Dom zdravlja Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Dom zdravlja Ub (foto: Dragana Nedeljković)
27.02.2020, 13:08

Ubljanka nije zaražena, nema mesta za paniku zbog korona virusa

č: | fb:

Analize obavljene na Institutu za virusologiju "Torlak" pokazale su da sedamnaestogodišnja Ubljanka nije zaražena korona virusom. 

 

Mlada Ubljanka se pre nedelju dana vratila iz Milana u Italiji, gde je kratko boravila, a zbog temperature i slabosti pomoć je juče (26. februara) potražila u ubskom Domu zdravlja. Zbog sumnje da bi mogla biti zaražena korona virusom, transportovana je u Opštu bolnicu Valjevo, odakle je prebačena u beogradsku Kliniku za infektivne i tropske bolesti.

 

Povodom slučaja sumnje da je Ubljanka obolela od ovog opakog virusa, kao i spekulacija koje su se pojavile u javnosti i na društvenim mrežama, danas je u Domu zdravlja Ub održana konferencija za novinare, na kojoj je ponovljeno da je medicinsko osoblje ispoštovalo Algoritam aktivnosti za postupanje sa osobama koje se javljaju na pregled, a moguće je da su bile izložene infekciji novim korona virusom.  

 

Direktorka ubskog Doma zdravlja, dr Biljana Nikolić na početku je poručila da građani ubske opštine nemaju razloga za paniku i strah od korona virusa, jer pacijentkinja nije infektivna.

 

- Juče je zabeležen jedan sumnjiv slučaj, kada smo mi u celosti ispoštovali Algoritma 4, odnosno postupili prema proceduri i u skladu sa upustvima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Pacijenta koji je došao na pregled, zbog sumnje da bi mogao biti zaražen korona virusom odveli smo do najbliže ustanove, a to je Opšta bolnica u Valjevu. Sinoć je stigao rezultat koji pokazuje da je nalaz negativan, što znači da nije zaražen. Ukoliko nam se desi takav problem, juče smo pokazali da znamo pravilno da reagujemo i preduzmemo sve mere zaštite, kako ne bi došlo do širenja virusa - izjavila je dr Biljana Nikolić, dodajući da je vest o slučaju sumnje da je Ubljanka zaražena korona virusom izazvala veliko uznemirenje građana.

 

- Imali smo dosta lažnih dojava, dezinformacija, telefonskih poziva i Domu zdravlja i medicinskom osoblju lično, a bilo je i mnogo komentara i spekulacija na društvenim mrežama. Zbog toga smatram našom obavezom da građanima ubske opštine razjasnimo sve pojedinosti ovog slučaja i još jednom podvlačim da nema virusa i nema nema mesta panici - istakla je dr Biljana Nikolić.

Konferencija za novinare u Domu zdravlja Ub

Konferencija za novinare u Domu zdravlja Ub (Foto: Dragan Belajac Džagi)

Mladu Ubljanku juče je na Dečjem odeljenju primila dr Violeta Ljubičić, koja je rekla da je pacijentkinja iz predostrožnosti i prema propisanoj proceduri upućena na dalje pretrage.

 

- Meni se juče u toku dana javila mlađa ženska osoba zbog respiratornih tegoba. Tu su bile i neke druge pridružene, ali prvenstveno respiratorne. Pored uzete anamneze, napomenula mi je da je prethodne tri nedelje putovala i da, pored ostalog, dolazi iz Milana, gde je u ovom trenutku karantin zbog korona virusa. U istom momentu aktivirana je procedura koja postoji za pacijente za koje sumnjamo da postoji mogućnost da su zaraženi korona virusom - kazala je dr Ljubičić.

 

Odmah potom kontaktirala je epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Valjevo i objasnila ceo slučaj.

 

- Oni su mi rekli da procenimo da li postoji mogućnost da se izvrši pojačan nadzor nad pacijentkinjom. S obzirom na to da ova Ubljanka trenutno živi sa bakom, pojačan nadzor mlađe ženske osobe od 17 godina nije bio moguć. U saradnji sa svojom načelnicom, pedijatrom, kao i drugim nadređenima, odlučila sam da je pošaljem dalje, po svim onim principima koje mi imamo i znamo. Ja znam da su se građani uplašili zbog toga što su videli sanitet i zdravstvene radnike u zašitnim odelima, ali takva je procedura ako postoji sumnja. Devojka dolazi sa putovanja, osim u Italiji, bila je i u drugim zemljama gde postoji mogućnost zaraze korona virusom - rekla je dr Violeta Ljubičić.

 

Ona je takođe napomenula da bi zdravstveno stanje pacijentkinje tretirala kao lakši oblik akutne respitatorne infekcije da nije saznala za njeno putovanje, i naročito boravak u Milanu. Zbog toga je zamolila građane da budu odgovorni prema sebi i drugima, kako ne bi dolazilo do neprijatnosti, bespotrebnog širenja panike i lažnih vesti, što se sada desilo.

 

- Bili smo razočarani onim što se piše na društvenim mrežama. Mi smo malo čudan narod - ne valja kad nešto uradimo, a ne valja ni kada ne uradimo. I građani imaju odgovornost. Zamolila bih sve one koji sumnjaju da su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, kao i sve one koji dolaze iz rizičnog područja da ili pozovu Dom zdravlja i raspitaju se kako i šta treba da rade ili da pri ulasku u zdravstvenu ustanovu na prvom šalteru kažu otprilike šta se dešava. Na taj način ćemo sprečiti širenje kako bakterija, tako i virusa i, nadam se, društvene mreže malo usmeriti u pravcu pravilnog postupanja svih građana - zaključila je dr Violeta Ljubičić.

 

U ubskom Domu zdravlja je pre mesec dana održan sastanak tima za zaštitu od bolničkih infekcija, na kojem su precizno definisane mere zaštite i preventivne mere u slučaju zaraze korona virusom.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 6 sati 23 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 3 sati 33 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 6 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara