Gorenje (gradilište novog pogona) (foto: Kolubarske.rs)
Gorenje (gradilište novog pogona) (foto: Kolubarske.rs)
25.07.2022, 06:45

U Valjevo su dolazile investicije i bez pomoći predsednika

č: | fb:

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković ne propušta priliku da se pohvali kako se u Valjevu u istoj godini grade čak tri fabrike, na čemu mu "zavide svi gradonačelnici!". "Ne postoji grad u Srbiji u kome se istovremeno grade tri fabrike. Jeste to uz veliku pomoć predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, ali se mnoge stvari odrade i ovde u Valjevu da bi investicije došle u naš grad", naglašava Gojković.

 

Ali valjevski gradonačelnik propušta da kaže da je nemačkim kompanijama "Bizeba" i "Hansgrohe" plaćeno da "dođu" u naš grad i to tako što su od Valjeva dobile zemljište na poklon, koje će Grad i infrastrukturno opremiti, a od Srbije će dobiti subvencije za otvaranje novih radnih mesta, što je ukupo, za sada, preko 25 miliona evra.

Bizerba (gradilište novog pogona)

Bizerba (gradilište novog pogona) (Foto: Kolubarske.rs)

Hansgrohe (gradilište novog pogona)

Hansgrohe (gradilište novog pogona) (Foto: Kolubarske.rs)

Treća fabrika, koja se gradi u Valjevu a koju gradonačelnik navodi kao uspeh ove vlasti, je došla još 2004. godine, a danas gradi svoj treći pogon i to ne "uz veliku pomoć predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije", niti Valjeva, nego sopstvenim sredstvima.

 

Kompanija "Gorenje" je u avgustu 2004. na 99 godina zakupila 5,5 hektara zemljišta u neposrednoj blizini naselja Kolubara 2 i železničke stanice, i tu je podigla fabriku rashladnih uređaja sa 550 radnika. Ugovorom je bilo predviđeno da Opština omogući priključak na postojeću putnu i železničku infrastrukturu, a da "Gorenje" finansira radove na priključcima do javnih komunikacija. Isti uslovi su bili i za priključenje vode i kanalizacije. 

 

Sredinom oktobra 2006. otvorene su proizvodna hala i skladište u koje je "Gorenje" uložilo oko 20 miliona evra, a potom je 2008. za 180 miliona dinara zakupilo na 99 godina još 4,81 hektar zemljišta u Valjevu. Slovenačka kompanija je u septembru 2016. godine kupila fabriku "Novi Elind" u stečaju. Kao jedini ponuđač imovinu nekadašnjeg velikog proizvođača TA peći na području bivše Jugoslavije kupila je za oko 86 miliona dinara. Na toj lokaciji Gorenje odnosno korporacija "Hisense" danas gradi novu fabriku rashladnih uređaja "Valjevo 3" u koju će biti investirao preko 40 miliona evra, a u naredne tri godine biće zaposleno 1000 radnika.

 

Kako Kolubarske.rs saznaju, ni Republika ni Grad nisu pomogli ovu treću investiciju "Gorenja" u Valjevu, a pitanje je i da li će. Vlada Srbije je nemačkim kompanijama, sa sedištem u Beogradu, "Bizerba" i "Hansgrohe", odobrila subvencije za nova radna mesta pre nego što su počele izgradnju pogona.

 

Međutim sa kompanijom "Gorenje", sa sedištem u Valjevu, koja uveliko gradi fabriku, još uvek nije potpisan ugovor o podsticajima države za otvaranje novih radnih mesta. "Očekujemo da bi taj ugovor mogao da bude potpisan uskoro, i čim bude, moći ćemo da komuniciramo iznos subvencije", rečeno je Kolubarskim.rs u "Gorenju". Što se tiče pomoći grada, navode da "Valjevo nije finasijski podržalo izgradnju novog pogona, ali su bili vrlo kooperativni u dosadašanjoj realizaciji projekta, od svih gradskih službi do javnih komunalnih preduzeća".

Ministar privrede i predsednik Gorenje grupe potpisuju Memorandum

Ministar privrede i predsednik Gorenje grupe potpisuju Memorandum (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsećamo, 1. decembra 2016. godine, u danu obeležavanja deset godina uspešnog poslovanja slovenačke fabrike u Valjevu potpisan je Memorandum između Vlade Srbije i "Gorenja", kojim su predviđene nove investicije, a obuhvataju proširenje kapaciteta gotovih i polugotovih proizvoda, kupivinu dodatnog zemljišta i hala pored postojeće fabrike u Valjevu.

 

"Danas je važan dan i da bi ljudi razumeli šta je to što smo danas potpisali i na čemu nam ostaje da radimo do konačnog ugovora to je 300 novih radnih mesta i 12 miliona evra novih investicija", rekao je tadašnji premijer Aleksandar Vučić u fabrici "Gorenje". On je najavio da će iz državne kase obezbediti subvencije za svako novootvoreno radno mesto, međutim još uvek nije preciziran iznos subvencija, kako je rekao "o tome ćemo se lako dogovoriti".

 

Međutim, prema dostupnim informacijama i koliko je nama poznato, izostao je "lak dogovor", država nije obezbedila subvencije za svako novootvoreno radno mesto, a Memorandum koji je tada potpisan pred kamerama ostao je samo "parče papira koje nikoga ne obavezuje".

Gorenje - Hisense

Gorenje - Hisense (Foto: Kolubarske.rs)

 

Danas "Gorenje" ("Hisense" korporacija koja je postala većinski vlasnik slovenačke kompanije 2018.) u Valjevu bez pomoći Grada, Republike i subvencija gardi novi pogon na zemljištu koje je kupilo, u svojim pogonima zapošljava preko 1800 radnika čija je prosečna neto plata oko 60.000 dinara.

 

Dakle, u Valjevo su pre 2012. godine investitori dolazili zato što su Valjevo prepoznali kao dobar grad za investicije i svoje buduće poslovanje, a ne zbog toga što su na poklon dobijali parcele vredne nekoliko miliona evra i nekoliko miliona evra subvencija za otvaranje novih radnih mesta.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 16 sati 9 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 13 sati 19 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara