Ministar Gašić (foto: Đorđe Đoković)
Ministar Gašić (foto: Đorđe Đoković)
09.10.2014, 17:49

Biće posla za 100 radnika, ali ne tetkinih i stričevih sinova

č: | fb:

U valjevskom "Krušiku" ukinut je minimalac, potvrdio je danas novinarima ministar odbrane Bratislav Gašić, koji se u toj fabrici našao u nenajavljenoj poseti. Isplaćen je deo septembarskih zarada, a najniža primanja 1.232 radnika sada su 35.000 dinara.

"Krušik" ima obezbeđene poslove vredne 43 miliona američkih dolara, čija će se realizacija nastaviti i u 2015. godini.

Za taj posao, kao i za izvesne nove poslove koji će biti ugovoreni, potrebni su novi radnici, koje će "Krušik" primiti. “Biće zaposleno 100 novih radnika”, najavio je ministar ne precizirajući na kojim poslovima. On je obećao kako "više neće biti primani tetkini i stričevi sinovi", već oni koji žele i znaju da rade. 

Ministar Gašić je danas najavio da će biti obezbeđene otpremnine radnicima koji su pred penzijom, ali će se, naglasio je, “voditi računa o tome da se otpremnine ne daju kvalitetnim majstorima”. Govoreći o Krušikovim penzionerima kojima nisu uplaćeni doprinosi za zdravstvo i PIO osiguranje od 2012, ministar je rekao da “poslovodstvo mora naći način da obezbedi sredstva za uplatu socijalnog i penzionog osigiranja tim radnicima”.

Izjava za novinare

Izjava za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

Prilikom današnje posete Krušiku, Bratislav Gašić je obišao i pogone u privatizovanjoj fabrici Akumulatora u kojoj zaposleni nisu primili plate od 2012, a nisu uplaćeni ni doprinosi za zdravstveno i PIO osiguranje.

Ministar je ponovio da je ta fabrila bitna za Vojsku Srbije (VS), te da će Ministarstvo odbrane učiniti sve kako bi se ona oporavila uz moguće poništavanje privatizacije jer u toj komapniji nema vlasnika.

"Krušik Akumulatore" je 2007, za 57 miliona dinara, na tenderu kupila Euro Balkan korporacija, čiji je suvlasnik i bivši funkcioner JUL-a, Zoran Čičak. Sve je funkcionisalo kako treba dok nije otplaćena poslednja rata, a onda je, prema ranijim tvrdnjama sindikalaca, proizvodnja zaustavljena, a fabrika se "čerupa". 

Ta fabrika jedini je proizvodjač u ovom delu Balkana velikih čeličnih i nikal-kadmijum akumulatora, koji se koriste u avio i železničkoj industriji, kao i za potrebe VS, MUP-a i EPS-a.

Aktuelno

Tamara Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Nakon Tešnjarskih Herceg Novi… Pre 17 sati 32 minuta

Sjajna Tamara Jokić preko celog sveta do Valjeva

"U Valjevu uvek imam tremu i određenu odgovornost. Kada uporedim sa svim skorašnjim nastupima kao što su Njujork, Lisabon, Beograd, Smederevo i tako dalje, u Valjevu uvek postoji dodatan osećaj...  · 7 komentara

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Dogovoreno na sastanku sa premijerkom Pre 14 sati 13 minuta

Mionica dobija Centar za mlade

Mionica će dobiti savremeni Centar za mlade, prvi ovakvog tipa u ovom delu Srbije, dogovoreno je na radnom sastanku sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić u Omladinskom centru OPENS u...  · 1 komentar

Mountain Music Fest (foto: MMF)
Završen Mountain Music Fest Pre 15 sati 12 minuta

Trodnevni spoj muzike, avanture i planine

Sedmi Mountain Music Fest, koji je proteklog vikenda održan na Divčibarama, uprkos najavljenom lošem vremenu, okupio je preko 3000 ljubitelja planine i kvalitetne muzike.  · 1 komentar