Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Krušik (foto: Đorđe Đoković)
28.01.2021, 07:46

Korona prepolovila Krušikove poslove

č: | fb:

Bilansi prošlogdišnjeg poslovanja HK "Krušik" se još uvek svode, ali prva projekcija, urađena krajem prošle godine, ukazuje na to da je valjevska vojna fabrika u 2020. godini ostvarila tek polovinu planirane proizvodnje. Direktor Vladan Lukić navodi da su od plana vrednog 104 miliona realizovani poslovi za 51 milion dolara.

 

"Pandemija koronavirusa prouzrokovala je probleme u nabavci, u proizvodnji i u otpremi robe, a odsustvo radnika je ometalo proizvodni proces. Prvi talas epidemije prošli smo relativno lako, ali u drugom i trećem talasu imali smo i po 120 pozitivnih radnika. Ipak, zahvaljujući primeni protivepidemioloških mera i visokoj svesti zaposlenih nismo bili prinuđeni da na duže vreme zatvaramo pojedine pogone", rekao je Lukić.

 

Prema njegovim rečima u 2020. godini zaključeni su ugovori vredni 72 miliona dolara, koji su delom već realizovani, a ostatak bi trebalo da bude realizovan tokom ove godine.

 

"Naš veliki problem je struktura posla, mi smo fabrika koja pravi minobacačku municiju, ali na tržištu trenutno nema velike potražnje za tu vrstu robe. Ima najavljenih ugovora koji samo što nisu potpisani, ali za nas je ugovor operativan onog trenuka kada kupac uplati avans. I tu je došlo do određenih promena, jer su ranije avansi iznosili 30,40, pa i 50 posto vrednosti posla, a sada kupci nude avans od 10 do 15 odsto, što takođe komplikuje i otežava situaciju", objašnjava Lukić.

 

On navodi da je za 2021. godinu planirana realizacija poslova vrednih 94 miliona dolara, a da li će se ostvariti zavisi od kretanja na tržištu i niza drugih faktora.

 

"Uprkos svemu, ja sam optimista. Ima nekih ugovora koji su u ovom trenutku mogući i ako se realizuju onda bi situacija u fabrici bila znatno povoljnija", veruje Vladan Lukić.

 

Neminovno smanjenje broja radnika

 

U "Krušiku" su trenutno zaposlena 2.862 radnika, od kojih je nešto preko 1.800 angažovano na određeno vreme i ugovori im se produžavaju na po mesec dana. Direktor ističe činjenicu da je od Nove godine u radni odnos primljeno 12 mladih inženjera, i dodaje da je konkurs za inženjere stalno otvoren.

 

Međutim, prema rečima Vladana Lukića, zbog pandemije i aktuelne situacije na svetskom tržištu moraće u narednom periodu da smanje broj radnika i "to je neminosvost".

 

U "Krušiku" već dve nedelje traju pregovori poslovodstva sa predstavnicima četiri fabrička sindikata o novom kolektivnom ugovoru, s obzirom na to da stari ističe u januaru. Direktor Vladan Lukić kaže da su na dobrom putu da postignu dogovor koji će biti dobar, pre svega, za fabriku.

 

"Ono što ja pokušavam da im kažem jeste da okolnosti nameću određene promene u elementima zarade zaposlenih, tačnije da se moraju uskladiti realnim uslovima poslovanja koje očekujemo u ovoj godini. Predlog je da se smanje naknade za topli obrok i regres, a poveća cena radnog sata, čime bi se postiglo da u zaradi najvažnija komponenta bude plata na odgovarajućem radnom mestu, a da ostale prinadležnosti budu nešto manje. Predloženo je nekoliko varijanti za rešavanje ovog pitanja, a o tome će sindikati na svojim odborima upoznati članstvo, i shodno tome bi trebalo da se izjasne da li prihavtaju predloženo", rekao je Lukić. Dodaje da se nada konsenzusu, jer, kako je naglasio "svi moramo da vodimo računa o fabrici, to je prvi zadatak".

 

Krušikova energana i aerozagađenje

 

Nezaobilazna tema, naročito u zimskom periodu, jeste energana koja troši i do 70 tona lignita, uglja lošeg kvaliteta, zbog čega se "Krušik" svrstava u vodeće aerozagađivače u Valjevu.

Dim iz Krušika

Dim iz Krušika (Foto: Kolubarske.rs)

 

Direktor Vladan Lukić kaže da su u fabrici već započeli neke aktivnosti na tu temu.

 

"Dobili smo ponudu od jedne firme za prelazak na grejanje na gas. Problem je finansiranje, ali stižu određeni signali od države da će nam pomoći i idemo u tom pravcu. Da bismo došli do realizacije neophodno je prethodno uraditi čitav niz projekata. Plan je da u narednih godinu dana, naravno uz državnu pomoć, promenimo kotlarnicu i da pređemo na gas kao energent", najavio je prvi čovek "Krušika".

 

Dodao je da su u toku i aktivnosti vezane za činjenicu da se ispod fabričkog kruga nalazi rezervoar sa toplom vodom. Prema istraživanjima rađenim pre četrdesetak godina ta voda je imala temperaturu 38 stepeni Celzijusovih, što, predstavlja potencijal koji treba iskoristiti.

 

"Trenutno radimo projekat za pripremu bušotine radi ponovnog istraživanja kako bismo proverili temperaturu i količinu te vode koju bismo iskoristili", saopštio je direktor Vladan Lukić.

 

Obelodanio je i da "Krušik" ulazi u poslovnu saradnju sa beogradskim Institutom "Mihajlo Pupin", već se radi na nekoliko interesantnih projekata, a jedan od tih je solarni generator koji će biti predstavljen na sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner" u junu ove godine. 

 

Status Aleksandra Obradovića

 

Na pitanje o statusu Aleksandra Obradovića, uzbinjivača koji je ukazao na nezakonite poslove u valjevskoj vojnoj fabrici gde je zaposlen, a protiv kojeg se pred pravosudnim organima vodi postupak zbog sumnje da je odavao poslovne tajne, direktor Lukić potvrđuje da je Obradović još uvek pod suspenzijom.

 

"Ne znam tačno kada će početi suđenje, mi čekamo da sudske instance daju svoju reč o njegovom slučaju", rekao je direktor HK "Krušik" Vladan Lukić.

 

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 14 sati

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...