Boban Janković u učionici (foto: www.mionica.rs)
Boban Janković u učionici (foto: www.mionica.rs)
06.12.2019, 07:45

Janković: Radovi na kotlarnici ne kasne, u učionicama je toplo

č: | fb:

Radovi na kotlarnici u objektu OŠ "Milan Rakić" u Mionici biće završeni do 15. decembra, što je pet dana pre roka, izjavio je za Kolubarske.rs predsednik Opštine Boban Janković. On je demantovao tvrdnje pojedinih roditelja, koji su se požalili i našoj redakciji, da radovi kasne, da je u učionicama hladno i da se deca smrzavaju.

 

Janković je rekao da su iz tekuće budžetske rezerve izdvojena sredstva za kupovinu kalorifera za svaku učionicu u školi, temperatura je najmanje 24 stepena, tako da je deci u učionicama toplo.

 

- Pre tri dana, na moju inicijativu, održan je sastanak sa Savetom roditelja na kome smo razmatrali nekoliko mogućnosti kako organizovati nastavu dok traju radovi na kotlarnici. Predloženo je da ne bude nastave nekoliko dana dok ne budu završeni radovi ili da časovi budu skraćeni na 30 minuta. Odlučeno je, a interes dece nam je bio na prvom mestu, da se ne prekida nastava nego da idemo na skraćenje časova, koji će u naredom periodu biti nadoknađeni - objasnio je Janković.

 

Javna nabavka za rekontrukciju kotlarnice na drvenu sečku u okviru objekta OŠ "Milan Rakić" objavljena je početkom aprila, a ugovor je, po završetku kompletne procedure, potpisan sa beogradskom kompanijom "Energy construction". Radovi, vredni 138 miliona dinara, počeli su u septembru, a prema ugvoru trebalo bi da budu okončani 20. decembra, međutim, rekao je Janković, biće završeni pet dana pre roka.

  

Na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega su radovi počeli tek u septembru, da li su mogli da budu završeni za vreme letnjeg raspusta kako ne bi došli u situaciju da se radi u decmbru, predsednik Mionice objašnjava da postoje zakonske procedure koje je Opština morala ispoštovati, a za to je bilo potrebno vreme.

 

- Ovo je projekat koji finansira Vlada Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, i kada smo dobili mogućnost da raspišemo javnu nabavku i kada su sredstva bila na raspolaganju mi smo krenuli u postupak. Mogli smo radove da odložimo za proleće sledeće godine, ali pitanje je da li bi kotlovi, koji su stari preko 25 godina, izdržali ovu grejnu sezonu. Postavljam pitanje šta bi bilo da je, recimo, u januaru na minus pet- deset stepeni došlo do havarije, šta bi u tom slučaju bilo sa đacima i nastavom? - zapitao se naš sagovornik.

 

Predsednik Mionice, koji je takođe roditelj dva osnovca, zamolio je roditelje da budu strpljivi i da sačekaju još desetak dana kada će radovi biti okončani. "Dobićemo nešto što ranije nismo mogli dobiti, čime će naša deca i njihovi nastavnici imati najkvalitetnije uslove za rad i učenje", poručio je.

  

Boban Janković je pre nekoliko meseci, kada su počeli radovi, izjavio da će izgradnjom toplane u Mionici biti rešen problem grejanja javnih i stambenih objekata u ovoj varoši.

  

Glavna kotlarnica kapaciteta 1.900 KW nalaziće se u zgradi Osnovne škole "Milan Rakić", odakle će se putem toplovodne mreže energijom snabdevati javni i stambeni objekti u Mionici.  

 

- Toplifikacija Mionice je veoma značajna čime će se u velikohj meri poboljšati kvalitet života Mioničana. Planirano je da u tri faze budu pokriveni svi javni i stambeni objekti. Do sada je opština Mionica trošila oko 23 miliona za energente, od mazuta, preko uglja, drva, peleta, struje, električne energije. Dakle sada ćemo koristiti jedan energent i on će biti duplo jeftiniji za sve žitelje Mionice – rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 23 sati 46 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 11 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 20 sati 56 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara