Sastanak  (foto: Dragana Nedeljković)
Sastanak (foto: Dragana Nedeljković)
04.09.2020, 07:14

Na proleće kreće izgradnja brane "Pambukovica"

č: | fb:

Ukoliko sve bude teklo po planu, gradnja višenamenske brane sa akumulacijom "Pambukovica" mogla bi da počne na proleće naredne godine, najavio je na Ubu direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović.

 

Na sastanku sa predsednikom ubske opštine Darkom Glišićem i njegovim saradnicima, kome je prisustvovao i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, Puzović je izrazio uverenje da će u narednom periodu zajedničkim naporima uspeti da sprovedu sve zakonske procedure i pripremne aktivnosti za realizaciju projekta. Radovi će se izvoditi fazno, a prva u vrednosti od 13 miliona evra podrazumeva izgradnju samog tela brane, i za ove potrebe neophodno je eksproprisati osam hektara zemljiša.

 

- Definisali smo šta su obaveze opšine Ub, šta "Srbijavoda" i drugih državnih organa, kako bismo sledeće godine mogli da pokrenemo jedan od najvećih državnih projekata iz oblasti zaštite od poplava. Ideja je da do decembra proglasimo opšti interes i obezbedimo sredstva za eksproprijaciju, da bismo odmah mogli da isplatimo naknade za parcele koje treba da budu otkupljene. Taj postupak ćemo započeti kada budemo imali para na računu, a sledeće godine trebalo bi da raspišemo javni poziv za izgradnju i obezbedimo građevinsku dozvolu. Planiramo da u naredne tri godine završimo ovaj objekat od državnog interesa. Ne branimo ovde samo Ub, već i Obrenovac - istakao je Puzović.

 

Buduća nasuta brana sa glinenim jezgrom, visine 30 metara i dužine u kruni 245 metara, predviđena je na reci Ub, 30 kilometara uzvodno od ušća u Tamnavu. Akumulacija, koja će se njenom izgradnjom formirati, imaće zapreminu preko osam miliona kubika i najvećim delom prostiraće se na području ubskih sela Pambukovica i Raduša, dok u zoni uspora vode zadire i na teritoriju grada Valjevo (Gola Glava). Planom detaljne regulacije, opredeljena je površina od 130 hektara za branu, akumulaciju i zaštitni zeleni pojas.

 

Pored osnovne uloge - prihvatanja poplavnog talasa u uslovima nailaska velikih voda, ovaj kapitalni hidroenergetski objekat koristiće se i za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, kao i oplemenjivanje malih voda za vreme suša. Ukupna vrednost projekta brane "Pambukovica" sa akumulacijom i sistemom za navodnjavanje iznosi 35 miliona evra.

 

- Zahvaljujući modernom sistemu za navodnjavanje, koji će omogućiti zalivanje preko 2.600 hektara zemljišta, meštanima koji imaju parcele u dolini reke Ub olakšaćemo i unaprediti poljoprivrednu proizvodnju. Takođe, država će im pomoći da kupe savremenu opremu, kako bi mogli sa minimalnom upotrebom vode da ostvare maksimalne efekte - izjavio je Goran Puzović.

 

Višestruki značaj projekta

 

Brana sa akumulacijom "Pambukovica" uvrštena je u program "Srbija 2025", koji sadrži plan invesicionih projekata za dalji razvoj zemlje u narednih pet godina. U internom planu lokalne samouprave predviđeno je da se ovaj objekat završi za tri godine, predočio je predsednik opštine Ub Darko Glišić.  

 

 - Značaj ovog projekta za naše građane je višestruk. On predstavlja najbolju moguću prevenciju od poplava, jer prihvatanjem velikih voda koje bi u opštinu ulazile kroz reku Ub, obezbeđuje se zašita ljudi i imovine u pojasu reke. Ma koliko da smo u prethodnom periodu uradili na regulaciji reka i čišćenju kanala, bez brane ne možemo da zaokružimo sistem odbrane od poplava i nismo u potpunosti mirni. Investitori će izgraditi i distributivnu vodovodnu mrežu, što će mnogo pomoći domaćinstvima u ovoj oblasti, pošto gotovo svako selo ima problem sa suvim bunarima i nestašicama - rekao je Glišić.

 

Osim što će se koristiti za navodnjavanje ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura, akumulacija nudi i izuzene uslove za razvoj turizma.

 

- Dobićemo lepo veštačko jezero sa prostorom za kampovanje, ribolov i rekreaciju, što je još jedan značajan benefit ovog projekta. Nadam se da ćemo u zadatim rokovima, do 2023. godine, uspeti i da ga završimo. Na nama je da budemo spremni, organizovani, dobro pripremljeni i sve što je deo našeg posla, lokalna samouprava će uraditi na vreme, naglasio je predsednik ubske opštine.

 

Brana "Pambukovica" jedan je od ključnih objekata u sistemu odbrane od poplava u slivu reke Kolubare. Preduzeće "Srbijavode" planira da sličnu branu izgradi na Kamenici u opšini Koceljeva.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 4 sati 5 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 6 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 sati 14 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 3 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 4 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara