Saša Spasić (foto: Dragana Nedljković)
Saša Spasić (foto: Dragana Nedljković)
25.08.2014, 13:44

Ubljani traže pomoć države

č: | fb:

Zbog nezapamćenog nevremena sa gradom koje je u subotu uveče zahvatilo 15 sela ubske opštine, danas je Štab za vanredne situacije uputio zahtev Vladi Republike Srbije da iz sredstava stalne budžetske rezerve novčano pomogne ugroženim domaćinstvima, kako bi u najkraćem roku sanirali nastalu šteta.

- U subotu, 23. avgusta, u vremenu od 18. do 20 časova, Opštinu Ub zahvatilo je olujno nevreme praćeno gradom veličine kokošijeg jajeta, u neprekidnom trajanju od 30 minuta. Oštećenja na poljoprivrednim usevima od 80 do 100 posto pretrpela su sela Tulari, Kožuar, Kalinovac, Novaci, Banjani, Trlić, Pambukovica, Brezovica, Sovljak i Vrelo, a od 20 do 60 posto Takovo, Crvena Jabuka, Milorci, Stublenica i Šarbane, kaže Saša Spasić, zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije Opštine Ub.

Selo Banjani

Selo Banjani (Foto: Televizija 3M)

Najveću materijalnu štetu pretrpeli su povrtari, jer je proizvodnja povrća u plastenicima totalno uništena na preko 60 hektara. Žitarice: soja, kukuruz, suncokret uništeni su do 80 posto. Prema prvim procenama, nevremenom je zahvaćeno oko 5.000 hektara u 15 naseljenih mesta.

- Prema dobijenim preliminarnim podacima, Štabu su prijavljena oštećenja na oko 300 stambenih i 600 pomoćnih i ekonomskih objekata, na kojima je vetar odneo crep, srušio odzake, a grad polupao prozore, salonite i onduline. Vlasnici putničkih i teretnih vozila, zbog razbijenih šoferšajbni i uredjaja za osvetljenje uputili su Štabu najviše prijava. Procenjuje se da je najmanje 200 vozila oštećeno – navodi Spasić.

U nevremenu je povređen Borisav Jeftić (1977) iz Sovljaka. Od udarca gradljike u glavu, izgubi je svest i zadobio rasekotinu od sedam centimetara. Sem ove povrede, drugih prijavljenih slučajeva u Policijskoj stanici i Hitnoj službi Doma zdravlja nije bilo.

Selo Banjani

Selo Banjani (Foto: Televizija 3M)

Oluja je izazvala i prekid u snabdevanju električnom energijom u osam sela. Snabdevanje je normalizovano, ali svi problemi nisu otklonjeni, tako da su stručne ekipe Elektrodistribucije još uvek na terenu. Zbog pada više stabala drveća u Banjanima, dva sata je u prekidu bio saobraćaj na  regionalnom pravcu Ub-Šabac.

Poslednje gradonosne padavine zahvatile su ista naselja kao i nevreme od 25. juna, s tom razlikom što je grad bio krupniji, vetar jačeg intezizeta, a padavine su trajale mnogo duže.

Hitne mere  

Sem zahteva za pomoć upućenog Republičkoj Vladi,  članovi Štaba su na današnjoj, vanrednoj, sednici usvojili nekoliko zaključaka o merama koje treba preduzeti na otklanjanju posledica olujnog nevremena i grada.

Selo Banjani

Selo Banjani (Foto: Televizija 3M)

- Nakon analize stanja u pogođenim područjima, doneta je odluka o hitnoj nabavci protivgradnih raketa i vanrednom opremanju protivgradnih stanica. Novac će se obezbediti iz  budžeta lokalne samouprave. Formirana je Opštinska komisija koja će obići ugrožena sela, sačiniti stručni izveštaj i izvršiti prvu preliminarnu procenu štete, kako bismo mogli da što bolje obrazložimo zahtev Vladi za dodelu novčane pomoći. Štampali smo obrasce za prijavu štete i podelili ih predsednicima Saveta Mesnih zajednica, koji će ih razdeliti oštećenim gazdinstvima. Rok za prijavu štete je sedam dana, odnosno do 1. septembra – rekao je za Kolubarske.rs Saša Spasić, zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije Opštine Ub.

 

Aktuelno

Zlato za juniorsku reprezentaciju Srbije  (foto: www.waterpoloserbia.org)
Čestitka gradonačelnika Valjeva Pre 18 sati 40 minuta

Valjevski vaterpolisti među juniorskim prvacima Evrope

Juniorska reprezentacija Srbije u vaterpolu postala je prvak Evrope. Za reprezentaciju Srbije igrala su četvorica Valjevca, Aleksandar Kovačević, Srđan Baucalo, Bogdan Gavrilović i Petar Stanić....  · 3 komentara