Svečana sednica SO Ljig
Svečana sednica SO Ljig
04.12.2019, 16:06

Dan opštine Ljig

č: | fb:

Dan opštine Ljig, 3.decembar, obeležen je skromno, kako i priliči opštini sa malim  budžetom.

 

Obraćajući se prisutnima na Svečanoj sednici SO Ljig, Dragica Jočović, odbornica, u ime organizatora svečanosti, govorila je o značaju Kolubarske bitke, čija ofanzivna faza je započela 3. decembra 1914, istakavši posebno ulogu slavnog vojvode Živojina Mišića, pomenuvši i đake kaplare, koji su na Suvobor i Kolubaru  stigli  u trećoj sedmici novembra, u veoma teško vreme po srpsku vojsku.

Dragan Lazarević

Dragan Lazarević (Foto: Vlada Ivanović)

Predsednik ljiške opštine, Dragan Lazarević, govorio je o tome "šta smo uradili" i o planovima za naredni period. On je na čelu opštine od kraja 2014. godine, a prethodno je bilo pomoćnik predsednika, pa zamenik, na vlasti je od 2013. godine.

 

Lazarević je naglasio da je opština uspela da vrati sve dugove. Govoreći  šta je u opštini urađeno, nije propustio da pomene stranku kojoj pripada, SNS, i predsednika Aleksandra Vučića.

 

Republika je bila izdašna u pomaganju ovoj nerazvijenoj opštini, ove godine gotovo 800 miliona dinara stiglo je u Ljig.

 

U sledećoj  godini planirana su značajna ulaganja u obrazovne ustanove  (Ljig i Belanovica), Dom zdravlja, a nastaviće se i  asfaltiranje puteva po mesnim zajednicama.

 

Svako novorođenče dobiće po 500 evra, od Nove godine  biće  besplatan vrtić za svu decu, rekao je predsednik  Dragan Lazarević.  

 

Sreću kvari opozicija, nisu bili na svečanoj sednici, a znaju da kritikuju i postavljaju pitanja. Glavno pitanje koje interesuje građane  jeste nestašica vode u Ljigu i okolnim  selima, restrikcije traju po deset sati  u dva dela Ljiga naizmenično, već dva meseca, a problem je ne samo višegodišnji, već i višedecenijski.

 

Lazarević je obećao rešavanje problema vodosnabdevanja, a dok ne stigne voda iz sistema Stubo-Rovni (za tri godine), radiće se istraživanja u opštini kako bi se dobila neka količina vode i ublažile nestašice u sušnom periodu.

 

Za razliku od ranijih godina, kada je dodeljivano po više priznanja, ove godine data je samo jedna Diploma "Đak kaplar", koja je pripala Milici Đorđević, đaku generacije u prošloj školskoj godini u SŠ "Hiljadu trista kaplara", danas studentkinji medicine.

Nagrade za najbolje

Nagrade za najbolje (Foto: Vlada Ivanović)

Nagrade za najbolje

Nagrade za najbolje (Foto: Vlada Ivanović)

Nagrade za najbolje

Nagrade za najbolje (Foto: Vlada Ivanović)

Nagrade za najbolje

Nagrade za najbolje (Foto: Vlada Ivanović)

Vukovici su dobili knjige i novčane nagrade od po 15.000 dinara. Iz OŠ "Sava Kerković" nagrađeni su: Mateja Petrović, Tijana Kovačević, Anđela Mitrović i đak generacije Jelena Đorđević. Nosioci Vukove diplome iz OŠ "Sestre Pavlović" Belanovica,  su  Milovan Milošević i Nataša Brajković (đak generacije).

 

SŠ "Hiljadu trista kaplara" imala je pet dobitnika diplome "Vuk Karadžić": Jana Matić, Tanja Matić, Slavenka Đurđić, Mirjana Dimitrijević i Milica Đorđević, đak generacije.

 

U prepodnevnim časovima čelni ljudi opštine položili su venac  na spomenik  junacima Kolubarske bitke na Rajcu, među kojima su bili i đaci kaplari. Više od 400 đaka kaplara poginulo je u slavnoj bici, a preživeli đaci kaplari  inicirali su podizanje spomenika svojim  drugovima i svima koji su poginuli u ovoj bici.

 

U Ljigu su venci položeni na spomen-obeležje vojvodi Živojinu Mišiću i pukovniku Živojinu Baciću iz Negotina, koji je junački poginuo u  Gukošu u blizini reke Ljig, u novembru 1914.godine.                                                                                                                                                                                                                                                     

 

Dan opštine Ljig obeležava se 3. decembra od 1993.godine, u znak sećanja na početak kontraofanzive srpske vojske u Kolubarskoj bici.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 49 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...