Registracija Prijava preko FB
Fabrika Vali (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Fabrika Vali (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
25.03.2015, 15:22

U ovoj godini otpuštanja više neće biti

č: | fb:

Otpuštanja radnika u italijanskoj fabrici čarapa i rublja „Vali“ u ovoj godini više neće biti, a onog trenutka kada se tržište u Rusiji stabilizuje jedan broj radnika biće vraćen na posao, sopštili su  predstavnici italijanske kompanije rukovodstvu Valjeva. Na današnjem sastanku u gradskoj kući ponovljeno je da je 250 radnika ostalo bez posla zbog smanjenog izvoza na tržište Rusije, uz nadu da će se ekonomska situacija poboljšati, a samim tim poboljšaće se situacija i u „Valiju“. „Zbog pada izvoza na tržište Rusije, krajem prošle i početkom ove godine, a posebno zbog devalvacije rublje, bilo je neophodno preduzeti mere kako bi se proizvodnja prilagodila nastaloj situaciji“, objasnio je predsednik UO kompanije „Vali“ Karlo Marioti. On se nada da su poremećaji na tržištu privremenog karaktera i da će doći do poboljšanja ekonomske situacije, koja bi omogućila da „Vali“ pokrene novi proces zapošljavanja i investicija.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač za Kolubarske.rs kaže da su dobili obećanje od menadžmenta italijanske kompanije da u ovoj godini otpuštanja radnika neće biti. „Objašnjeno nam je da su zbog značajno smanjenog izvoza na tržište Rusije i devalvacije rublje, a u valjevskoj fabrici se proizvodi roba upravo za istočno tržište, bili prinuđeni da otpuste jedan broj radnika, kako ne bi došli u situaciju da zatvore fabriku“, kaže Kovač. On dodaje da su predstavnici italijanske kompanije rekli da će onog trenutka kada se normalizuje situacija na tržištu Rusije, jedan broj radnika, koji će od aprila ostati bez posla, ponovo biti angažovan. Na današnjem sastanku sa rukovodstvom grada, predstavnici italijanske kompanije su naglasili da fabrika u Valjevu sigurno neće biti zatvorena, a kao dokaz za to su naveli da je vrednost trenutnih investicija u fabrike u Valjevu i Loznici oko šest miliona evra. U fabrici u Beloševcu u ovoj godini planirana je izgradnja najsavremenijeg  prečistača otpadnih voda i magacin.

Sastanak u Gradskoj upravi

Sastanak u Gradskoj upravi (Foto: www.valjevo.rs)

U razgovoru sa Karlom Mariotijem, predsednikom Upravnog odbora kompanije „Vali“, Albertom Grasijem, rukovodiocem fabrike u Loznici i Davidom Grasijem, rukovodiocem fabrike u Valjevu, čelnici Grada su istakli da poslednja dešavanja u ovoj fabrici imaju veliki socijalni značaj za Valjevo i da je to veliki udar na građane koji će ostati bez posla, njihove porodice, ali i na sam Grad.

Italijanska fabrika čarapa i rublja u Valjevu trenutno zapošljava 1.200 radnika, a od 16. aprila u toj fabrici će ostati da radi 950 ljudi. To su zvanični podaci koje su predstavnici „Valija“ danas saopštili gradskom rukovodstvu.

Aktuelno

Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 19 sati 13 minuta

Pandora i natalitet

Mesecima traje borba domaćih poslodavaca sa ministrom opevanim u Pandorinim papirima. Pošto mu je dosadilo da operiše po Bugarskoj, Mali plagijator smislio je (ne baš lukav) način da utera pare u...  · 1 komentar

Darko Kostić (foto: Kolubarske.rs)
Zbog podnošenja tužbe protiv Grada Pre 21 sati 29 minuta

Pravobranilac odoleva pritiscima, kritikama i napadima

Pred Višim sudom u petak će biti nastavljeno ročište po tužbi Pravobranilaštva protiv Grada i Republike zbog nezakonitog otuđenja zemljišta bez naknade. Darko Kostić, zbog te tužbe, već dva meseca...  · 21 komentara