Aleksandar Vučić u Krušiku (mart 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Vučić u Krušiku (mart 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
09.03.2021, 07:45

Aleksandar Vučić pre godinu dana posetio je Krušik

č: | fb:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre godinu dana, 9. marta, posetio HK Krušik i tada radnicima obećao mnogo toga, ali ih je i zamolio za "pomoć, podršku, za odgovornost i ozbiljnost".  

 

"Nismo došli da kukamo, mada mi je na samom sastanku došlo da iskočim iz kože, došli smo da vidimo kako i na koji način da vam pomognemo", rekao je Vučić okupljenim radnicima. Obećao im je da "neće imati problema ni sa platama, ni sa poslom".

 

Obećao je i da će država u Krušik uložiti desetine miliona evra. "Država je spremna da uloži veliki novac da biste mogli da opstanete i da sačuvate svoj posao ali taj novac mora biti odgovorno trošen, moramo da imamo ljude koji će da znaju šta je budućnost, a ne da za četiri meseca ponavljamo istu priču", poručio je Vučić radnicima Krušika pre godinu dana.

Aleksandar Vučić u Krušiku (mart 2020.)

Aleksandar Vučić u Krušiku (mart 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Ovih 3100 ljudi koliko ovde radi ima svoje porodice, i meni je drago da je prosečna plata u januaru bila 63.000 dinara, ali odmah da vam kažem da to nije usklađeno sa mogućnostima Krušika, tolika je plata je bila zahvaljujući enormnim davanjima države Srbije, a ne onome što je zarađeno", rekao je Vučić. 

 

Vučić je pre godinu dana najavio da će Vojska Srbije kupovati veliki broj proizvoda od Krušika, "uplatiće 10 miliona evra za novi ugovor, plus to što će država dati bez obzira na ugovore o kojima ne želim da govorim pred svima drugima".

 

"U svakom slučaju imate dobru budućnost, a imaćete je samo ako budete vredno i odgovorno radili", poručio je Aleksandar Vučić radnicima Krušika 9. marta 2020. godine.

 

Šta je od svega obećanog ispunjeno? Gde je Krušik danas godinu dana nakon što je vajevsku fabriku posetio predsednik Srbije Aleksandr Vučić?

 

Sudeći prema zvaničnim i dostupnim informacijama i podacima iz HK Krušik, radnici danas, godinu dana nakon posete predsednika Srbije i njegovih obećanja, imaju problem i sa platama i sa poslom.

 

Za razliku od prošle godine kada je, kako je Vučić naveo, Krušik imao 3100 radnika, danas ih je oko 2.800 ili za preko 300 manje nego u martu 2020. godine, kada je Aleksandar Vučić radnicima Krušika obećao da neće ostati bez posla. Za razliku od prošle godine kada je prosečna januarska plata bila 63.000 dinara, prosečna zarada u januaru ove godine iznosila je oko 54.500 dinara. Doduše, predsednik je rekao da je plata bila 63.000 dinara "zahvaljujući enormnim davanjima države Srbije, a ne onome što je zarađeno".

 

Nema zvaničnih informacija niti potvrde da li je država u Krušik u prethdnih godinu dana uložila desetine miliona evra, kako je to najavio predsednik Srbije. Sudeći prema nedavnom saopštenju iz valjevske fabrike, Krušik se uz ogromne sopstvene napore vratio na ranija tržišta, i na kraju 2020. godine ostvario obim novog ugovoranja koji je 2,6 puta veći u odnosu na 2019. godinu. "Ambiciozno postavljeni plan novog ugovaranja za 2021. godinu od 97 miliona dolara i dobro odmerena troškovna politika treba da obezbede stabilnost u ovoj i narednoj godini", piše u saopštenju.

 

Što se tiče najave da će Vojska Srbije kupovati veliki broj proizvoda od Krušika, i da će uplatiti 10 miliona evra za novi ugovor, prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs to je ostavreno. Potpisani su ugovori sa Ministarstvom odbrane vredni preko milijardu dinara.

 

Forenzička revizija i navodi Aleksandra Obradovića

 

Kada je 9. marta 2020. godine ili mesec i po dana pre parlamentarnih i lokalnih izbora posetio Krušik, Aleksandar Vučić je rekao da od svoje posete i situacije u toj fabrici ne želi da pravi političku pozornicu niti da skuplja političke poene.

Aleksandar Vučić u Krušiku (mart 2020.)

Aleksandar Vučić u Krušiku (mart 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odgovarajući na pitanje novinara da li je analiziran period od 2016. godine kada je, takođe u Krušiku, rekao da je glavni partner valjevske fabrike "Jugoimport SDPR" koji izvozi 70 odsto onoga što Krušik proizvede, a da je dve godine kasnije taj procenat, prema podacima, manji od 30 posto, te da li je "greška" u SDPR-u, povlašćenim privatmim trgovcima koji su poslovali sa Krušikom ili je nešto treće, Vučić je odgovorio: "Uradićemo forenzičku reviziju, to će uraditi neka kuća iz 'velike četvorke', jer je to za nas važno. Ne mislim da ste pogodili srce problema, ali ćemo to svakako da analiziramo".

 

Do danas nije saopšteno da li je "urađena forenzička revizja poslovanja", niti su, ukoliko je urađena, saopšteni rezultati. Još uvek nema reakcije ni jednog državnog organa na podatke o nepravilnostima u poslovanju koje je utvrdila Državna revizorska institucija.

 

Takođe do danas, nije poznato da li su nadležni organi ispitali navode uzbunjivača Aleksandra Obradovića, radnika Krušika, koji je ukazao na nelegalne radnje u fabrici.

 

Podsećamo, Aleksandar Obradović je uhapšen 18. septembra 2019. godine na svom radnom mestu u fabrici, jer je javnosti ukazao na sumnjive poslove u trgovini Krušikovim proizvodima, u kojima su, kako je naveo, učestvovale i učestvuju vodeće privatne kompanije bliske državnom vrhu, među kojima i firma GIM, koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem, ocem nekadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

Aleksandar Obradović

Aleksandar Obradović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Obradoviću je prvo određena mera kućnog pritvora, zatim je prebačen u zatvorski, sredinom oktobra 2019. godine je ponovo vraćen u kućni pritvor, koji mu je ukinut u decembru iste godine. Krivično-pravni status nije mu promenjen od puštanja iz pritvora u beogradskom Centralnom zatovru, on je i dalje pod suspenzijom na poslu u fabrici Krušik.

 

Aleksandar Obradović je, za godinu i po dana, izjavu u vezi sumnjivih poslova u trgovini Krušikovim proizvodima dao samo dva puta; prvi put su ga ispitivali inspektori prilikom hapšenja, a potom dva dana kasnije je dao izjavu zameniku Višeg javnog tužioca za visokotehnološki kriminal u Beogradu. 

 

Krivična istraga, koja se protiv Obradovića vodi od 20. septembra 2019. godine, posle koje tužilac treba da odluči da li će da podigne optužnicu ili da je odbaci, još uvek traje.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 27 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 16 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.