. Upravo ta žena, koja i danas živi u svakoj srpskoj porodici zaslužuje da bude poštovana i voljena. Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Mionica je poslala poruku da nasilje nije dobro, da se protiv njega treba boriti. Muškarci i žene tako različiti, a tako potrebni jedni drugima i podjednako važni za opstanak porodice, društva i sveta koji delimo. Nasilje je neprijatelj svakom ljudskom biću. Suprotno nasilju nad ženama, stoji herojski odnos prema ženi, primer kakav je u privatnom životu dao slavni vojvoda Živojin Mišić. U vihoru ratnih vremena, najveću snagu vojvodi daje upravo porodica. Značaj koji porodica ima za njega ogleda se u njegovom odnosu, najpre prema majci Anđeliji, zatim prema voljenoj ženi Lujzi i posebno prema deci. Živojin Mišić je u 19.veku znao da je žena mnogo više od majke i domaćice, ona je stub kuće, izvor snage i bezuslovne podrške za svoju porodicu. Da bi se taj izvor snage održao, žena se treba poštovati i negovati kao cvet, jer porodica je srećna kada je žena srećna - rekao je Boban Janković.

Boban Janković

Boban Janković (Foto: www.mionica.rs)

 

Sinoć je na "narandžastom" mostu održan prigodan program uz poruku da svima onima kojima je blagostanje u porodici nepoznanica, treba zajednički da ukažemo da je naš jedini izbor, mir, sloga i ljubav!

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 1 sati 21 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara