Ovčarska izložba u Pričeviću (foto: Dejan Davidović)
Ovčarska izložba u Pričeviću (foto: Dejan Davidović)
19.09.2022, 11:51

Aleksandar Stanarević proglašen za najuspešnijeg uzgajivača ovaca

č: | fb:

Na 15. Ovčarskoj izložbi, održanoj u nedelju u selu Pričević kod Valjeva, Aleksandar Stanarević iz Valjevske Kamenice proglašen je za najuspešnijeg uzgajivača ovaca.

 

Ove godine na izložbi je bilo 218 grla od 30 uzgajivača pramenke sjeničkog soja sa područja Kolubarskog upravnog okruga. Uz izložbu održan je i četvrti po redu Festival jagnjećeg pečenja na kome je učestvovalo pedesetak majstora koji su spremali specijalitete od jagnjećeg mesa.

Ovčarska izložba u Pričeviću

Ovčarska izložba u Pričeviću (Foto: Dejan Davidović)

 

Većina učesnika ovogodišnje manifestacije saglasna je da ovčarska proizvodnja nema perspektivu, naglašavaju da je sve poskupelo, a cene poljoprivrednih proizvoda su na istorijskom minimumimu. "Šta je subvencija od 7.000 dinara u odnosu na cenu kukuruza od 45 dinara i koncentrata od 50 dinara? Kilogram jagnjeta trebalo bi da bude 500-600 dinara", rekli su odgajivači ovaca.  

Ovčarska izložba u Pričeviću

Ovčarska izložba u Pričeviću (Foto: Dejan Davidović)

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji je otvorio izložbu u Pričeviću, je rekao da je grad Valjevo u ovoj godini izdvojio 85 miliona dinara iz budžeta za subvencije u poljoprivredi i dodao da je "cilj da narednih godina ta cifra bude veća".

 

"Grad Valjevo se trudi da bude pouzdan partner, da unapredimo infrastrukturu, a naše stručne službe stoje na raspolaganju poljoprivrednicima", rekao je Gojković.

 

Aleksandar Bogićević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, potvrdio je da država, zajedno sa Gradom, čini sve da poljoprivrednicima olakša rad.

 

"Država radi na tome da se pomogne ovčarstvo i mlečno govedarstvo, naročito ovčarstvo koje je u ekspanziji zadnjih godina. Mi kao država činimo sve da se poljoprivrednicima olakša. Moram da kažem da je budžet za poljoprivredu Valjeva jedan od većih u Srbiji, i to je dobro", rekao je Bogićević i najavio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sledeće godine pomoći da se manifestacija u Pričeviću proširi i da na njoj učestvuju proizvođači iz cele Srbije.

 

Ovčasku izložbu, koja je održana u nedelju u selu Pričević kod Valjeva, organizovali su preduzeće "Agrorazvoj-valjevske doline" i grad Valjevo. 

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 14 sati 25 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 14 sati 26 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 9 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara