Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
22.09.2020, 06:44

Savić: Masovnog otpuštanja u Krušiku neće biti, 150 radnika dobiće posao za stalno

č: | fb:

Neće biti masovnog otpuštanja radnika HK Krušik koji su angažovani na određeno vreme, bez posla će ostati minimalni broj zaposlenih, nije precizirano koliko, dok će do kraja godine radnu knjižicu za stalno dobiti 150 radnika.

 

Ovo je saopštila predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić nakon razgovora sa direktorom Vladanom Lukićem i članovima Nadzornog odbora HK Krušik.

 

I pred upornog ponavljanja pitanja sa koliko zaposlenih neće biti produžen ugovor o radu, tačan i precizan odgovor Savić nije dobila. Rečeno je da to zavisi od realizacije ugovora, od obima posla, od situacije sa koronavirusom. Takođe, rukovodstvo Krušika nije konkretno odgovorilo na pitanje koji je to broj radnika koji je potreban valjevskoj fabrici.

 

- Pet puta sam postavila to pitanje koliko Krušiku treba radnika, da li imaju projekciju. Ako je to hiljadu ili dve onda treba to da saopšte, što bi značilo da su svi ostali prekobrojni. Međutim niko od rukovodstva mi nije dao precizan odgovor na to pitanje naglašavajući da zavisi od sklopljenih ugovora, obima posla i razvoju situacije na međunarodnom planu. Ono što su rekli jeste da se radi o minimalnom broju radnika sa kojima neće biti potpisan ugovor. Smatram da, ako je do sada raskinut ugovor sa 85 radnika, to minimalno ne može biti preko tog broja. Rukovodstvo je svesno šta znači Krušik za Valjevo i koliko porodica zapošljava – rekla je predsednica sindkata.

 

Prema njenim rečima, ASNS je tražio uvođenje preciznih ktiterijuma, tačnije da se stavi na papir koji će se kriterijumi primenjivati prilikom odluke da radniku ne bude produžen ugovor.

 

- Pored onih standardnih poput nerada, bolovanja, odsustva..., mi smo tražili i da jedan od kriteijuma mora da bude i vreme zaključenja ugovora o radu, da oni koji su u poslednje vreme zaključili ugovor treba prvi da odu, ako već neko treba da ode, jer je tu potpuno jasno da se radi o partijskim prijemima, o radnicima koji su preko SNS došli u Krušik – navela je Savić.

Ranka Savić

Ranka Savić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednica ASNS se više od godinu dana bori da radnici, koji rade na određeno, pređu u stalni radni odnos. Kaže da je dobila čvrsto obećanje, a to će pratiti i medijski obaveštavati, da će do kraja godine još 150 radnika dobiti ugovore na neodređeno vreme. "Do sada su primali mesečno do 15 radnika, narednih meseci će biti više, a prioritet će imati radnici koji rade više od deset godina na određeno vreme", dodala je.

 

Na sastanku sa rukovodstvom HK Krušik bilo je reči i o finansijskoj situaciji u fabrici.

 

- Rečeno nam je da su do kraja godine zaključeni ugovori vredni 57 miliona dolara, da ima još zaključenih ukovora koji nisu realizovani, a da je roba u magacinima jer za sada ne postoji mogućnost transporta izvoza te robe i da, ukoliko dođe do smirivanje situacije izazvane koronavirusom, Krušik neće biti u problemu. Na pitanje kako se obezbeđuju plate rečeno mi je iz sopstvenih izvora, da fabrika ne uzima kredite. Kada je predsednik države Aleksandar Vučić bio u Krušiku on je obećao pomoć od milijardu dinara i oni su to dobili, a na osnovu toga je 30 posto smanjen dug prema dobavljačima – prenela je Ranka Savić.

 

Što se tiče predloga rukovodstva Krušika da se smanji regres i topli obrok, a da se poveća visina boda kako bi se rad nagrađivao, Savić kaže da je ASNS na startu bio protiv toga, ali da će sačekati konkretan predlog i tek onda će se izjasniti o tome.

 

Na pitanje novinara da li je nakon razgovora sa rukovodstvom valjevske vojne fabrike više uplašena za sudbinu radnika nego što je bila pre razgovora i dolaska u Valjevo, Savić kaže da je strah manji.

 

- Mislim da će određeni broj radnika izgubiti radno mesto, ali ja sam mislila da je reč o mnogo većem broju. Malo sam pozitivnija nego što sam bila kada sam dolazila u fabriku - rekla je predsednica ASNS Ranka Savić.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 15 sati 23 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 22 sati 20 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara