Budimir Kačarević (foto: Đorđe Đoković)
Budimir Kačarević (foto: Đorđe Đoković)
31.05.2014, 09:06

Lažni sirevi konkurencija Mlekari „Kačarević“

č: | fb:

U smutnim i ekonomski teškim vremenima, kakva jesu danas, teško je baviti se privredom, proizvodnjom, a još teže opstati. Otuda kada čujete da se neko bavi proizvodnjom, da tu proizvodnu proširuje i da značajna sredstva ulaže u dizajn ambalaže i marketing, vredno je pažnje i pohvale. Mlekara „Kačarević“ iz Mionice, mala porodična firma, osim što je poznata po kvalitetu svojih proizvoda, koji je godinama gradila, na domaćem tržištu prepoznatljiva je i po dobro dizajniranoj ambalaži.

- Mi smo shvatili da je, pored kvaliteta i cene, za opstanak na tržištu, veoma važan dizajn ili kako ste upakovali to što tržištu nudite. Nije dovoljno samo reći kako su sir i kajmak  dobro prepoznatljiv srpski brend i da će ih ta prepoznatljivost prodati. Važno je te srpske proizvode lepo upakovati i plasirati na tržište. Jer lepo pakovanje privlači kupce – kaže  Budimir Kačarević, vlasnik Mlekare.

Zanimljivo je da  se Kačarevići trgovinom mlečnim proizvodima bave već 13 godina, a sir i kajmak počeli su da proizvode, i to po tradicionalnoj recepturi, tek pre pet godina.

- Odlučili smo se za proizvodnju kajmaka i sira iz dva razloga. Prvo, sir i kajmak su veoma traženi kod domaćeg kupca, ali i u inostranstvu. Drugo, odlučili smo da se bavimo proizvodnjom kojom se ne bave velike firme. Prve godine posvetili smo pažnju na  kvalitet naših proizvoda, sarađujemo sa Institutom za higijenu i  kontrolu kvaliteta. To je važno, jer veći deo proizvodnje kajmaka i sira  radimo ručno, tako da je higijena povećana- kaže mionički mlekar.

U mlekari „Kačarević“ zaposleno je devetoro radnika, a dnevna proizvodnja mleka je preko 2,5 hiljade litara i sve količine se prerade u sir i kajmak. Beograđani su, trenutno, najveći kupci proizvoda mlekare „Kačarević“. Odnedavno, preko DTL, sir i kajmak u prepoznatljivom pakovanju nalazi se i na policama valjevskog „Europroma“.

Treba dokazati na tržištu kvalitetom i ambalažom da su sir, kajmak, rakija, ajvar...srpski brendovi koji vrede i imaju cenu.

Srpski proizvodi retko i teško svoje mesto nalaze u stranim trgovinskim lancima koji posluju na našim prostorima. Otuda je udruživanje proizvođača u domaći trgovinski lanac ili DTL pun pogodak, smatra Kačarević i dodaje da je ulaskom u ovo udruženje proširio tržište na mnoge gradove u Srbiji.

 Problemi, sa kojima se suočavaju mali proizvođači su brojni. Kačarević nikada nije dobio pomoć države niti novac  iz nekih fondova koji su investirali u poljoprivrednu proizvodnju ili su davali povoljne kredite.

Bez novca i pomoći države teško se opstaje

-Bili smo prinuđeni da uzimamo nepovoljne bankarske kredite, kako bi opstali na tržištu. I tek kada smo, nakon pet godina, stali na noge, počeli da ulažemo u ambalažu i proširenje tržišta, pojavio se problem. Srpsko tržište je preplavljeno lažnim sirevima. To su  sirevi koje zovu biljna feta i sadrže četiri posto hemije i preko 60 posto vode. Kupci su u zabludi, jer su u frižideru, jedan pored drugoga, pravi i lažni sir, s tim što je ovaj drugi značajno jeftiniji.Logično je da će kupac izabrati sir koji košta manje od 200 dinara, ne znajući da je razlika u sastavu i kvalitetu- kaže vlasnik mlekare „Kačarević.

Kačarević je bio zatečen našim pitanjem - kada bi bio u prilici da napiše pismo premijeru, šta bi napisao. Promišljanje pre valjanog odgovora potraja.

- Zamolio bih premijera da ne daje 10.000 evra stranim kompanijama za svako novo radno mesto. Bilo bi dobro da našim ljudima, privatnicima, finansijski pomogne, pa i sa  upola manje novca. Čak  država ne mora da izdvaja novac za nas. Dovoljno je da nam smanji porez i omogući poreskim olakšicama da rasterećenije poslujemo, pa samim tim i da zapošljavamo više radnika i proširujemo proizvodnju- napisao bi premijeru vlasnik mlekare „Kačarević“ iz Mionice.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 9 sati 4 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 11 sati 41 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara