HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
20.04.2022, 06:49

Veliko zapošljavanje u "Krušiku" prate spekulacije

č: | fb:

Posao za stalno od 1. maja dobiće 1100 radnika HK "Krušik" koji duže od dve godine rade na određeno vreme, odlučilo je rukovodstvo valjevske fabrike namenske industrije.

 

Goran Trifunović, predsednik sindikata "Sloga", jednog od četiri reprezentativna sindikata u "Krušiku", kaže da je rukovodstvo na neki način bilo primorano na ovakvu odluku kako bi se izbeglo plaćanje sudskih troškova i kamata s obzirom na to da su fabriku tužili radnici koji su, suprotno Zakonu o radu, bili zaposleni na određeno vreme u kontinuitetu preko dve godine.

 

Prema njegovim rečima u "Krušiku" je preko 2000 radnika bilo zaposleno na određeno vreme, u međuvremenu je 800 dobilo otkaz ugovora, a oko stotinu njih, koji su ostali bez posla, je tužilo fabriku. Trifunović navodi da već ima nekoliko pravnosnažnih presuda u korist otpuštenih radnika i da je njih četvoro-petoro vraćeno na posao.

 

Takođe, "Krušik" je tužilo i šest radnika iz radnog odnosa, koji su zaposleni duže od dve godine, tražeći preobražaj radnog odnosa na određeno u radni odnos na neodređeno vreme.

 

Spekuliše se da je rukovodstvo "Krušika" odlučilo da 1100 radnika primi za stalno ne samo zbog toga da bi se izbegle tužbe i plaćanje sudskih troškova i kamata, nego i zbog toga što se prijemom radnika na neodređeno vreme može koristiti mogućnost, prema Zakonu o radu, da se određeni broj radnika proglasi tehnološkim viškom.

 

Goran Trifunović, predsednik sindikata "Sloga", to demantuje i navodi da je na sastanku pre dva dana poslovodstvu fabrike postavio pitanje o tehnološkom višku i slanju radnika na čekanje. "Odgovoreno mi je da te priče nisu tačne i da niko od novoprimljenih radnika neće biti proglašen za tehnološki višak. Naveli su i to da Krušik ima potpisanih novih ugovora u vrednosti 122 miliona dolara i da će posla sigurno biti do kraja ove i u prvom kvartalu sledeće godine", navodi Trifunović.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li je tačno da je u najvećem broju ugovora, o zasnivanju radnog odnosa na neodređeno vreme, naznačeno da će zaposleni obavljati poslove najniže grupe složenosti i da će zarade većine biti za najnižu stručnu spremu, nižu od one koju imaju, predsednik sindikata "Sloga" Goran Trifunović je odgovorio potvrdno.

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 5 sati 50 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 47 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 12 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara