Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
11.03.2022, 11:13

Gorenje Hisense u borbi za čistiju okolinu

č: | fb:

Kompanija Gorenje Hisense iz godine u godinu preduzima čitav niz sistemskih mera u borbi za čistiji i zdravilji vazduh u Valjevu i valjevskom kraju. Radi efikasnijeg sagorevanja goriva, u fabrici je ove godine zamenjen stari kotao novim CNG kotlom, koji istovremeno štedi energente i dodatno smanjuje emisiju gasova, saopšteno je iz ove kompanije.

 

Redovni monitoring štetnih gasova koji se obavlja tokom zimske sezone ni u 2021. godini nije pokazao prekoračenja, za šta je zaslužna i procedura obaveznog menjanja filtera, i to dva puta godišnje. Ovi najsavremeniji filteri i njihovo redovno menjanje obezbeđuju da se praškaste materije iz fabrike nikada ne približavaju graničnim vrednostima. 

 

Briga valjevske fabrike Gorenje Hisense za ekologiju i okolinu ogleda se i u obaveznoj, redovnoj analizi otpadnih voda, kao i u adekvatnom zbinjavanju čvrstog otpada. Iako je Gorenje protekle godine, zahvaljujući povećanju proizvodnje, generisalo znatno više sekundarnih sirovina, fabrika kompletan otpad selektuje odmah, na mestu nastanka u proizvodnim pogonima, a potom ga pravilno i odgovorno odlaže. Svaku vrstu otpada, od komunalnog do industrijskog, zbrinjavaju firme akreditovane za rad sa svim kategorijama otpada i u skladu sa zakonsim obavezama.

 

Kako se navodi u saopštenju, samo u prošloj godini valjevska fabrika Hisense Gorenje platila je ekološku taksu u vrednosti od preko milion evra po osnovu proizvedenih rashladnih aparata. Ova taksa predstavlja nadoknadu za skladištenje i uništavanje starih aparata, i plaća se za svaki novoproizvedeni aparat u fabrici.

 

Pored konkretnog delovanja na lokalnom nivou, Gorenje Hisense i na nacionalnom nivou nastoji da obezbedi čistiju i zdraviju okolinu za sve građane. Kompanija na godišnjem nivou u državni budžet uplati ekološke takse ukupno 3,8 miliona evra za proizvdene i prodate aparate.

 

Dodatno, Gorenje je, sa namerom da podstakne i druge proizvođače da odgovorno brinu o svojim proizvodima, pre nekoliko godina iniciralo i finansiralo projekat "Ka boljem upravljanju elektronskim i električnim otpadom". U saradnji sa resornim institucijama, agencijama i kompanijama, Gorenje je značajno unapredilo procedure u ovoj oblasti. Zahvaljujući zalaganju za unapređenje transparentnosti i efikasnosti sistema za obračunavanje i naplatu naknade za posebne tokove otpada, direktno je suzbijena nelojalna konkurencija, a u sistem naplate ekološke takse uvedeno je više od 1.500 novih firmi iz cele Srbije, navodi se u saopštenju za javnost Gorenje Hisense.

Aktuelno

Gradsko veće (arhiva) (foto: )
Na današnjoj sednici Pre 10 sati 59 minuta

Gradsko veće o prvom rebalansu i zaduživanju Grada

Članovi Gradskog veća će na današnjoj sednici razmatrati predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2023. godinu, kao i predlog Odluke o javnom zaduživanju Grada. Na dnevnom redu 30 tačaka.

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 4 sati 4 minuta

POKS o problemima vodosnabdevanja jednog dela Pričevića

"Sramno je to da u 21. veku sela nemaju vodu, naročito sela poput Pričevića, koja su oko 10 kilometara udaljena od centra grada. Naročito, što je taj problem nastao prilikom poplava i gde je šteta...

Europrom u Jasenici (foto: Europrom)
PR Pre 10 sati 59 minuta

Otvoren "Europrom" objekat u Jasenici

Valjevska kompanija "Europrom" otvorila je još jednu "ljubičastu trgovinu", ovaj put minimarket u Jasenici, površine od oko 260 kvadrata. Dobra lokacija i prostran parking dodatne su prednosti...