Donatori i predsednik Uba (foto: Dragana Nedeljković)
Donatori i predsednik Uba (foto: Dragana Nedeljković)
20.08.2014, 11:55

Pomoć za poplavljene 45.000 dolara

č: | fb:

Predstavnici Međunarodne organizacije Mercy Corps, hriščanskog udruženja „Hleb života i kompanije „Agroinvest” uručili su novčanu pomoć od 45.000 dolara žrtvama poplava u Crvenoj Jabuci, Liso Polju, Brezovici i Sovljaku. Donacija je realizovana u okviru programa „Obnova domaćinstava i biznisa od posledica poplava u Srbiji - REHAB”, koji finansira Kancelarija američke organizacije USAID za međunarodnu pomoć u nesrećama.

Najugroženijim porodicama dodeljene su tri vrste pomoći. Za vlasnike poljoprivrednih gazdinstava i malih radnji obezbedjena je donacija u iznosu od 750 i 1.500 dolara u dinarskoj protivrednosti, kako bi ponovo pokrenuli poslovanje i obnovili proizvodnju. Četiri porodice dobile su veći iznos, a 19 manji. Pored toga, 74 porodice primile su po 330 dolara za sitnije popravke na stambenim objektima ili nabavku najneophodnijeg pokućstva. Iznos finansijskih sredstava zavisi od vrste donacije, nivoa nastale štete i ugroženosti primaoca pomoći.

- Dobro znamo da ove sume neće pokriti svu štetu, ali se nadamo da će vam pomoći da ponovo pokrenete vaš posao i popravite kuće. Ub je prva opština u Srbiji u kojoj sprovodimo program REHAB, rekla je Jessica Pearl Veinović, predstavnica Mercy Corpsa. 

Donacija treba da predstavlja „odskočnu dasku” za baštovane, stočare, ratare, zanatlije i male preduzetnike i obezbedi im izvor prihoda, naglasila je Desanka Varga iz udruženja „Hleb života”. To je prva tura pomoći namenjena seoskom stanovništvu i oživljavanju agrara, a u narednom periodu biće ih još.

- Angažovali smo se da se paketi za obnovu poslovne delatnosti i obnovu stanovanja obezbede za još 30 porodica iz ubske opštine, koje su popunile aplikaciju i nadam se da ćemo u tome uspeti, izjavila je Snežana Šarić, socijalni radnik u toj hrišćanskoj organizaciji, posebno istakavši izuzetnu saradnju sa predstavnicima četiri mesne zajednice i lokalne samouprave.

Predsednik opštine Ub Darko Glišić zahvalio se Američkoj ambasadi na naporima koje ulaže u pružanju pomoći pogodjenim područjima. 

- Hvala našim prijateljima koji su pokazali veliku humanost u izuzetno teškim vremenima za našu opštinu. Ova donacija dobro će doći ljudima koji su pretrpeli velike štete i pomoći da sve muke kroz koje prolaze budu neuporedivo lakše. Znam da nije lako i da ljude polako hvata nervoza, jer godina izmiče, zima se približava, ali svako od nas čini sve kako bi se problemi rešili. Nadam se da ćemo do jeseni uspeti da saniramo onaj deo štete koji ljudima omogućava normalan život, kazao je Glišić.

REHAB je kratkoročni program koji ima za cilj pružanje neophodne hitne pomoći domaćinstvima i preduzetnicima i pokretanje procesa njihove obnove od šteta nastalih kao posledica katastrofalnih majskih poplava i klizišta. Na teritoriji zapadne i centralne Srbije program realizuje međunarodna organizacija Mercy Corps, u saradnji sa lokalnim partnerima „Hleb života” i „Agroinvest”.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara