Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
22.09.2020, 06:44

Savić: Masovnog otpuštanja u Krušiku neće biti, 150 radnika dobiće posao za stalno

č: | fb:

Neće biti masovnog otpuštanja radnika HK Krušik koji su angažovani na određeno vreme, bez posla će ostati minimalni broj zaposlenih, nije precizirano koliko, dok će do kraja godine radnu knjižicu za stalno dobiti 150 radnika.

 

Ovo je saopštila predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić nakon razgovora sa direktorom Vladanom Lukićem i članovima Nadzornog odbora HK Krušik.

 

I pred upornog ponavljanja pitanja sa koliko zaposlenih neće biti produžen ugovor o radu, tačan i precizan odgovor Savić nije dobila. Rečeno je da to zavisi od realizacije ugovora, od obima posla, od situacije sa koronavirusom. Takođe, rukovodstvo Krušika nije konkretno odgovorilo na pitanje koji je to broj radnika koji je potreban valjevskoj fabrici.

 

- Pet puta sam postavila to pitanje koliko Krušiku treba radnika, da li imaju projekciju. Ako je to hiljadu ili dve onda treba to da saopšte, što bi značilo da su svi ostali prekobrojni. Međutim niko od rukovodstva mi nije dao precizan odgovor na to pitanje naglašavajući da zavisi od sklopljenih ugovora, obima posla i razvoju situacije na međunarodnom planu. Ono što su rekli jeste da se radi o minimalnom broju radnika sa kojima neće biti potpisan ugovor. Smatram da, ako je do sada raskinut ugovor sa 85 radnika, to minimalno ne može biti preko tog broja. Rukovodstvo je svesno šta znači Krušik za Valjevo i koliko porodica zapošljava – rekla je predsednica sindkata.

 

Prema njenim rečima, ASNS je tražio uvođenje preciznih ktiterijuma, tačnije da se stavi na papir koji će se kriterijumi primenjivati prilikom odluke da radniku ne bude produžen ugovor.

 

- Pored onih standardnih poput nerada, bolovanja, odsustva..., mi smo tražili i da jedan od kriteijuma mora da bude i vreme zaključenja ugovora o radu, da oni koji su u poslednje vreme zaključili ugovor treba prvi da odu, ako već neko treba da ode, jer je tu potpuno jasno da se radi o partijskim prijemima, o radnicima koji su preko SNS došli u Krušik – navela je Savić.

Ranka Savić

Ranka Savić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednica ASNS se više od godinu dana bori da radnici, koji rade na određeno, pređu u stalni radni odnos. Kaže da je dobila čvrsto obećanje, a to će pratiti i medijski obaveštavati, da će do kraja godine još 150 radnika dobiti ugovore na neodređeno vreme. "Do sada su primali mesečno do 15 radnika, narednih meseci će biti više, a prioritet će imati radnici koji rade više od deset godina na određeno vreme", dodala je.

 

Na sastanku sa rukovodstvom HK Krušik bilo je reči i o finansijskoj situaciji u fabrici.

 

- Rečeno nam je da su do kraja godine zaključeni ugovori vredni 57 miliona dolara, da ima još zaključenih ukovora koji nisu realizovani, a da je roba u magacinima jer za sada ne postoji mogućnost transporta izvoza te robe i da, ukoliko dođe do smirivanje situacije izazvane koronavirusom, Krušik neće biti u problemu. Na pitanje kako se obezbeđuju plate rečeno mi je iz sopstvenih izvora, da fabrika ne uzima kredite. Kada je predsednik države Aleksandar Vučić bio u Krušiku on je obećao pomoć od milijardu dinara i oni su to dobili, a na osnovu toga je 30 posto smanjen dug prema dobavljačima – prenela je Ranka Savić.

 

Što se tiče predloga rukovodstva Krušika da se smanji regres i topli obrok, a da se poveća visina boda kako bi se rad nagrađivao, Savić kaže da je ASNS na startu bio protiv toga, ali da će sačekati konkretan predlog i tek onda će se izjasniti o tome.

 

Na pitanje novinara da li je nakon razgovora sa rukovodstvom valjevske vojne fabrike više uplašena za sudbinu radnika nego što je bila pre razgovora i dolaska u Valjevo, Savić kaže da je strah manji.

 

- Mislim da će određeni broj radnika izgubiti radno mesto, ali ja sam mislila da je reč o mnogo većem broju. Malo sam pozitivnija nego što sam bila kada sam dolazila u fabriku - rekla je predsednica ASNS Ranka Savić.

Aktuelno

Dušan Arsenić (foto: Đorđe Đoković)
Kultura Pre 5 sati 16 minuta

"Sterijina nagrada" za plakat Dušana Arsenića

Dušan Arsenić, arhitekta, grafički dizajner i scenograf, izuzetni stvaralac, dobio je još jednom veliko priznanje – "Sterijinu nagradu" za plakat. Ovoga puta prestižna nagrada za dizajn plakata...  · 4 komentara

Košenje dvorišta bolnice (foto: Bolnica)
Iz redakcije Pre 1 dan 2 sati

Koliko košta "trimerisanje" mozga

U kakvoj državi i gradu živimo, koliko sistem ne funkcioiše, koliko su pojedinci privatizovali državu, institucije i grad, koliko je sve obesmišljeno i poražavajuće, najbolje ilustruju dva...  · 57 komentara