HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
03.03.2021, 07:41

Novim kolektivnim ugovorom u Krušiku se favorizuje rad

č: | fb:

Novim kolektivnim ugovorom u HK Krušik šalje se jasna poruka da će "rad i rezultati rada, odgovornost na ličnom nivou i permanentno usavršavanje zaposlenih imati primat u sistemu vrednovanja Krušika", navodi se u saopštenju za javnost direktora valjevske fabrike Vladana Lukića.

 

Novim kolektivnim ugovorom, koji je potpisan 24. februara, izmenjene su pojedine odredbe koje se tiču zarade zaposlenih. Sagovornik Kolubarskih.rs iz Krušika objašnjava da je do sada u ukupnoj sumi zarada, na nivou fabrike, naknada za rad obračunata prema radnim satima učestvovala sa 40 posto, dok se veći deo te sume odnosio na minuli rad, regres, topli obrok, putne troškove.

 

Prema rečima našeg sagovornika ideja je da se favorizuje rad i da rad bude dominantan u zaradi. Tako je cena radnog sata sa 143 povećana na 200 dinara u bruto iznosu. Sa druge strane smanjeni su izdaci za minuli rad na 0,5 posto, a zakonski minimum je 0,4 posto, regres je doveden do prosečnog iznosa koliko i drugi u Srbiji izdvajaju za regres, a topli obrok je smanjen na 200 dinara po danu.

 

"Ove promene u kolektivnom ugovoru, smanjenje toplog obroka i regresa, su dovele do toga da je smanjena plata onima koji rade na najjednostavnijim poslovima, dok su zbog povećanja cena radnog sata povećane zarade, i to za 2.000 do 10.000 dinara, menadžmentu i onima koji rade na stručnijim i bolje vrednovanim radnim mestima", navodi naš sagovornik. Dodaje da je to racionalna i ekonomska odluka, jer je dosadašnjim nagrađivanjem ugroženo poslovanje fabrike. Naglašava da se plata mora zaraditi, naročito u ovoj situaciji kada je na svetskom tržištu smanjena tražnja za proizvode vojnog programa.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs tvrdi da suma novca za zarade nije smanjena sa 35 miliona na 27 miliona evra godišnje, kako je to navedeno u saopštenju za javnost Udruženog sindikata Srbije "Sloga".

 

"Projekcijom poslovne politike za 2021. godinu je određeno da iznos za zarade bude 28 miliona dolara, a prošle godine to je bilo oko 35 miliona dolara. Dakle, reč je o projekciji, može se dogoditi da suma novca za zarade u ovoj godini bude znatno viša, ali i niža, što zavisi od sklopljenih ugovora i uposlenosti u ovoj godini", objašnjava.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs, jedan od potpisnika novog kolektivnog ugovora, negira navode i da je kolektivni ugovor potpisan u "napetoj atmosferi sa nezapamćenim pritiscima na predstavnike četiri sindikata".

 

Tvrdi da su razgovori bili korektni uz međusobno uvažavanje, i dodaje da je predstavnicima sindikata pružena sva argumentacija i ukazano na trenutnu situaciju. Peregovori su trajali skoro dva meseca, počeli su prvo varijantom da sindikati daju svoje predloge i da se zajednički iznađe najbolje rešenja za fabriku.

 

"Predstvanici sindikata su predlagali linearno smanjenje, ali zbog sistema nagrađivanja i pravilnika, ta varijenta nije bila moguća. Izneti su i različiti predlozi oko cene sata, toplog obroka, minulog rada. Bilo je najmanje deset mogućih varijanti. Na kraju smo se saglasili oko ovog rešenja koje u narednom periodu može biti menjano. Ukoliko se desi da se tržište otvori i da se situacija na svetskoj sceni, kada je u pitanju oružje, popravi, potpisaćemo aneks, korigovaćemo pojedine odredbe", kaže sagovornik Kolubarskih.rs.

 

U Krušiku trenutno radi oko 2800 radnika od čega je gotovo 2000 po ugovoru na određeno vreme. Prema našim saznanjima, od početka ove godine ugovor nije potpisan sa 68 radnika koji su bili angažovani na određeno vreme, i to u januaru je fabriku napustilo 22, a u prethodnom mesecu još 46 radnika.

 

"Informacija da će u ovoj godini bez posla ostati 800 radnika Krušika nije tačna i to je smišljena manipulacija i konstrukcija sa ciljem da se izazove revolt ljudi. Procena je da će na kraju 2021. godine fabrika imati oko 2500 radnika, što znači da će 300 biti višak, ali i to je procena, a ne konačna odluka", kaže naš sagovornik.

 

Direktor Krušika Vladan Lukić je u saopštenju za javnost naveo da će se "dobro izbalansiranom selekcijom u naredna tri meseca realizovati prijem na neodređeno vreme još jedne grupe od oko 30 specijalizovanih i pre svega lojalnih radnika, spremnih da se suoče sa budućim tehnološkim izazovima i aktuelnim problemima fabrike". Podseća da je u pretodnih godinu dana 31 radnik, koji je bio angažovan na određeno vreme, dobio stalan posao.

 

Najavio je da će u ovoj godini biti verifikovano najmanje pet razvojnih proizvoda najnovije generacije (artiljerijske rakete dometa 40 kilometara, savremene vazduhoplovne rakete, modernizovane vođene rakete visokog nivoa probojnosti i efekata na cilju) za kojima postoji tražnja i u Vojsci Srbije i na svetskom tržištu čime će se, veruje, značajno popraviti finansijska stabilnost Krušika.

 

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 18 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 1 komentar

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 19 sati 24 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 20 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 18 sati 32 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...  · 2 komentara